Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Atletika

Gdje gledati Svjetsko prvenstvo u atletici 2023, prijenos Bjeljac?

Saznajte gdje gledati Svjetsko prvenstvo u atletici 2023., prijenos ženskog maratona u kojem će nastupiti Bojana Bjeljac

Svjetsko prvenstvo u atletici 2023 prijenos
Foto: Screenshot

Saznajte gdje gledati Svjetsko prvenstvo u atletici 2023., prijenos ženskog maratona u kojem će nastupiti Bojana Bjeljac.

Četiri zlata, četiri srebra, dvije bronce. To je učinak Hrvatske na svjetskim atletskim prvenstvima. Atletske svjetske smotre službeno datiraju od 1983. godine kada je održana prva, u finskoj prijestolnici, Helsinkiju. Prvih nekoliko svjetskih prvenstava proteklo je bez nastupa naših atletičarki i atletičara pod hrvatskom zastavom. Hrvatska zastava nije se vijorila iznad pobjedničkog postolja sve do 2007. godine kada je Blanka Vlašić okrunjena svjetskom prvakinjom u skoku u vis u Osaki. Ponajveća hrvatska sportašica u povijesti pokrenula je renesansu hrvatske atletike i nevjerojatan niz – od te 2007. na svakoj svjetskoj smotri imamo barem jednog osvajača svjetske kolajne! Nažalost, taj će niz vrlo vjerojatno biti prekinut u Budimpešti.

Jedine koje su osvojile svjetska zlata za Hrvatsku su Blanka Vlašić i Sandra Perković, po dva. Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, “Kraljica diska” uzela je srebro čime je zbroj osvojenih odličja Hrvatske zaokružila na deset. Na vječnoj ljestvici, uoči početka Prvenstva zauzimali smo 39. mjesto, iza Čehoslovačke koja je tijekom 80-ih bila moćna atletska sila, a ispred Kolumbije kojoj je više od polovice medalja podarila Caterine Ibarguen. Na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, Hrvatska je tražila poboljšanje svoga konta. Sve oči bile su uperene u Sandru Perković koja je osvojila peto mjesto u bacanju diska. Jedina atletičarka koja nastupa pod hrvatskim stijegom koja je preostala je maratonka, Bojana Bjeljac.

Gdje gledati Svjetsko prvenstvo u atletici 2023, prijenos ženskog maratona

Nerealno je očekivati da Bojana može do svjetske medalje, pored mnoštva uvijek jakih afričkih maratonki. Listu glavnih favoritkinja predvodi braniteljica svjetskog zlata iz Eugenea, Etiopljanka Gotytom Gebreslase, pobjednica ovogodišnjeg tokijskog maratona, Kenijka Rosemary Wanyiru, i europska prvakinja na 10.000 m iz 2018., kenijska maratonka koja nastupa pod zastavom Izraela, Lonah Chemtai Salpeter.

Hoće li se Bojana moći boriti s najboljima, pogledajte u izravnom prijenosu. Prijenos su osigurali HRT na svojem Drugom programu, Arena Sport 2 i Eurosport, kao i poneka online kladionica. Ženski maraton na Svjetskom prvenstvu 2023. u Budimpešti počinje u 7:00 sati ujutro.

 • Svjetsko prvenstvo u atletici 2023.: Bojana Bjeljac – maraton (subota, 07:00 h)

Svi osvajači svjetskih medalja za Hrvatsku

 • Osaka 2007. – Blanka Vlašić, skok u vis (ZLATO)
 • Berlin 2009. – Blanka Vlašić, skok u vis (ZLATO)
 • Daegu 2011. – Blanka Vlašić, skok u vis (srebro)
 • Moskva 2013. – Sandra Perković, bacanje diska (ZLATO)
 • Peking 2015. – Sandra Perković, bacanje diska (srebro)
 • Peking 2015. – Blanka Vlašić, skok u vis (srebro)
 • London 2017. – Sandra Perković, bacanje diska (ZLATO)
 • London 2017. – Stipe Žunić, bacanje kugle (bronca)
 • Doha 2019. – Sandra Perković, bacanje diska (bronca)
 • Eugene 2022. – Sandra Perković, bacanje diska (srebro)
Ostavi komentar

Gdje gledati

Pročitajte gdje gledati Rudeš - Dinamo, prijenos devetoga kola SuperSport Hrvatske nogometne lige iz Kranjčevićeve ulice u Zagrebu

Gdje gledati

Saznajte gdje gledati Hajduk - Lokomotiva, prijenos devetoga kola SuperSport Hrvatske nogometne lige s Poljuda

Gdje gledati

Saznajte gdje gledati Dinamo - Astana, prijenos prvoga kola Konferencijske lige s Maksimira

Gdje gledati

Saznajte gdje gledati PSG - Zagreb, prijenos drugoga kola EHF Lige prvaka iz dvorane Pierrea de Coubertina u Parizu