Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Nogomet

Smanjen nagradni fond Europskog prvenstva, no i dalje je rekordan

“Vatreni” su već zaradili preko devet milijuna eura

Foto: Pixabay

Daleko su iza nas vremena kad se sport pretežito sastojao od pukog uživanja, a manje od novca. Danas taj novac u golemim količinama cirkulira u onim najpopularnijim sportovima, pogotovo u nogometu. Tako je otprije poznato da će Europsko prvenstvo koje je pred vratima biti najunosnije za europske nogometne saveze članica koje nastupaju. Prvotni novčani fond iznosio je čak 371 milijun eura, no UEFA ga je smanjila na 331 milijun eura.

Dosadašnji rekord datira s posljednjeg EP-a u Francuskoj prije pet godina kada je iznos prvi put prešao, ne samo 200, nego i 300 milijuna (301). Tada se nagradni fond povećao za čak 105 milijuna eura u odnosu na Euro u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine, što je i razumljivo s obzirom na povećanje broja natjecatelja (sa 16 na 24).

Svaka je reprezentacija samim plasmanom, uključujući i Hrvatsku, zaradila već 9.25 milijuna eura. Onima koji prođu dalje u drugi krug u blagajnu će sjesti još milijun i pol eura umjesto predviđena dva, a ulazak u četvrtfinale donosi 2.5 milijuna eura, umjesto ranijih 3.25 milijuna. Polufinalisti će dobiti četiri milijuna, finalisti pet, a osvajači titule osam, umjesto dosada zamišljenih deset milijuna eura. To znači da će europski prvaci zaraditi 25.25 milijuna eura.

Podsjećamo, Europsko prvenstvo počinje u petak u 21 sat utakmicom Turske i Italije u Rimu. „Vatreni“ prvu utakmicu igraju sljedeću nedjelju od 15 sati po srednjoeuropskom vremenu s Englezima na Wembleyju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Nogomet

Hrvatska je u osmini finala Europskog prvenstva!

Nogomet

HRT 2, 21 sat