Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Veslanje

GLASALI STE Najveći hrvatski sportski uspjeh iz 2019. godine: Obrana svjetskog zlata Martina i Valenta Sinkovića u veslanju

S konačnom prednošću od tri sekunde i 19 stotinki, bila je to najuvjerljivija pobjeda naše braće u finalima svjetskih prvenstava od zlata u Amsterdamu 2014.

Foto: Screenshot

Šesto svjetsko zlato. Kratak je rezime do čega su stigla naša zlatna braća Sinković, Martin i Valent, u austrijskom Ottensheimu na samom “izdisaju” kolovoza 2019. godine. Od prve zlatne medalje na SP-ima, one u Karapiru na Novom Zelandu, prošlo je devet godina, a u tom razdoblju Sinkovići su ugrabili šest svjetskih, četiri europska i jedno olimpijsko zlato, uz olimpijsko srebro u Londonu i neke druge medalje. Jer, zašto bi uvijek bilo zlato? I drugi veslaju, ali rijetko kad brže od hrvatskog dvojca.

Strahovito jako finale

Nakon zlata na Olimpijskim igrama u Riju, uslijedila je promjena discipline – dvojac na pariće zamijenili su dvojcem bez kormilara. Neko je vrijeme trajao proces prilagodbe, pa su, stoga, na SP-u na Floridi 2017. uzeli srebro, ali sa samo tri desetinke zaostatka za pobjednicima, Talijanima, Lodom i Vicinom. Godinu kasnije u Plovdivu prvo svjetsko zlato u dvojcu bez kormilara zasjalo je oko vrata Martinu i Valentu, a u gradić na sjeveru Austrije imena Ottensheim, 2019. godine stigli su kao branitelji naslova…

Prvenstveno, najvažnije je bilo izboriti Olimpijske igre u Tokiju, a za to je valjalo ući u A finale. Od kvalifikacija, Martin i Valent činili su se uvjerljivo. Veslali su onoliko koliko je bilo potrebno da svaku utrku okončaju na prvome mjestu. Igre u Tokiju izborili su bez problema, a u velikom finalu našlo se izuzetno jako, trofejno društvo – spomenuti Talijani, Lodo i Vicino, francuska braća Onfroy, pa Novozelanđani, Murray i Brake, Australci, Hardy i Hicks, kao i Španjolci, Canalejo i Garcia, osvajači bronce na EP-u u Luzernu 2019., na istom natjecanju na kojem su Sinkovići uzeli, pogađate, zlato.

‘Sve je to nekako nadrealno’

U finalu su Hrvati vodili od početka do kraja, nametnuvši jak tempo od starta, budući da su znali da je taj početni dio utrke “rak-rana” najvećim konkurentima, Novozelanđanima, Murrayju i Brakeu. Već nakon 500 metara, prednost je iznosila dvije sekunde, da bi pri kraju Sinkovići ubrzali ostavivši Murrayja i Brakea bez ikakve šanse. S konačnom prednošću od tri sekunde i 19 stotinki, bila je to najuvjerljivija pobjeda naše braće u finalima svjetskih prvenstava od zlata u Amsterdamu 2014. godine. Koliko su se Novozelanđani dobro držali, govori podatak da su trećeplasirani Australci, Sam Hardy i Joshua Hicks, u cilj ušli sa zaostatkom većim od devet i pol sekundi! To jest, Sinkovići su u cilj ušli s prednošću od pet dužina čamca…

Nakon novog zlata, Valent je s javnosti podijelio svoju i bratovu taktiku:

Očekivali smo Novi Zeland da će biti konkurencija s obzirom na to da su bili pobjednici u polufinalu, ali znali smo i da nemaju brzi start. Oni kroz sredinu utrke grade svoju pobjedu, u sredini smo puno radili da nas ne krenu stizati, kada osjete da padamo, oni jako dižu. Tu smo se potrošili, na kraju smo vidjeli da imamo više rezerve od njih. Još jedno zlato, sve je to nekako nadrealno.

Istina, nadrealna su braća koja su hrvatskom veslanju donijela, do ovog trenutka, čak 19 medalja s velikih natjecanja, od čega 14 zlatnih. Jako malo veslača može se pohvaliti ovakvim impozantnim brojkama. Nemamo nikakve sumnje da će se Martin i Valent Sinković, jednom kad okončaju bogate karijere, smjestiti u istu rečenicu s velikanima ovog sporta, poput Stevea Redgravea (Sir), Matthewa Pinsenta (Sir) i Jamesa Cracknella.

Rezultati A finala SP-a u Ottensheimu 2019. (dvojac bez kormilara)

  • 1. Martin Sinković / Valent Sinković (Hrv) 6:42.28
  • 2. Tom Murray / Michael Brake (N. Zel) +3.19
  • 3. Sam Hardy / Joshua Hicks (Aus) +9.53
  • 4. Matteo Lodo / Giuseppe Vicino (Ita) +13.06
  • 5. Jaime Canalejo / Javier Garcia (Špa) +15.12
  • 6. Valentin Onfroy / Theophile Onfroy (Fra) +19.77

Rezultati ankete (Najveći hrvatski sportski uspjeh 2019.)

1. Obrana svjetskog zlata Martina i Valenta Sinkovića u veslanju – 74%

2. Svjetsko srebro Tina Srbića u gimnastici – 26%

3. Dejan Lovren osvojio Ligu prvaka s Liverpoolom – 0%

3. Svjetska bronca muške vaterpolske reprezentacije – 0%

3. Svjetska bronca Sandre Perković u atletici – 0%

Najveći hrvatski sportski uspjesi po godinama od 1992. (Vaš izbor)

2019. obrana svjetskog zlata Martina i Valenta Sinkovića u veslanju

Ostavi komentar

Komentar

Je li Perkovac kompetentan za vođenje naših rukometaša, nitko se nije zapitao. Ali ga se gledalo kroz prizmu legendarnoga kapetana iz 1996.

Komentar

Dalo bi se štošta pisati o zimskom prijelaznom roku na Poljudu, no problem je puno dublji i kudikamo teži za riješiti

Nogomet

Iako je Ćiru i Dalića nogometna reprezentacija povezivala već na počecima stvaranja kolosalnih uspjeha 'Vatrenih', prvi kontakt imali su pet godina nakon Mundijala

Skijanje

U petak smo Vam postavili jednostavno pitanje koje nije naročito često u sportskom okruženju: Koja je najbolja skijašica u povijesti?