Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Skijanje

SLALOM U ADELBODENU Marco Schwarz u napetoj utrci stigao do prve slalomske pobjede u karijeri; Zubčić ostao četvrti u ukupnom poretku

Schwarz, Strasser, Ryding – društvo koje baš ne viđamo često na postolju…

Foto: Screenshot / Montaža: hrsport.hr

Austrijanac Marco Schwarz pobjednik je četvrtog slaloma sezone u švicarskom Adelbodenu, ostavivši iza sebe „sljemenskoga kralja“ Linusa Strassera za 14 stotinki, odnosno, Davea Ryding za 15 stotinki sekunde. Pamtit će se ova utrka po iznimnoj izjednačenosti, budući da se prvih sedam skijaša „uguralo“ u samo 29 stotinki.

Strasser potvrdio izvrsnu formu

Sjajnu drugu vožnju, kao i u Zagrebu, odradio je Michael Matt, koji je nakon prvog laufa zauzeo 13. poziciju. Fantastičnom drugom vožnjom istaknuo je kandidaturu za postolje, no ipak, malo mu je nedostajalo do tog cilja. Odmah nakon njega krenuo je Strasser te još jednom pokazao da je u izvrsnoj formi, nadmašivši Austrijanca za samo tri stotinke. Osmom iz prve vožnje, Daveu Rydingu, nedostajalo je strahovito malo da nadmaši Strassera, zaostavši samo jednu stotinku. U tom trenutku prva petorica bila su unutar 15 stotinki.

Muffat-Jeandet haklao kolac loveći prvu slalomsku pobjedu

Krug pet najboljih iz prvog laufa otvorio je Kristoffer Jakobsen, čiji je trener postavio drugu vožnju, no, očito, potpuno pogrešno. Šveđanin je, naposljetku, zauzeo tek 16. mjesto. Nakon njega je krenuo trećeplasirani sa Sljemena, Marco Schwarz, koji je sačuvao 66 stotinki prednosti ispred Strassera vrlo solidnom vožnjom. Loic Meillard sa samo 19 stotinki zaostatka završio je na petoj poziciji te su preostala dva najbolja iz prve vožnje, dva Francuza. Victor Muffat-Jeandet, koji je „lovio“ svoju prvu slalomsku pobjedu u karijeri, haklao je kolac u gornjem dijelu staze, zbog čega je izgubio strašno mnogo vremena, no ipak je došao do cilja.

Dave Ryding do tek trećeg postolja u karijeri s 34 godine

Posljednji je niz padinu krenuo Clement Noel, prošlogodišnji zagrebački pobjednik, za kojeg smo naglašavali da ove sezone nikako ne može spojiti dvije kvalitetne vožnje. Tako je bilo i danas. Unatoč vodstvu iz prve vožnje, na kraju je osvojio osmo mjesto s tek 21. vremenom drugog laufa, a uzrok tomu bila je jako loše odrađena završna strmina. Tako je Marco Schwarz, nadimka Blacky, ostvario treću pobjedu karijere, a prvu u klasičnom slalomu (pobijedio je u paralelnom slalomu 2019. u Oslu). Linus Strasser potvrdio je sjajnu formu drugim mjestom, a Dave Ryding dobio je status velikog iznenađenja trećom pozicijom, što mu je tek treće postolje u karijeri s navršene 34 godine. Možda ga ubuduće nazovu Siječanjskim Britancem, budući da se na pobjednička postolja penje jedino u siječnju (Kitzbuhel 2017., Oslo 2019., Adelboden 2021.).

Zubčić na istoj poziciji ukupnog poretka

Nastupe hrvatskih skijaša ispratili smo od 10:30 sati, no nažalost nismo ih dočekali poslije 13:30 sati. Filip Zubčić i Samuel Kolega „izletjeli“ su u gornjem dijelu staze, dok Istok Rodeš i Matej Vidović nisu skijali dovoljno brzo za top 30, zauzevši 37., odnosno, 44. poziciju. U ukupnom poretku Svjetskoga kupa Zubčić je ostao na četvrtoj poziciji s 234 boda manje od prvoplasiranog Alexisa Pinturaulta, koji je danas zauzeo tek 17. mjesto.

Rezultati utrke

POZICIJASKIJAŠVRIJEME
1.Marco Schwarz (Aut)1:52.69
2.Linus Strasser (Nje)+0.14
3.Dave Ryding (VB)+0.15
4.Michael Matt (Aut)+0.17
5.Loic Meillard (Švi)+0.19
6.Tanguy Nef (Švi)+0.23
7.Daniel Yule (Švi)+0.29
8.Clement Noel (Fra)+0.38
9.Sebastian Foss-Solevaag (Nor)+0.41
10.Alexander Khoroshilov (Rus)+0.51

Poredak slaloma (4/11)

POZICIJASKIJAŠBODOVI
1.Marco Schwarz (Aut)249
2.Linus Strasser (Nje)233
3.Manuel Feller (Aut)210
4.Ramon Zenhaeusern (Švi)169
5.Henrik Kristoffersen (Nor)166
———-—–
19.FILIP ZUBČIĆ (HRV)61
28.MATEJ VIDOVIĆ (HRV)22
31.SAMUEL KOLEGA (HRV)16
37.ISTOK RODEŠ (HRV)8

Ukupni poredak (17/38)

POZICIJASKIJAŠBODOVI
1.Alexis Pinturault (Fra)689
2.Aleksander Aamodt Kilde (Nor)560
3.Marco Odermatt (Švi)501
4.FILIP ZUBČIĆ (HRV)455
5.Henrik Kristoffersen (Nor)371
———-—–
85.MATEJ VIDOVIĆ (HRV)22
96.SAMUEL KOLEGA (HRV)16
114.ISTOK RODEŠ (HRV)8

Sljedeća utrka: spust u Wengenu (petak, 15. siječnja)

Sljedeći slalom: Wengen (nedjelja, 17. siječnja)

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Nogomet

Nova uzbuđenja na domaćim terenima, bez derbija na Poljudu.....