Studija objavljena u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity sugerira da bi svakodnevna konzumacija tamne čokolade mogla pomoći u smanjenju ozljeda mišića izazvanih vježbanjem kod sportaša. Istraživači koji stoje iza studije otkrili su da su se markeri oksidativnog stresa i ozljeda mišića u krvi smanjili kada su elitni nogometaši jeli tamnu čokoladu svaki dan tijekom 30 dana.
Zdrave komponente čokoladi daju gorak okus
Razlog zašto tamna čokolada ima gorak okus leži u visokom postotku kakaovca (60-95% čvrste tvari kakaovca). Za usporedbu, mliječna čokolada sadrži puno više šećera i ima maksimalni udio kakaa od 50%.
Tamna čokolada nije najčešće korištena čokolada jer joj veća koncentracija antioksidansa daje izrazito gorak okus. Ipak, njezina je kalorijska gustoća još uvijek niža od bijele čokolade. Aktivna komponenta “polifenoli” u zrnu kakaovca daje tamnoj čokoladi većinu njenih zdravstvenih dobrobiti. Djeluje protiv starenja i pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Također je bogata magnezijem koji je dobar za oporavak nakon vježbanja i protiv upale.
Tri agensa polifenola identificirana u zrnu kakaovca su sljedeća:
- katehini (37%)
- antocijanidini (4%)
- proantocijanidini (58%)
Ti su flavonoidi najzastupljeniji fitonutrijenti u zrnu kakaovca. Tamnu čokoladu raznih proizvođača imate u ponudi Tommy kataloga.
Kako tamna čokolada pomaže sportašima?
Uvođenje tamne čokolade u prehranu kao međuobrok moglo bi pomoći u poboljšanju sportskih rezultata, evo kako:
- Tamne čokolade imaju dovoljno polifenola koji pokreću ciklus dušikovog oksida sintaze, što, jednostavno rečeno, dovodi do vazodilatacije i kao rezultat toga povećava opskrbu kisikom i protok krvi u radnom mišiću. Za sportaša to znači poboljšanu izdržljivost, manji umor i poboljšan aerobni kapacitet.
- Tamna čokolada također je bogat izvor magnezija, koji pomaže u smanjenju grčeva u mišićima, a kada se konzumira u obroku nakon treninga, pomoći će u oporavku jer smiruje i opušta mišiće u tijelu.
- Tamna čokolada također pospješuje biosintezu mitohondrija, što znači da povećava broj mitohondrija u tijelu. Mitohondriji su elektrane energije, a što je više mitohondrija prisutno u vašem tijelu, to je bolji razvoj izdržljivosti, jer dovodi do većeg unosa glukoze u mišiće. Flavanoli u zrnu kakaovca potiču mitohondrijsku biogenezu u skeletnim mišićima.
- Epikatehini i drugi katehini u tamnoj čokoladi smanjuju upalu. Stoga tamna čokolada nakon treninga može pomoći u oporavku mišića. Katehini u tamnoj čokoladi također mogu dati poticaj vašem mozgu, a to može indirektno pomoći vašoj izvedbi motivirajući vas.
Zašto je čokolada došla na “loš glas”?
U ranim danima čokolada se konzumirala kao otopljeni napitak i prodavala u tamnim kockastim komadima, ali jedan švicarski slastičar pronašao je način da napravi čvrste čokoladice s mlijekom i tako smo dobili mliječnu čokoladu! I tu je počeo problem. Mliječna čokolada bila je jeftinija alternativa raskošnoj tamnoj čokoladi napravljenoj od izvrsnih zrna kakaovca.
Mlijeko korišteno za pripremu čokolade dodalo je dodatnu masnoću, šećer i kalorije inače zdravoj tamnoj čokoladi. To je pridonijelo “lošoj reputaciji” čokolade kod ljudi koji se debljaju, dobivaju akne ili imaju problema s crijevima i srcem.
Iako se mnogim ljudima zbog svoje mekoće i podosta slađeg ukusa dopada upravo mliječna čokolada, ako želite uživati u zdravstvenim dobrobitima čokolade morate se prilagoditi izvornom načinu jedenja čokolade tj. tamnoj čokoladi napravljenoj od zrna kakaovca bez mlijeka. Ako ste sportaš, naviknite se na gorak okus tamne čokolade i naučite uživati u njoj zbog raznih zdravstvenih dobrobiti koje će vam pružiti.
(Sponzorirani članak)