Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Rukomet

Predstavljene jakosne skupine za Svjetsko prvenstvo 2021. godine, kup veterana otkazan

Svjetsko prvenstvo u rukometu 2021. godine trebalo bi se odigrati u periodu od 14. do 31. siječnja u Egiptu. To će biti prvo Svjetsko prvenstvo u povijesti na kojem će nastupiti čak 32 reprezentacije, a bit će podijeljene u osam skupina od po četiri ekipe. Tako će svi koji vole ovaj sport i aktivnosti koje se vežu uz njega kao putovanja u daleku zemlju kako bi navijali, druženje s najbližima pred malim ekranima ili sportske prognoze uživati u puno više utakmica nego što je to bilo dosad na Svjetskim prvenstvima.

Hrvatska u prvoj jakosnoj grupi

32 ekipe podijeljene su u četiri jakosne grupe od po osam ekipa te će svaku skupinu na prvenstvu činiti po jedna ekipa iz svake jakosne skupine. Hrvatska je danas saznala, možemo slobodno reći očekivano, da se nalazi u prvoj jakosnoj skupini za to natjecanje. Svjetski prvaci iz 2003. godine tako će pokušati ponoviti taj uspjeh 18 godina kasnije, a za protivnike u skupini neće imati ekipe koje su s njima u prvoj jakosnoj skupini, a to su reprezentacije: Danska te Švedska, Norveška, Slovenija, Njemačka, Portugal i Španjolska.

Potencijalni protivnici Hrvatskoj u ostale tri jakosne skupine su sljedeće reprezentacije:
Druga jakosna skupina: Egipat, Argentina, Austrija, Mađarska, Tunis, Alžir, Katar, Bjelorusija
Treća jakosna skupina: Island, Brazil, Urugvaj, Češka, Francuska, Koreja, Japan, Bahrein
Četvrta jakosna skupina: Angola, Zelenortska Republika, Maroko, Kongo, Poljska, Rusija

Vidimo tako da su neki donedavni velikani sporta kao Poljska i Rusija smješteni u najslabiju jakosnu skupinu te će imati težak put k povratku u sam rukometni vrh. Kao što možemo vidjeti, u trećoj jakosnoj skupini nalaze se neki od vrlo neugodnih mogućih protivnika od kojih je svakako najneugodnija Francuska. Ne treba posebno trošiti riječi na povijest velikih dvoboja između Hrvatske i Francuske i iako bi najbolji bilo izbjeći tog velikana, teško se oteti dojmu kako bi već na samom startu mogli imati spektakl. Vrijedi još izdvojiti i Island, Češku te Brazil kao ekipe koje je poželjno izbjeći ako želimo Hrvatskoj što lakši put do eventualne medalje. Druga jakosna skupina, između ostalog sadrži i zemlju domaćin, Egipat, što je uvijek neugodno u rukometu jer domaćini ponekad imaju, blago rečeno malo izraženiju prednost u očima djelitelja pravde na utakmici. Austrija, Mađarska i Tunis također mogu otrgnuti neke važne bodove favoritima.

Otkazano Svjetsko prvenstvo za veterane

Omiš je trebao biti grad domaćin četvrtog po redu Svjetskog prvenstva u rukometu za veterane, no on je očekivano otkazan zbog pandemije koronavirusa. Prvenstvo se trebalo održati sredinom rujna, ali organizatori su morali, unatoč činjenici da se prijavio velik broj ekipa, otkazati turnir. Novi termin u kojem će se pokušati organizirati ovo natjecanje je iduće godine, u periodu od 13. do 16. svibnja.

Organizatori su se obratili javnosti putem društvenih mreža i ukratko objasnili svoje razloge otkazivanja. Napomenuli su i da je ova godina trebala biti rekordna za natjecanje jer se prijavilo više od 50 ekipa i 1000 sudionika iz država Europe, Azije i Južne Amerike. Preostaje nam se samo nadati da će se situacija s pandemijom korone razriješiti barem do tog svibnja iduće godine ne samo zbog ovog natjecanja, već i zbog svih ostalih rukometnih svečanosti na koje smo navikli i kojih nema već mjesecima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Rukomet

Sutra s početkom u 19 sati u središtu faraonske civilizacije u Gizi započet će ždrijeb Svjetskog rukometnog prvenstva koje će se od 13. do...

Rukomet

Od 2015. godine tvrtka Molten je dobavljač lopti IHF-u za svjetska rukometna prvenstva. Dakle, od Svjetskog prvenstva u Kataru igra se s njihovim loptama,...