Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Rukomet

Pravila rukometa / pravila rukometne igre

Hrvatska - Njemačka, prijateljska utakmica, Arena Zagreb, Zagreb Croatia, 23.10.2019, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Koliko puta vam se dogodilo da ste gledali Hrvatsku ili neku drugu rukometnu utakmicu na TV-u i niste skužili neke detalje koji se odnose na pravila već ste uzimali izjave komentatora zdravo za gotovo. Činjenica je da čak i komentatori poprilično često griješe oko toga što je točno sudac svirao i neke situacije se pokušavaju prikazati kao da su dosuđene na nečiju štetu, a zapravo nisu. Kako bi ubuduće sami znali procijeniti što se točno događa i što je sudac dosudio, pokušat ćemo vam objasniti neka od pravila pa ćete moći sami iznijeti svoje mišljenje o situaciji.

Osnovna pravila

Pod osnovna pravila svrstat ćemo neka od pravila koje sasvim sigurno zna velika većina ljudi koji prate ovaj sport i s kojima se možete upoznati gledajući jednu ili dvije utakmice.

 • Trajanje utakmice – Rukometna utakmica igra se u dva poluvremena, a svako poluvrijeme traje po 30 minuta. Nakon isteka 60 minuta utakmica je gotova, osim u slučajevima kada se igra, primjerice, neki turnir i nakon te utakmice mora se dobiti jedna ekipa koja prolazi dalje. Tada se igraju produžeci kojih je također dva i svaki traje po 5 minuta. Ako i nakon prvog seta od dva produžetka opet nema pobjednika, igraju se još dva produžetka po 5 minuta. Ukoliko i nakon njih nismo dobili pobjednika pristupa se izvođenju sedmeraca dok ne dobijemo uspješniju ekipu.
 • Broj igrača – Jedna normalno posložena ekipa na terenu ima 7 igrača, a oni su podijeljeni po pozicijama: golman, lijevo i desno krilo, lijevi i desni vanjski igrač, srednji vanjski igrač te pivot. U fazi napada, promjenom pravila od 2016. godine, ako se ekipa odluči na to, umjesto golmana može ući još jedan igrač (on najčešće zauzme poziciju drugog pivota).
 • Rukometni teren – Rukometni teren pravokutnog je oblika, a dug je 40 metara i širok 20 metara. Na svakoj strani nalazi se gol koji je širok 3 metra i visok 2 metra. Oko svakog gola na prosječnoj udaljenosti 6 metara od centra gola, nalazi se punom crtom označeni prostor koji još nazivamo šesterac ili golmanski prostor. To je prostor koji je rezerviran samo za golmana ekipe i igrači niti jedne ekipe ne mogu u njemu dirati loptu. Na prosječnoj udaljenosti 9 metara od središta gola nalazi se isprekidana crta. S linije od 9 metara izvodi se lopta ukoliko je sudac dosudio prekršaj u korist napadačke ekipe koji nije okarakteriziran kao sedmerac. Sedmerac je kazneni udarac u rukometu i izvodi se s linije koja je 7 metara udaljena od gola.
 • Prekršaji i isključenja – Igrači ekipe koja je u fazi obrane imaju pravo ometati protivničke igrače u pokušajima dodavanja i/ili udaraca prema golu. Obrambenim igračima dozvoljeno je i napraviti prekršaj, odnosno zaustaviti protivnika i natjerati prekid napada te izvođenje prekršaja s 9 metara kako bi morali napad započeti iznova. Ukoliko je prekršaj obrambenog igrača pregrub, on može dobiti žuti karton kao upozorenje, 2 minute isključenja koje mora provesti na klupi bez prava zamjene ili crveni karton koji će ga također isključiti na dvije minuta, ali se on više ne može vratiti u igru nakon isteka te 2 minute. Pod pregrubi prekršaj uvrštavamo prejaki fizički nasrtaj na protivnika, udarce u predjelu vrata ili glave te prekršaje na igraču koji je uspio proći pored obrambenog igrača i već si izboriti izglednu situaciju za gol. Također, sudac može na jedan od ova tri načina kazniti svako ponašanje igrača koje smatra nesportskim.
 • Igranje nogom – Pod igranje nogom u rukometu spada svaki kontakt lopte s igračevom nogom, ali samo ispod razine koljena. Igranje nogom može se okarakterizirati kao slučajno ili namjerno. Za slučajno igranje nogom igrač ne treba biti kažnjen isključenjem dok se za namjerno igranje nogom dodjeljuju 2 minute isključenja.
 • Vođenje lopte i koraci – Pravilno vođenje lopte u rukometu znači da igrač nakon maksimalno tri koraka mora udariti loptom u pod kako bi dobio pravo napraviti još maksimalno tri. Pritom mora paziti koliko puta je uhvatio loptu u ruke jer ima pravo učiniti to samo dvaput. Prvi puta je kada dobije loptu od svog suigrača, a drugi je nakon što je loptu poveo na način koji je upravo opisan. Nakon što je drugi put uhvatio loptu, igrač se iste mora riješiti nakon maksimalno tri koraka. To može učiniti dodavanjem drugom suigraču ili šutiranjem na gol protivničke ekipe.
 • Pasivni napad – Za razliku od košarke, u rukometu ne postoji točno određeno vrijeme koliko smije trajati napad jedne ekipe već suci sami moraju procijeniti radi li se o prestatičnom napadu u kojem se ne prijeti na gol ekipe koja se brani. Ako je to slučaj, sudac diže ruku i ekipa koja ima loptu u posjedu ima priliku za još samo šest dodavanja. Ako lopta ostane u posjedu napadačke ekipe i nakon šestog dodavanja, sudac joj oduzima loptu i dodjeljuje ju obrambenoj ekipi kako bi organizirala svoj napad.
 • Probijanje – Ekipi koja je obrambenoj fazi dodjeljuje se posjed lopte ukoliko se napadački igrač zabije u obrambenog u trenutku kada je obrambeni mirno stajao i nije se kretao po parketu.
 • Obrana iz prostora – Obrana iz prostora najčešći je način iznuđivanja sedmerca. Ukoliko je obrambeni igrač pokušao zaustaviti napadačkog, a da je pritom barem jednim dijelom tijela bio u golmanskom prostoru, napadačkoj ekipi dodjeljuje se sedmerac.

