Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Skijanje

VELESLALOM U ADELBODENU: DINAMITNI ZUBČIĆ DO NOVOG POSTOLJA! Nezaustavljivi Pinturault do 32. pobjede karijere

Treće postolje sezone Filipa Zubčića!

Foto: Screenshot / Montaža: hrsport.hr

Filip Zubčić po šesti put u karijeri popeo se na pobjedničko postolje Svjetskoga kupa! U današnjem veleslalomu u švicarskom Adelbodenu, 15. utrci ove sezone, najbolji hrvatski predstavnik odvezao je dvije sjajne vožnje u svojoj najdražoj disciplini, čime je potvrdio fenomenalnu formu. Osvojio je drugu poziciju, iza izvanrednog Alexisa Pinturaulta, koji je Filipa ostavio sekundu i četiri stotinke iza sebe. Trećeplasirani je završio vodeći u poretku veleslaloma, najveća domaća uzdanica, Marco Odermatt (+1.11).

Vrlo nezgodno postavljena staza

Navedena trojica pokazali su zašto su trenutno tri daleko najbolja veleslalomaša svijeta. U obje vožnje ostvarili su najbolja vremena, a tek se u drugoj vožnji među njih trojicu ugurao Roland Leitinger drugim vremenom, čime je popravio plasman za čak 17 mjesta u odnosu na prvu vožnju (11. mjesto). Zubčić je uoči starta imao velikih 84 stotinki prednosti ispred dotada prvoplasiranog Aleksandera Aamodta Kildea, osvajača velikoga kristalnoga Globusa prošle sezone. Norvežanin je prvi dio vrlo nezgodno postavljene staze, na kojoj je teže stradao mladi Lucas Braathen prilikom ulaska u cilj, prošao fenomenalno, te nitko od nadolazećih skijaša nije ostvario bolje vrijeme na prvom sektoru.

Još jedna potvrda da Filip obožava druge vožnje

Izuzev Filipa Zubčića. Krenuo je File izuzetno agresivno, rekli bismo čak i agresivnije nego inače, no treba se uzeti u obzir kako Filip konstantno bolje skija druge nego prve vožnje. Čitavi drugi lauf održavao je veću prednost koja nikako nije mogla „iscuriti“. U cilj je ušao u zelenom s velikih -1.17 ispred Kildea. Novo postolje već je tada bilo osigurano. Odermatt je skijao također odlično, ali nedovoljno dobro da ugrozi Zubčića, a onda je na red došao i Pinturault koji nikako nije mogao prokockati veliku prednost iz prve vožnje od -0.97. Čak je i poboljšao navedeno vrijeme (-1.04) te je tako ostvario 32. pobjedu u karijeri te se po 65. put popeo na pobjedničko postolje.

Na četvrtome mjestu ukupnog poretka

Zubčić je, što se tiče veleslaloma, ostao na istoj poziciji u poretku (3. mjesto, 288 bodova), a za prvim Odermattom zaostaje 62 boda, što ga i dalje svrstava u uži krug favorita za mali kristalni Globus u svojoj najjačoj disciplini. U ukupnom poretku napredovao je dvije pozicije te je sada na četvrtome mjestu s 375 bodova, točno 200 manje od prvoplasiranog Pinturaulta, koji ove sezone lovi svoj prvi naslov ukupnog pobjednika, nakon tri druga i dva treća mjesta.

Novi veleslalom na istome mjestu sutra od 10:30 sati

Nova utrka, odnosno, novi veleslalom, na rasporedu je već sutra, i to ponovno u Adelbodenu. Od 10:30 sati vozit će se prva vožnja, a druga od 13:30 sati s našim Filipom Zubčićem „unutra“, kao jednim od pretendenata za novo postolje, možda i pobjedu.

Rezultati utrke

POZICIJASKIJAŠVRIJEME
1.Alexis Pinturault (Fra)2:18.26
2.FILIP ZUBČIĆ (HRV)+1.04
3.Marco Odermatt (Švi)+1.11
4.Aleksander Aamodt Kilde (Nor)+2.21
5.Justin Murisier (Švi)+2.29
6.Loic Meillard (Švi)+2.39
7.Lucas Braathen (Nor)+2.64
8.Leif Kristian Nestvold-Haugen (Nor)+2.69
9.Henrik Kristoffersen (Nor)+2.80
10.Tommy Ford (SAD)+2.85

Poredak veleslaloma (5/10)

POZICIJASKIJAŠBODOVI
1.Marco Odermatt (Švi)350
2.Alexis Pinturault (Fra)340
3.FILIP ZUBČIĆ (HRV)288
4.Tommy Ford (SAD)200
5.Lucas Braathen (Nor)191

Ukupni poredak (15/38)

POZICIJASKIJAŠBODOVI
1.Alexis Pinturault (Fra)575
2.Aleksander Aamodt Kilde (Nor)515
3.Marco Odermatt (Švi)451
4.FILIP ZUBČIĆ (HRV)375
5.Henrik Kristoffersen (Nor)367
———-—–
82.MATEJ VIDOVIĆ (HRV)22
94.SAMUEL KOLEGA (HRV)16
110.ISTOK RODEŠ (HRV)8

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Rukomet

Manje stranaca unazad nekoliko godina rezultira slabijim plasmanima na SP-ima