Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Borilački sportovi

Gotovo 40 godina čekamo na olimpijsku medalju u hrvanju: Znate li koja su trojica Hrvata osvojila olimpijsko odličje?

Prije dvije godine u Tokiju malo nam je nedostajalo do prve hrvačke olimpijske medalje od osamostaljenja

Od prvih olimpijskih igara na kojima smo nastupili, od Albertvillea 1992. godine, Hrvatska je osvojila ukupno 52 medalje, od čega 18 zlatnih, 19 srebrnih i 15 brončanih, što nas svrstava na 47. mjesto vječne ljestvice i to je izvrstan podatak, budući da smo u tri desetljeća nastupanja na olimpijskim igrama nadvisili brojne zemlje koje imaju puno dulju tradiciju od nas. Sport koji nam je donio najviše odličja je alpsko skijanje zahvaljujući Kostelićima (10), zatim slijedi veslanje (7), pa atletika, taekwondo i tenis (5). Kad smo već kod taekwondoa, ovo je jedan od dva borilačka sporta u kojima imamo olimpijsku medalju (drugi je boks – Filip Hrgović, bronca, 2016.). Iako je bivša Jugoslavija bila jaka hrvačka zemlja, u hrvanju još nemamo olimpijsko odličje od osamostaljenja Hrvatske. No, u bivšoj državi naši su hrvači osvajali odličja. Znate li tko je bio posljednji hrvatski osvajač olimpijske medalje u hrvanju?

Iduće godine obilježit će se 40 godina od tog podviga. Bilo je to na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984., a jedna od glavnih zvijezda hrvačkog programa tih Igara bio je 22-godišnji Petrinjac, Vlado Lisjak. Lisjak je, točnije, 3. kolovoza 1984. u Konferencijskom centru u Anaheimu u olimpijskom finalu do 68 kilograma svladao tadašnjeg svjetskog prvaka, Tapija Sipilu. I to nakon samo 57 sekundi! Jednom prilikom prisjetio se tog finala za Sportske novosti:

Posljednja borba za zlatnu medalju, protivnik mi je bio tadašnji svjetski prvak, Tapio Sipila. Tuširao sam ga u 57. sekundi. Neopisivo! Pomiješani osjećaji radosti, uzbuđenja, sreće, ponosa. Neponovljivo! Takav miks emocija doživio sam ponovno kada su mi se rađala djeca. To je, valjda, ono kada znaš da se dogodilo nešto zaista važno, nešto što se ne doživljava često i što je kruna tvoga života.

Lisjak je jedini sa zlatom

Jugoslavija je na Igrama u “Gradu anđela” uzela čak pet medalja u hrvanju, od čega dvije zlatne. Druga zlatna pripala je poznatom Šabanu Trsteni, tada 19-godišnjaku, u kategoriji do 52 kilograma. Zanimljivo, Lisjak je do današnjeg dana jedini Hrvat koji je osvojio olimpijsko zlato. U Muenchenu 1972., srebro je uzeo Josip Čorak (do 90 kg), a četiri godine kasnije u Montrealu srebro je pripalo Ivanu Frgiću, vojvođanskom Hrvatu (do 57 kg).

Prije dvije godine u Tokiju malo nam je nedostajalo do prve hrvačke olimpijske medalje od osamostaljenja. Ivan Huklek je u kategoriji do 87 kg grčko-rimskim stilom izgubio meč za broncu, dok je Božo Starčević na nesvakidašnji način poražen u četvrtfinalu kategorije do 77 kilograma.

Što se tiče idućih Olimpijskih igara, onih u Parizu dogodine, nemamo naročite favorite za medalju, no jedan od onih koji bi mogli izboriti prolazak na Igre i ondje pomrsiti račune najboljima je Filip Šačić, nedavni osvajač bronce na Europskom prvenstvu u Zagrebu. Filipu je ta europska bronca najveći uspjeh u karijeri te bi mogla dati “krila” za još veće podvige.

Koji su Hrvati osvojili olimpijsku medalju u hrvanju?

  • Josip Čorak – Muenchen 1972. (srebro)
  • Ivan Frgić – Montreal 1976. (srebro)
  • Vlado Lisjak – Los Angeles 1984. (zlato)
Ostavi komentar

Borilački sportovi

Nakon što je ranije ove godine osvojila europsku kadetsku titulu, Veronika Vilk je večeras osvojila i naslov prvakinje svijeta u hrvanju za djevojke do 17...

Borilački sportovi

Senzacija iz Tirane dolazi s Europskog juniorskog prvenstva u hrvanju za mlađe od 17 godina. Veronika Vilk, mlada sportašica iz Slatine, osvojila je zlatnu...

Košarka

Hrvatska košarkaška reprezentacija nenadano je dobila još jednu priliku za sudjelovanje na Olimpijskim igrama koje će se sljedeće godine održati u Parizu. Zbog financijskih...

Rukomet

Hrvatska je rukometna reprezentacija na Olimpijske igre 1996. godine došla kao druga reprezentacija svijeta i peta reprezentacija Europe. Do tih je mjesta došla u...