Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Borilački sportovi

Ivan Šapina zlatni na Europskim igrama, Klepac i Božić osvojili broncu

Ivan Šapina taekwondo 2022
FOTO: Hrvatski taekwondo savez

Petog službenog dana natjecanja na Europskim igrama, Hrvatska je osvojila tri medalje – sve tri u taekwondou! Ivan Šapina se okitio zlatom, dok su Nika Klepac i Paško Božić osvojili broncu.

Ivan Šapina je u kategoriji do 87 kilograma bio postavljen za prvog nositelja pa je bio oslobođen aktivnosti u prvom kolu, da bi onda u četvrtfinalu za protivnika imao grčkog predstavnika Vasileiosa Tholiotisa.

Ivan je bolje otvorio borbu te je poveo s 4:0, no s dva udarca nogom u oklop u rasponu od samo tri sekunde, Tholiotis je izjednačio na 4:4. Taj je rezultat stajao na semaforu sve do završnih 15 sekundi prije nego što je Ivan udarcem šakom u oklop pa udarcem nogom u oklop osvojio prvu rundu sa 7:4.

Druga runda je bila poravnata (1:1) sve do posljednjih 30 sekundi, a onda je Šapina nanizao četiri poena pa je s 2-0 u rundama izborio polufinale.

U polufinalu se borio protiv turskog predstavnika Enbiye Taha Bicera, a i tu borbu je dobio s 2-0 u rundama. Ponovno su obje runde bile izjednačene sve do sredine, dok ih je Šapina osvajao sjajnom završnicom. Prvu je dobio s 8:6, a drugu s 10:7 za plasman u finale i osiguranu medalju.

Protivnik u finalu mu je bio Slovenac Patrik Divković, a ni on mu nije mogao zaprijetiti pa je sjajni Šapina slavio s 2-0 u rundama. U prvoj je bilo 8:3, a u drugoj 14:6 za četvrto hrvatsko zlato u Krakowu!

Nika Klepac je nastupila u kategoriji do 73 kilograma, a turnir je započela pobjedom protiv predstavnice Sjeverne Makedonije, Anamarije Georgievske s 2-0 u rundama. Prvu rundu je dobila s uvjerljivih 16:3, dok je druga runda bila mnogo napetija, ali ju je u završnih 20 sekundi Nika dobila s 5:1.

U četvrtfinalu se trebala boriti protiv Britanke i svjetske viceprvakinje Rebecce Louise McGowan, ali joj je ona predala meč bez borbe te se tako Klepac plasirala u polufinale.

Kao i Šapina, i Klepac se u polufinalu borila protiv predstavnice Turske – Sude Yaren Uzuncavdar. Nažalost, protiv 17-godišnje Turkinje, Nika nije uspjela ostvariti niti jedan poen (1:0 i 4:0) pa se morala pomiriti borbom za broncu.

Protivnica u borbi za broncu joj je bila Talijanka Maristella Smiraglia, a prvu rundu je Klepac okrenula na svoj mlin udarcem nogom u glavu te ju je dobila s 4:3. U drugoj je također hrvatska predstavnica bila bolja pa je sa 6:3 osvojila drugu rundu, a samim time i brončanu medalju.

Paško Božić je bio u akciji u kategoriji preko 87 kilograma, a u prvom kolu je rutinski svladao Nijemca Marca Lenkewitza s dva puta po 12:0. Nije Splićanin imao problema ni u četvrtfinalu u kojem je također s 2-0 u rundama pobijedio Poljaka Mikolaja Szaferskog. Bilo je 10:5 i 13:5 po rundama.

Nažalost, u veoma tijesnoj polufinalnoj borbi, poražen je od Britanca Cadena Luisa Cunnighama s 2-0 u rundama (3:2, 3:3) pa se za medalju morao boriti protiv Ukrajinca Andriija Harbara.

Božić je iskorištavao veliku razliku u visini te je prvu rundu dobio s glatkih 5:0, dok je drugu dobio s 5:1 te je tako osvojio jubilarnu 10. medalju za Hrvatsku na Europskim igrama.

Hrvatska u ovom trenutku ima 10 osvojenih medalja na Europskim igrama, a njih 7 su osvojili predstavnici u taekwondou. Tako su samo reprezentativci Španjolske osvojili više medalja od hrvatskih (9-7).

Sve hrvatske dosadašnje medalje na Europskim igrama u Krakowu:

  • Anđelo Kvesić – zlato (karate, preko 84 kilograma)
  • Lena Stojković – zlato (taekwondo, do 46 kilograma)
  • Ivana Duvančić – zlato (taekwondo, do 53 kilograma)
  • Ivan Šapina – zlato (taekwondo, do 87 kilograma)
  • Petar Gorša, Miran Maričić, Josip Sikavica – srebro (streljaštvo, ekipno natjecanje u zračnoj pušci na 10m)
  • Lovre Brečić – srebro (taekwondo, do 63 kilograma)
  • Filip Mihaljević – srebro (atletika, bacanje kugle)
  • Kristina Tomić – bronca (taekwondo, do 57 kilograma)
  • Nika Klepac – bronca (taekwondo, do 73 kilograma)
  • Paško Božić – bronca (taekwondo, preko 87 kilograma)
Ostavi komentar

Borilački sportovi

Završen je prvi dan Europskog kadetskog prvenstva u Taekwondou koje se održava u Beogradu. Hrvatska reprezentacija je danas nastupila sa šest natjecatelja, a najuspješniji...

Borilački sportovi

Posljednjeg dana natjecanja na taekwondo Grand Prixu u kineskom Taijuanu, hrvatski predstavnik Ivan Šapina osvojio je medalju. Šapina je u kategoriji preko 80 kilograma...

Olimpijski sportovi

Posljednjeg dana natjecanja na Europskim igrama, Hrvatska je osvojila svoju 13. medalju. Za to se pobrinula hrvatska reprezentacija u trapu koja je osvojila zlatnu...

Borilački sportovi

Najbolji hrvatski amaterski boksač, Gabrijel Veočić, osvojio je srebrnu medalju na Europskim igrama u Krakowu. Nakon četiri uzastopne pobjede, 22-godišnjeg Brođanina je u finalu...