Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Vaterpolo

Hrvatski vaterpolisti i vaterpolistice doznali ždrijeb EP-a 2024. godine

Foto: HVS

U izraelskom gradu Netanyi u utorak je održan ždrijeb seniorskog Europskog prvenstva za muškarce i žene koji će se održati u navedenom gradu, od 3. do 16. siječnja 2024. godine.

“Barakudama”, odnosno našoj muškoj vaterpolskoj reprezentaciji, dopala je vrlo jaka skupina u kojoj je sjajna Španjolska, svjetski prvak iz Budimpešte 2022.; Crna Gora koja je za nas bila kobna na ovoljetnom SP u japanskoj Fukuoki i Francuska koja je s nama bila u skupini i na prethodnom EP u Splitu, prije godinu dana.

Za one koji ne znaju za reformirana pravila natjecanja, ovo se čini kao nemogućom skupinom za izvući, no sada ćemo vam objasniti o čemu se zapravo radi:

Na ovom će se natjecanju prvi put u seniorskoj konkurenciji primijeniti sustav kakav je LEN već uvela ove godine, ali u mlađim uzrastima. Pojednostavljeno, s ‘gornjim’ i ‘donjim’ domom. Odnosno, u prvom dijelu natjecanja, po skupinama, momčadi su kvalitativno izjednačene, pa će tako najboljih 8 s prošlog Europskog prvenstva u našem Splitu 2022. činiti tzv. Diviziju 1 ili u ždrijebu, skupine A i B. Preostalih 8 momčadi iz Divizije 2 činiti skupine C i D. Time se od 1. kola dobiva daleko veći broj izjednačenijih i uzbudljivijih utakmica.

Dvije prvoplasirane momčadi iz skupina A i B će izravno u četvrtfinale, dok će treće i četvrtoplasirane momčadi igrati lažnu osminu finala odnosno razigravanje s najboljima iz ‘donjeg doma’, po dvije najbolje momčadi iz skupina C i D.

Nema više laganog ždrijeba s ovakvim sustavom. Moglo je biti bolje, moglo je biti i lošije, ali ne komentiram više puno ždrijeb. Ukoliko ne budemo među prve dvije momčadi, znamo da možemo ići na skupinu u kojoj je Srbija, što je jasno vrlo opasno. Da je fenomenalno nije, da nas ljubi zadnje vrijeme, ne ljubi nas, ali što je tu je. Idemo mi prionuti poslu” – prva je reakcija na ždrijeb iz Izraela, našeg izbornika Ivice Tucka.

Skupine – muškarci:

  • A – Crna Gora, Španjolska, Francuska, Hrvatska
  • B – Gruzija, Mađarska, Italija, Grčka
  • C – Srbija, Njemačka, Izrael, Malta
  • D – Slovačka, Nizozemska, Slovenija, Rumunjska

Hrvatske vaterpolistice su smještene u iznimno tešku skupinu što se zapravo i moglo očekivati jer je naša ženska vaterpolska vrsta temeljem plasmana u najboljih 8 na prošlom Europskom prvenstvu, razvrstana u jače jakosne skupine. Sustav nadmetanja je kod vaterpolistica potpuno jednak kao i kod muškaraca, te se i kod žena skupina A ‘križa’ sa skupinom C.

Hrvatice će tako nastupati u skupini A zajedno sa svjetskim prvakinjama Nizozemkama, europskim doprvakinjama Grkinjama te brončanim s posljednjih Olimpijskih igara Mađaricama.

Skupine – žene:

  • A – Nizozemska, Mađarska, Hrvatska, Grčka
  • B – Španjolska, Izrael, Francuska, Italija
  • C – Rumunjska, Srbija, Češka, Turska
  • D – Slovačka, Njemačka, Velika Britanija, Bugarska
Ostavi komentar