Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nogomet

Dalić o incidentu sa zastavom na Rujevici: ‘To je sve bilo namješteno!’

Vjerujemo kako će se neodgovorni pojedinci sankcionirati, no treba eliminirati leglo zla

Foto: Dokshin Vlad / Shutterstock.com

Ono s čime su se borili njegovi prethodnici, Niko Kovač i Ante Čačić, sada je na leđima Zlatka Dalića, kao i cjelokupnog Hrvatskog nogometnog saveza. Noćne more se ponavljaju, a zlokobna fraza nekadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića – “isušivanje močvare” – dobiva svoje novo poglavlje, nastavak kojim pojedinci vode rat prema HNS-u i hrvatskoj reprezentaciji, nogometnoj velesili jedne male zemlje, prepune izvrsnih osoba, ali s jakom negativnom manjinom koja nastoji narušiti sklad u “Lijepoj našoj”.

‘Nepravda prema hrvatskoj reprezentaciji, hrvatskim navijačima, hrvatskom narodu’

“Hrvatskoj se sprema velika kazna”, odjeknulo je jučer medijskim prostorom, nakon što smo saznali o ustaškoj zastavi koju je anonimni trojac uveo na tribine Rujevice na utakmici Hrvatska – Latvija. Među mnoštvom hrvatskih zastava, zamijećena je i uslikana jedna sa šahovnicom koja započinje bijelim poljem, a u gornjem kutu nalazi se malo slovo “u”. UEFA-i nije problem bijelo polje, nego to slovo koje jedva da se primijeti s one udaljenosti s koje je uslikana zastava. Iako je prvi čovjek FARE-a (Football Against Racism in Europe; ista organizacija koja je više puta prijavljivala Hrvatsku i naše klubove UEFA-i u posljednjih desetak godina) u Hrvatskoj, Zoran Stevanović, demantirao glasine da je njegova organizacija zaslužna za prijavu, saznajemo da je upravo jedan od njegovih ljudi prijavio HNS.

Za Novu TV svoj komentar na situaciju dali su izbornik “Vatrenih”, Zlatko Dalić, i predsjednik HNS-a, Marijan Kustić. Dalić je izrazio svoje ogorčenje na pitanje o izvjesnoj kazni igranja pred praznim tribinama Opusa protiv Turske:

To bi bila velika nepravda prema hrvatskoj reprezentaciji, prema hrvatskim navijačima i hrvatskom narodu. To je sve bilo namješteno jer kako drugačije objasniti da se pojavi jedna zastava među stotinama zastava i baš ta se uslika i baš ta se u tim momentima pojavi i netko ju uslika.

Izbornik misli da se time želi zaustaviti reprezentacija prema još većim uspjesima:

Na kraju nas prijave one organizacije koje se time bave, koje od toga žive i traže kaznu protiv Hrvatske. To je po meni glupost i nastavak traženja nekakvih načina da se mi zaustavimo. To je sve krenulo još više nakon Rotterdama gdje je bilo 35.000 navijača, da se zaustavi hrvatska reprezentacija na bilo koji način i ovo je jedan od načina da nas se kazni da ne igramo pred našim navijačima.

No, ističe optimizam:

Ja sam čvrsto uvjeren da se to neće dogoditi, da to neće biti jer mi to nismo zaslužili. Koliko znam, Savez radi sve što je u njegovoj moći da nađe tko je to organizirao, tko je to napravio, da se radi ta hajka na reprezentaciju i vjerujem da ćemo mi ipak u Osijeku biti s navijačima.

‘Hrvatska je u Slavoniji uvijek dobrodošla’

Predsjednik Kustić također smatra da se radi o sabotaži:

Uvjeren sam da je to namješteno. Nadam se da ćemo doći do odgovora tko stoji iza toga. Dogodilo se da se po četiri-pet puta diže zastava na tri-četiri sekunde, i da upravo taj jedan pojedinac slika s druge strane baš tu zastavu. Baš da on zna da je na toj zastavi taj ustaški simbol koji se nalazi u katalogu FARE-a, da je to vidio sa 60-70 metara… Nije to slučajno.

Zabranjena zastava iz kataloga FARE-a

U slučaju milosrđa UEFA-e, u Osijeku bi protiv Turske bio – spektakl:

Hrvatska reprezentacija je u Slavoniji uvijek dobrodošla, sad već imamo preko 100.000 zahtjeva za ulaznice za tu utakmicu u Osijeku. Svi radimo na tome i očekujemo da će biti navijača, a najvažnije je da se sankcioniraju neodgovorni pojedinci.

Vjerujemo kako će se neodgovorni pojedinci sankcionirati, no treba eliminirati leglo zla. Baš “čudno” i “neobično” da hrvatskoj reprezentaciji žele naštetiti (i željeli su naštetiti) pojedinci s ne-hrvatskim identitetom. Razni jovanovići, ostojići, stevanovići. Ali, nikako da nauče da se Hrvatsku ne može pobijediti u ovome ratu…

Ostavi komentar

Nogomet

FIFA je danas na službenim stranicama objavila svoju novu ljestvicu. Prema tom poretku Hrvatska nogometna reprezentacija i dalje zauzima 6. mjesto bez promjene, dok...

Nogomet

HNS je danas objavio da su dvije od tri okrivljene osobe dobile svoju kaznu na Općinskom sudu u Rijeci

Komentar

FARE je još davnih dana dobio punu podršku UEFA-e i FIFA-e, krovnih nogometnih organizacija, koje joj drže leđa