Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Atletika

GLASALI STE Najveći hrvatski sportski uspjeh 2013. godine: Svjetsko zlato Sandre Perković u atletici

Koncem 2013. godine čak je ušla i u izbor za najbolju atletičarku svijeta, uz bok Dibabe, Fraser-Pryce, Ibarguen i ostalih

Foto: Screenshot

S 23 godine i jednim mjesecom, Sandra Perković objedinila je sve najveće titule u atletici – olimpijsko zlato, svjetsko zlato i europsko zlato. Takva dominacija u ženskom bacanju diska nikada nije viđena, a rijetko kad je do nje došlo i u okvirima ostalih disciplina. Koncem 2013. godine čak je ušla i u izbor za najbolju atletičarku svijeta, uz bok Tirunesh Dibabe, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Caterine Ibarguen i ostalih.

Utrka s vremenom

No, kako se popela na vrh svijeta u Moskvi? Samo dan uoči kvalifikacija, nastali su ogromni problemi – ukočena leđa. Nastala je mala panika, čak je i Sandra nakon natjecanja izjavila da je u tim trenucima mislila da se može pozdraviti sa Svjetskim prvenstvom:

Nisam mogla ništa nego samo ležati. Mislila sam da je sve gotovo, da je sve uzalud. Bol je bila prestrašna. Da, uplašila sam se kao nikad da neću moći nastupiti.

Na veliku sreću, svoje prste upleo je fizioterapeut, Željko Čelam, pozvavši u utrku s vremenom jednoga slovenskoga kolegu da pokušaju osposobiti Sandrina leđa.

Sandra nam je toliko puta kidala živce slabijim ulascima u natjecanje tijekom kojih nije bilo sigurno hoće li se plasirati u finale (ako su bile kvalifikacije), ili hoće li ući među osam (u slučaju finala). Na svu sreću, u kvalifikacijama SP-a na Lužnjikima sve je riješila u prvom pokušaju, prebacivši kvalifikacijsku normu od 63 m. Iako su leđa bila bolje, i dalje je postojao strah:

Bojala sam se kako će leđa reagirati u kvalifikacijama. Zato sam htjela u prvom hicu baciti normu za finale. To mi je i uspjelo. Leđa su izdržala i do finala sam se još uspjela bolje odmoriti i oporaviti tako da sam došla spremna i orna za bitku. Željela sam u finalu odmah sve riješiti u prvom hicu koji je bio tehnički odličan.

Hrvatska zastava na bolnim leđima

Uistinu je. Hrvatska “kraljica diska” već je u tom prvom hicu finala osigurala zlato! Iako, naravno, nije znala da će ju taj hitac odvesti do prvog svjetskog zlata u karijeri. Dobacila je do 67,52 m, vodivši za više od 2,5 metra u odnosu na drugoplasiranu, Yarelys Barrios, poslije prve serije. Usput rečeno, bio je to najdalji hitac na svjetskim prvenstvima još od slavne Franke Dietzsch i Seville 1999. godine.

Brzo je postalo jasno da Kubanka, Barrios, ne može parirati Sandri. Pogotovo nakon što je Perković u drugoj seriji bacila disk na 67,99 m potvrdivši dan iz snova. Nije mislila niti na leđa, niti na kišu koja se spustila usred finala. Bila je koncentrirana na sebe i na to da još jednom ušutka kritičare, nakon olimpijskog zlata prethodne godine, koji su joj “nabijali na nos” uzimanje dopinga zbog čega je bila suspendirana 2011., iako ga nije svjesno uzela. Bila je to Sandra puna inata, a takva Sandra je najopasnija…

U četvrtoj seriji skoro je prebacila najbolji rezultat iz druge serije, dobacivši do 67,80 m. Dakle, tri od četiri hica letjela su između 67,5 i 68 metara! Pri kraju finala dizala se Melina Robert-Michon, bacivši u posljednjoj seriji na 66,28 m i osiguravanje svjetskog srebra, kao i francuskog rekorda. Sandra je već bila u mislima s hrvatskom zastavom na tim bolnim leđima, zbog kojih je samo dva dana ranije imala osjećaj da neće biti ništa od napada na svjetsku medalju. U 48 sati, ne samo da je uzela svjetsko odličje, oko vrata joj je zasjalo svjetsko zlato!

Rezultati svjetskog finala u Moskvi 2013.

 • 1. Sandra Perković (Hrv) 67,99 m
 • 2. Melina Robert-Michon (Fra) 66,28 m
 • 3. Yarelys Barrios (Kub) 64,96 m
 • 4. Nadine Mueller (Nje) 64,67 m
 • 5. Gia Lewis-Smallwood (SAD) 64,23 m
 • 6. Tan Jian (Kin) 63,34 m
 • 7. Zaneta Glanc (Polj) 62,90 m
 • 8. Denia Caballero (Kub) 62,80 m
 • 9. Zinaida Sendriute (Lit) 62,54 m
 • 10. Dani Samuels (Aus) 62,42 m
 • 11. Yaime Perez (Kub) 62,39 m
 • 12. Rocio Comba (Arg) 59,83 m

Rezultati ankete (Najveći hrvatski sportski uspjeh 2013.)

1. Svjetsko zlato Sandre Perković u atletici – 41%

2. Europsko polufinale muške košarkaške reprezentacije – 21%

3. Mario Mandžukić osvojio Ligu prvaka s Bayernom – 18%

4. Svjetska bronca muške rukometne reprezentacije – 17%

5. Svjetska bronca muške vaterpolske reprezentacije – 3%

Najveći hrvatski sportski uspjesi po godinama od 1992. (Vaš izbor)

2013. svjetsko zlato Sandre Perković u atletici

Ostavi komentar

Komentar

Je li Perkovac kompetentan za vođenje naših rukometaša, nitko se nije zapitao. Ali ga se gledalo kroz prizmu legendarnoga kapetana iz 1996.

Komentar

Dalo bi se štošta pisati o zimskom prijelaznom roku na Poljudu, no problem je puno dublji i kudikamo teži za riješiti

Nogomet

Iako je Ćiru i Dalića nogometna reprezentacija povezivala već na počecima stvaranja kolosalnih uspjeha 'Vatrenih', prvi kontakt imali su pet godina nakon Mundijala

Skijanje

U petak smo Vam postavili jednostavno pitanje koje nije naročito često u sportskom okruženju: Koja je najbolja skijašica u povijesti?