Novija pravila

Rukomet kao igra napreduje iz godine u godinu i stoga se i neka pravila nadopunjuju i pokušavaju se ukloniti neki propusti i igra učiniti što atraktivnijom za gledatelje. Neke od najvećih promjena u posljednjim godinama desile su se 2016. kada je doneseno par novih pravila i od tada do danas tako imamo neka nova rješenja za situacije koje dugo nisu bile dodirnute.

 • Igrač umjesto golmana – Kao što smo ranije spomenuli, novo pravilo kaže da igrač smije ući u igru u zamjenu za golmana pa tako ekipa koja je u fazi napada može koristiti igrača više i povećati si šanse za zabijanjem gola. Ova taktika koristi se ipak najčešće u svrhu nadoknađivanja isključenog igrača u fazi napada. Prije ovog pravila to se također moglo izvesti, ali igrač je morao nositi marker koji bi označavao kako je on zapravo taj koji mijenja golmana i samo umjesto njega je golman mogao ući nazad na svoj gol.
 • Ozlijeđeni igrač – Igrač koji je zadobio ozljedu zbog koje je liječnička služba morala ući na teren, u igru se smije vratiti tek nakon što njegova ekipa odradi tri napada.
 • Plavi karton – Plavi karton dodjeljuje se igraču koji je učinio neki prekršaj, a označava da će ta situacija dodatno biti pregledana nakon utakmice i da bi igrač moga biti dodatno kažnjen nakon pregleda.
 • Crveni kartoni i isključenja za razne situacije – Crveni karton, osim za grube prekršaje dodjeljuje se i za neke situacije kao što je pogađanje golmana u glavu prilikom izvođenja sedmerca. Također, crveni karton ili dvije minute dodjeljuju se igračima koji su na nesportski način zaustavili protivničku ekipu ili igrača da iskoriste izglednu situaciju za postizanje gola. Primjerice, kada igrač nesportski ometa protivnika koji ima priliku šutirati na prazan gol. U toj situaciji dodatno se ekipi dodjeljuje i sedmerac.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati