Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Veslanje

Braća Sinković – hrvatsko sportsko blago

Priča o jednom od najvećih veslačkih dvojaca u povijesti

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Martina i Valenta Sinkovića ćemo pamtiti po silnim sportskim uspjesima za Hrvatsku. Riječ je o dva brata čija je strast veslanje, a rezultati koje su postigli kroz svoje karijere o tome najbolje svjedoče.

Odrastanje

2. kolovoza 1988. godine se u Zagrebu rodio Valent Sinković. Iduće godine, 10. studenog, na svijet je došao i njegov mlađi brat Martin. Već od mladih dana pokazivali su interes za sport pa je tako Valent pohađao sportsku gimnaziju s koje je školovanje nastavio na Studijskom centru za izobrazbu trenera u sklopu Kineziološkog fakulteta. Martin je krenuo donekle sličnim stopama kao njegov stariji brat te se nakon završetka Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu odlučio upisati u Visoku školu za sportski menadžment Aspira u Splitu.

Ne znaju mnogi da Martin i Valent imaju još jednog brata, a on se zove Matija. Matija je najstariji od braće, a upravo on ih je zainteresirao za veslanje. Prvi se za taj sport ipak odlučio mlađi brat, a njime se počeo baviti 1999. godine. Prethodno se okušao i u nekim drugim sportovima kao što su gimnastika i vaterpolo, ali veslanje ga je evidentno najviše privuklo. Tek oko godinu dana kasnije i Valent se odlučio okušati u tom sportu, a poput svog mlađeg brata i on se prethodno bavio gimnastikom te nogometom. Jednom kada su braća Sinković prešla na veslanje, postalo je jasno da su jednostavno stvoreni za taj sport.

Imaju više od trideset pobjeda s velikih natjecanja

Braća Sinković su kroz svoju profesionalnu karijeru upisala više od trideset pobjeda na velikim natjecanjima, ali kako će sami reći, neke su im puno draže od drugih. Sasvim je stoga logično da svoju prvu pobjedu pamte kao jednu od najdražih. Ona je došla u Zagrebu, na Croatia Openu, a u njoj su slavili u okršaju s aktualnim prvacima svijeta, Slovencima Iztokom Čopom i Lukom Špikom. Nakon ove pobjede shvatili su kako jednog dana mogu i sami doći do svjetskog vrha te su nastavili s radom ne bi li to i postigli.

Prvo svjetsko zlato došlo je u utrci četverca gdje su Sinkovići nastupali s Davidom Šainom i Damirom Martinom. Osvojili su ga 2010. godine na Svjetskom prvenstvu u Novom Zelandu. Najava za ovakav uspjeh došla je godinu dana ranije kada su na jednoj utrci bili bolji od Poljaka. Ta utrka je bila jako posebna jer su Poljaci bili aktualni svjetski prvaci koji nisu bili poraženi čak četiri godine.

Utrke u dvojcu

Nakon Olimpijskih igara u Londonu, Sinkovići su se odlučili prebaciti u disciplinu dvojca na pariće, a to se činilo kao pun pogodak jer gotovo svaki put kada bi ih vidjeli u utrci, oni bi pobijedili. Ipak, od svih velikih pobjeda u dvojcu na pariće, žele izdvojiti dvije koje su im vrlo posebne. 2014. godine na regati u Amsterdamu ušli su u povijest. Utrku su uspjeli završiti za manje od šest minuta i tako postaviti svjetski rekord koji još i danas nitko nije oborio. Netko bi pomislio da uistinu ne može bolje od toga, ali taj bi se i prevario. Njihova daleko najdraža pobjeda u karijerama došla je 2016. godine u Riju. Riječ je o Olimpijskim igrama na kojima su sebi i Hrvatskoj donijeli zlatnu medalju.

Kada bi svojim velikim pobjedama morali dodati još jednu, ističu kako bi to definitivno bilo Svjetsko prvenstvo u Plovdivu gdje su pokazali da su nedodirljivi već gotovo jedno cijelo desetljeće. Ovdje su se natjecali u jednoj novoj disciplini, a to je dvojac bez kormilara.

Od sportskih nagrada koje su Sinkovići osvojili vrijedi istaknuti da su dobitnici Državne nagrade za sport ”Franjo Bučar”, koja se dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos razvoju sporta u Republici Hrvatskoj te Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, koja se dodjeljuje za osobite zasluge u sportu.

U Vareseu do 12. zlatne medalje u karijeri

Posljednjih godina braća nastavljaju odličnu formu te svake godine osvajaju medalje na velikim natjecanjima. Danas su uspjeli obraniti europsko zlato osvojeno prije dvije godine u dvojcu bez kormilara u švicarskom Luzernu. Još jednom su se pokazali kao jedan od najvećih veslačkih dua u povijesti ovog sporta, osvojivši prvo mjesto u talijanskom Vareseu, čime su došli do brojke od pet zlata na europskim prvenstvima i ukupno sedam medalja. Još kad im se pribroje sve osvojene medalje u profesionalnoj karijeri na velikim natjecanjima, svima zastaje dah – 17 medalja, od čega 12 najsjajnijeg kova. Svaka čast, braćo!

Foto: Screenshot

Nastupat će u Tokiju

Iduće veliko natjecanje koje s nestrpljenjem očekuju Sinkovići, ali i svi hrvatski ljubitelji sporta su Olimpijske igre u Tokiju koje će se održati 2021. godine. Tu ćemo još jednom gledati Martina i Valenta u disciplini dvojca bez kormilara i možemo im poželjeti sreću te da nas još jednom razvesele na način na kakav to samo oni znaju.

Sve medalje čudesne braće Sinković

MEDALJANATJECANJEGODINA I MJESTODISCIPLINA
ZLATOSP2010. Karapiročetverac na pariće
ZLATOEP2012. Varesečetverac na pariće
ZLATOSP2013. Chungjiučetverac na pariće
ZLATOSP2014. Amsterdamdvojac na pariće
ZLATOSP2015. Aiguebelettedvojac na pariće
ZLATOOI2016. Rio de Janeirodvojac na pariće
ZLATOEP2016. Brandenburgdvojac na pariće
ZLATOSP2018. Plovdivdvojac bez kormilara
ZLATOEP2018. Glasgowdvojac bez kormilara
ZLATOSP2019. Ottensheimdvojac bez kormilara
ZLATOEP2019. Luzerndvojac bez kormilara
ZLATOEP2021. Varesedvojac bez kormilara
SREBROEP2010. Montemor-o-Velhočetverac na pariće
SREBROOI2012. Londončetverac na pariće
SREBROSP2017. Sarasotadvojac bez kormilara
SREBROEP2020. Poznandvojac bez kormilara
BRONCASP2011. Bledčetverac na pariće
OI – Olimpijske igre
SP – Svjetsko prvenstvo
EP – Europsko prvenstvo
Ostavi komentar

Veslanje

Što je prethodilo olimpijskom zlatu? Obrana svjetskog zlata u Aiguebeletteu, prekrasnom gradiću u samom srcu Francuske

Nogomet

Kreirati listu najpopularnijih sportova u Hrvatskoj definitivno nije posve jednostavan zadatak. Iako svi uglavnom znamo koji je hrvatski sport broj 1, svatko bi imao...

Veslanje

Nakon završenih Olimpijskih igara u Tokiju prošle godine i osvojene zlatne medalje u dvojcu bez kormilara, Martin i Valent Sinković odlučili su se vratiti...