Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Tenis

Čilić, Ćorić i društvo igraju za puno manje zarade ove godine na Australian Openu

Ovogodišnji pobjednik Australian Opena ponijet će kući znatno manji novčani iznos nego prošle godine nakon što su organizatori odlučili dio nagradnog fonda namijeniti za podnošenje svih mjera za zaštitu od koronavirusa. Nagradni fond za mnoge ostale događaje je također doživio značajan udarac jer su, kao što znamo, oni usko povezani s brojem posjetitelja turnira, a njih neće ove godine gotovo da neće biti.

Kolike su nagrade za pobjednike?

Čekovi za pobjednike Australian Opena u muškoj i ženskoj konkurenciji ove godine će biti na oko 2.75 milijuna dolara. Iako je riječ o ogromnom novčanom iznosu, on je prošle godine bio 4.12 milijuna, a kao što se sjećamo, otišao je u ruke Novaka Đokovića te Sofije Kenin. Još jedan turnir koji će biti pogođen je ATP Cup, timski turnir za muškarce kojemu bi ovo trebala biti tek druga godina da se održava. Ovaj će turnir imati nagradni fond od 10 milijuna dolara što je duplo manje u usporedbi s prošlogodišnjim čiji je fond bio 22 milijuna dolara. Glavni utjecaj na fond na tom turniru također će imati ograničenje publike. Međutim, ove godine će taj turnir imati i duplo manje nacija koje se natječu na njemu. Prošle godine vidjeli smo ih 24, a ove će ih biti samo 12.

Pripreme za turnire

Ulaznice za ATP Cup, koji će se u cijelosti održati u Melbourneu, umjesto u tri različita grada nakon što je ljetni raspored prepravljen kako bi pogodovao održavanju Australian Opena, u prodaji će se naći zajedno s ulaznicama za još pet muških i ženskih događaja koji će se održati u Melbourne Parku. Područje Melbourne Parka podijeljeno je ovog ljeta u tri zasebne zone kako bi se održale sigurnosne mjere za COVID-19. Praćenje kontakata bit će lakše s gledateljima podijeljenim u tri dijela, od kojih će svaki imati pristup jednom od tri glavna terena. Ulaznice za Australian Open do sada su se prodavale za oko 35 posto normalnog kapaciteta, što znači da će tijekom dva tjedna prisustvovati oko 300 tisuća, umjesto 800 tisuća gledatelja. Službenici turnira i vladine zdravstvene vlasti tek trebaju detaljno navesti hoće li se dodatno povećati kapacitet publike za Australian Open. Prema izvorima koji poznaju situaciju, nagradni fond ATP Cupa od 10 milijuna dolara dodatno će se spustiti na oko 6 milijuna dolara na temelju trenutnih projekcija broja posjetitelja.

Isplate za ostale pozicije

Iako će čekovi pobjednika Australian Opena biti oko 30 posto manji nego prošle godine, drugoplasirani će dobiti 1.5 milijun dolara, a prošle godine su dobili 2 milijuna dolara. Četiri igrača koja će igrati u polufinalu pojedinačno će dobiti oko 850 tisuća američkih dolara, a to je oko 20 posto manje od prošle godine. Igrači koji prođu u četvrtfinale dobivaju napojnicu od oko 525 tisuća dolara. Organizator turnira Craig Tiley jasno je dao do znanja da ukupni nagradni fond Australian Opena neće biti znatno smanjen, već da će novci biti drukčije raspodijeljeni. Tennis Australia već nekoliko godina pokušava poboljšati situaciju za niže rangirane igrače kojima nagrade od ovakvih turnira puno znače. Stoga će na Australian Openu nagrada za one koji izgube u prvom krugu porasti za nekih 11 posto u odnosu na 2020. godinu te će iznositi oko 100 tisuća dolara. Velika je to pomoć za slabije rangirane igrače i hvale vrijedan potez organizatora turnira.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tenis

Borna slavio i nad Nishikorijem

Tenis

Najbolji meč Borne Ćorića ove godine

Tenis

Najbolji hrvatski reket prošao nezgodnog Nizozemca