Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Vijesti

Dolazi li do otkazivanja Olimpijskih igara u Tokiju?

Hoće li hrvatske sportašice i sportaši braniti deset olimpijskih medalja u Tokiju?

Pozadina: Pixabay / Montaža: hrsport.hr

Još je 196 dana ostalo do odgođenih 32. ljetnih Olimpijskih igara modernog doba u Tokiju. Tako barem zasad odbrojavamo te se nadamo najboljemu – njihovom održavanju. Do ponovne odgode ne može doći jer, naprosto, nema slobodnih termina, a i iduće godine čekaju nas zimske Olimpijske igre u Pekingu u veljači, uz to da ćemo tada već debelo zakoračiti u novi ljetni olimpijski ciklus. To bi značilo da bi se Igre u Tokiju otkazale, čime bi bile prve nakon 1944. godine, Drugog svjetskog rata, i otkazanih Igara u Londonu. Zanimljivo je da je Tokio dobio domaćinstvo OI 1940. (kao i Sapporo zimskih iste godine!), no otkazane su zbog istog razloga kao i one u glavnom britanskom gradu četiri godine kasnije. Japanci očito nemaju sreće s ugošćivanjem Igara.

Pound nije siguran da će se Igre održati

Prvi čovjek koji je izašao u javnost s informacijom kako se odgađaju OI u Tokiju prošle godine bio je Dick Pound, najdugovječniji član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Trenutno ovaj 78-godišnjak i osnivač Svjetske antidopinške agencije nije siguran hoće li se nadolazećeg ljeta uopće održati planirane tokijske Igre. Pound ističe kako bi svim sportašima koji planiraju doći u Tokio, pri vrhu liste prioriteta trebalo biti cijepljenje, te također predlaže organizatorima da smisle način kako bi nagnali natjecatelje na uzimanje cjepiva prije nego što slete u Japan.

„Sportaši su važni uzori“

MOO je ranije potvrdio da sportašima neće biti naređeno cijepljenje, ali su dodali:

„U isto vrijeme, Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodni paraolimpijski odbor usklađeni su u svome mišljenju da imaju što više cijepljenih stranih sportaša prije početka Igara. Sportaši su važni uzori, te uzimajući cjepivo šalju snažnu poruku da se cijepljenje ne tiče samo osobnog zdravlja, nego i solidarnosti te uzimanja u obzir općeg dobra svih pojedinaca u društvu.“

Troškovi OI narasli za gotovo tri mlrd. dolara

Poundova zabrinutost temelji se na strožim mjerama koje su stupile u Japanu proteklih dana, kao što je ograničeno vrijeme rada restorana i kafića do 20 sati, te zabrana točenja alkohola poslije 19 sati. Sam Tokio u posljednja 24 sata broji oko 2.500 zaraženih koronavirusom, što je porast u odnosu na posljednjih nekoliko dana. Zbog odgode Olimpijskih igara, troškovi priredbe narasli su za gotovo tri milijarde dolara, što je jedan od glavnih razloga zašto većina Japanaca želi otkazivanje najveće sportske manifestacije na svijetu.

Male su šanse da će cjepivo biti odobreno prije svibnja

Ako bismo se ravnali po prošloj godini, najmanje do kraja ožujka nećemo znati sudbinu 32. ljetnih Olimpijskih igara. Do tada se nadamo padu broja zaraženih u svijetu, pa tako i u Japanu, čije su vlasti osigurale najmanje 540 milijuna doza cjepiva sa Zapada, a najviše ih je od tvrtke Moderne, koja izražava sumnju da bi se njihovo cjepivo moglo odobriti prije svibnja. Dakle, pred nama je nekoliko mjeseci neizvjesnosti, nakon čega ćemo znati hoće li hrvatska delegacija u Zemlji izlazećeg Sunca probati srušiti rekord iz Rija koji iznosi – deset medalja, od čega pet zlatnih.

Sve otkazane Olimpijske igre od 1896. godine

GODINAGRADLJETNE ILI ZIMSKE OIRAZLOG
1916.Berlin (Nje)Ljetne OIWWI
1940.Sapporo (Jap)*Zimske OIWWII
1940.Tokio (Jap)**Ljetne OIWWII
1944.Cortina d’Ampezzo (Ita)Zimske OIWWII
1944.London (UK)Ljetne OIWWII
*Prebačene su u Garmisch-Partenkirchen (Nje), no otkazane su nakon njemačke invazije na Poljsku
** Prebačene su u Helsinki (Fin), no otkazane su nakon širenja rata
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Košarka

Ikona Splita na klupi prve momčadi