Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Automoto

Dva dana do početka jednog od najvećih sportskih događaja u povijesti „Lijepe naše“ – WRC Croatia

Najbolji reli vozači u Hrvatskoj

Foto: Rodrigo Garrido / Shutterstock.com // Montaža: hrsport.hr

Do prije nekoliko godina bilo je nepojmljivo, gotovo nemoguće za zamisliti da će Hrvatska u tako kratkom vremenskom razdoblju dobiti takav jedan vrhunski sportski događaj kao što je WRC – svjetsko prvenstvo u reliju. Iako se u međuvremenu tu i tamo u medijima sramežljivo govorkalo o mogućnosti ugošćivanja kreme svjetskog relija, snovi su se ostvarili. Formula 1, koja je, doduše, mnogostruko skuplja za organizirati, nikada nije kročila na tlo „Lijepe naše“, usprkos desetljećima natpisa kako je pitanje vremena kada će „oktanski cirkus“ doći na Grobnik. Za WRC to nije bio slučaj…

Samo dva dana dijele nas od početka jednog od najvećih sportskih događaja ikad na tlu Hrvatske – WRC Croatia. Nastavak je to bogate tradicije natjecanja poznatog pod nazivom Rally Croatia. Svoje prvo izdanje doživio je još tamo 1974. neprestano se održavajući svake godine. Zanimljivo je povući paralelu s početkom nastanka Svjetskog reli prvenstva, a ono datira iz 1973. godine, dakle, samo je godinu starije. Čak 47 godina trebalo je WRC-u i Rallyju Croatia da spoje vlastite putove.

No, gdje će točno voziti najbrži na svijetu, među kojima je i sedmerostruki svjetski prvak te najveće ime u povijesti ovog natjecanja uz Sebastiena Loeba, njegov imenjak, Sebastien Ogier? Nakon što se u četvrtak održi svečano otvaranje pored Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, odnosno, pokraj famoznih fontana, prava uzbuđenja kreću u petak. Tada će se najbolji reli vozači okušati na asfaltiranim cestama Samoborskoga gorja, Žumberka i Karlovačke županije. Točne lokacije četiri brzinska ispita su: Rude – Plešivica, Kostanjevac – Petruš Vrh, Jaškovo – Mali Modruš Potok, Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki. Na kraju dana natjecatelji će imati prijeđenih gotovo 100 kilometara.

U subotu ujutro utrka se nastavlja u Malom Lipovcu, a završit će se u Dugoj Resi, dok će se u nedjelju voziti na dvije relacije: Bliznec – Pila i Zagorska Sela – Kumrovec. Oni najbrži na kraju vikenda popet će se na postolje na Trgu svetog Marka, isto kao što je slučaj bio i nakon održavanja biciklističke utrke Tour of Croatia. Ukupno 20 brzinskih ispita sadržavaju 300.32 kilometara, odnosno, ukupno 1270.89 kilometara budući da će se etape voziti na istim rutama.

Trenutno u poretku vozača vodi mladi, super talentirani 20-godišnji Finac, Kalle Rovanpera, kojemu prognoziraju veliku karijeru, čak veću od ikonskih mu sunarodnjaka, Tommija Makinena i Juhe Kankkunena. Vodeći je s 39 bodova, četiri više od drugoplasiranog Thierryja Neuvillea, iako nije pobijedio u prve dvije utrke, u Monaku i na svom tlu, u Finskoj. Ondje su, pak, pobjede odnijeli aktualni svjetski prvak, Sebastian Ogier te Estonac Ott Tanak. Tko će slaviti na premijernom izdanju WRC Croatia, saznat ćemo u nedjelju popodne. Tijekom subote i nedjelje, u WRC etapama moći ćete uživati na programu HRT-a 2.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Automoto

"Kotač ekipa", Ogierov sudar u Zagrebu, Rovanperino rano izlijetanje,...