Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Rukomet

IHF odlučio testirati neka nova pravila

Međunarodna rukometna federacija(IHF) i Radna grupa za razvoj pravila(GRDWG) konstantno rade na načinima kako bi poboljšali rukometnu igru te je ujedno učinili atraktivnijom na način da implementiraju neka nova pravila. IHF-ova komisija i GRDWG imaju neke ideje koje si međusobno predstavljaju, a također, ostavljaju ih na uvid i top trenerima, igračima i sucima.

Prijedlozi iz 2018. godine

U tu je svrhu, još u studenom 2018. godine, IHF organizirao sastanak gdje je šansu za nove ideje dao raznim predsjednicima konfederacija, nacionalnih timova, trenerima, sucima te stručnjacima za marketing, TV i različite vrste medija. Na sastanku su prisustvovali čak i predstavnici FIBA-e, Međunarodne košarkaške federacije, a u svrhu daljnjeg razvoja rukometa kao sporta. Prikupljene su razne ideje koje bi utjecale na budućnost rukometa, a nakon osvrta na taj sastanak, GRDWG je sada predložio promjenu čak tri pravila.

Pravilo o pasivnom napadu

Prva od predloženih promjena ticala bi se pravila o pasivnom napadu. Ne tako davno doneseno je pravilo koje kaže kako nakon sudačkog podizanja ruke, ekipa ima pravo na još šest dodavanja prije oduzimanja lopte. Novi prijedlog pravila predlaže da se broj dodavanja smanji sa šest na četiri. Također, postoje još neki sitni detalji.

Ako protivnički igrač dodirne loptu prilikom dodavanja, ali ona svejedno uspješno završi u rukama igrača napadačke ekipe kojem je i bila namijenjena, dodavanje se računa kao uspješno i nastavlja se odbrojavanje kao da obrambeni igrač nije dirao loptu.

Ako je napadačka ekipa izborila prekršaj ili je lopta završila van granice igrališta u njihovu korist nakon četvrtog dodavanja, dobivaju još jedno dodatno dodavanje kako bi mogli izvesti taj prekid.

Pravilo o gađanju vratara u glavu

Ukoliko igrač iz sedmerca pogodi vratara u glavu, više neće dobiti direktan crveni karton, već će proći samo s isključenjem.

Ako igrač pogodi vratara u glavu iz igre, dakle ne iz sedmerca ili prekida, također će morati na klupu jer će dobiti isključenje od dvije minute.

Iznimka dolazi u igru jedino u slučajevima kada igrač pogodi vratara u glavu jer je na njemu izvršen faul te ga je pogodio zbog gubitka ravnoteže u tom trenutku. Uz to, isključenje neće dobiti ni ako pogodi vratara u glavu nakon situacije u kojoj se lopta nehotice odbila te pogodila vratara.

Krug oko centra igrališta

Jedan od prijedloga uzetih u obzir govori o ponovnom vraćanju kruga oko centra igrališta, a tri promjera tog kruga koja će se testirati su od 3.5m, 4m i 4.5.

Testna faza

Ovi prijedlozi pravila su bili tema među top trenerima reprezentacija prošlog siječnja na kontinentalnim natjecanjima u Africi, Aziji te Južnoj i Centralnoj Americi, a u raspravi su sudjelovali i stručnjaci iz Europe. Prijedlozi pravila su jednoglasno proglašeni prihvatljivima, a idući korak je testirati ih i u praksi. U tu svrhu, izabrano je deset nacionalnih saveza koji će ova nova pravila testirati u svojim domaćim natjecanjima. Ti savezi su:

  • Afrika (CAHB): Egipat
  • Azija (AHF): Katar, Južna Koreja
  • Južna i Centralna Amerika (SCAHC): Urugvaj
  • Europa (EHF): Nizozemska, Norveška, Danska, Francuska, Španjolska, Mađarska

U mnogim zemljama, situacija s COVID-19 virusom i dalje ometa normalan tijek natjecanja te smo se morali prilagoditi novoj realnosti i surađivati s nacionalnim savezima, ali kako stvari stoje, Nizozemska, Mađarska, Norveška i Francuska su spremne testirati ova pravila kroz svoja natjecanja dok Španjolska, Danska, Egipat i Južna Koreja imaju to u planu u bliskoj budućnosti. Ne osjećamo potrebu testirati ova pravila u svim ligama. Vrlo lako moguće je da će se pravila provoditi u nižim rangovima natjecanja te u juniorskim ligama i turnirima.

Ramón Gallego, predsjednik IHF-ove komisije za pravila i suđenje

Jednom kada se testiranja završe, GRDWG će analizirati sve povratne informacije i donijeti svoju konačnu odluku o izmjenama pravila. Nakon toga, pravila će biti predložena IHF-ovom vijeću te će se čekati potvrda koja bi trebala biti objavljena na IHF-ovom kongresu 2021. godine. Ako do potvrde uistinu i dođe, nova pravila će biti uvedena za sezonu 2022./23.

Predložena pravila bit će i jedna od glavnih tema nadolazećeg sastanka između IHF-a i trenera najjačih klubova koji će se održati 15. listopada. Također, sastanku će prisustvovati sutkinje i suci: Julie Bonaventura (Francuska), Robert Schulze (Njemačka), Mirza Kurtagić (Švedska), Boris Milošević (Hrvatska) i Angel Sabroso (Španjolska). Po završetku sastanka i na način na koji se sudionici istog dogovore, počet će testna faza novih pravila.

Napomenimo da se sve promjene pravila o kojima će se govoriti tiču isključivo dvoranskog rukometa, dok pravila rukometa na pijesku ostaju nepromijenjena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Rukomet

Sjedinjene Američke Države 31. su sudionik nadolazećeg Svjetskog rukometnog prvenstva koje će se u siječnju iduće godine održati u Egiptu. Takvu je vijest objavio...

Rukomet

Već neko vrijeme slušamo rukometne pratitelje kako negoduju oko nekih pravila ovog sporta. Otkad se pravilo „sedam na šest“ pojavilo, izazvalo je buru polemika...