Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Intervju

INTERVJU Na kavi s Terezom Mrdežom: Otvoreno o teškim trenucima u karijeri, ali i ekskluzivno samo za HR Sport o novoj prekretnici u karijeri

Htjela sam odustati, ostaviti se tenisa i krenuti drugim smjerom a onda mi se dogodio taj poziv

Nevjerojatno pozitivna osoba, sjajna tenisačica i veliki borac je Tereza Mrdeža. Uvijek otvorena, nasmiješena i spremna na suradnju. Tereza Mrdeža je hrvatska tenisačica koja je u svojoj profesionalnoj karijeri ostvarila preko 390 pobjeda na WTA i ITF turnirima. Tereza je pobjeđivala i Top 50 i Top 100 tenisačice u svojoj karijeri, a neka od imena su zaista zvučna kao što su Johanna Konta, Anastasia Sevastova, Katerina Siniakova, Yaroslava Shvedova i Pauline Permantier. Osvojila je desetak turnira u svojoj karijeri od razina 10 000 $ do 60 000+ $, a igrala je i US Open, ali je i aktualna pobjednica Adria Toura iz prošle godine. Vrlo je popularna tenisačica u Hrvatskoj, a to smo se mogli i sami uvjeriti na Zagreb Ladies Openu gdje smo ju uspjeli i “ukrasti” za ovaj intervju. Tek smo ju sada zapravo upoznali i uvidjeli o kakvom se jakom karakteru radi, koliko je zapravo jaka osoba, ali i skromna. Popularna Tereza Mrdeža nam se otvorila, ali i dala veliku ekskluzivnu vijest. A kako je počela ljubavna priča između Tereze i tenisa?

“Ne smatram sebe popularnom, ali lijepo je to čuti i hvala ti na tome. Kao mala bila sam jako živa, puna energije koju moji roditelji nisu uspijevali kanalizirati pa me mama upisala na tenis da udaram lopticu. Mislim da negdje s petom ili šestom godinom me odvela u klub. Od tada pa do danas, ta ljubav je jedina postojana u mom životu, najvjernija i najiskrenija.”

Mnoge sportašice i sportaši kažu da ako imaju slobodnog vremena nastoje ga nekako provesti. Često niti sami ne znaju kako će provesti to slobodno vrijeme. Mnogi igraju PlayStation, neki čitaju knjige i slušaju glazbu. Imaš li ti slobodnog vremena i kako ga provodiš?

“Pa sada ne znam što da ti kažem. Jer moj je raspored tijekom sezone zgusnut. Ja spadam među ovu ekipu koja kada nam se dogodi da imamo slobodnog vremena ne znamo što ćemo sa sobom. Ali volim čitati puno, pogotovo o mističnim temama. Uvijek volim pročitati horoskop, znatiželjna sam po prirodi pa me privlače te astrološke teme. Međutim, znam ja i uživati, odem u wellness na tretmane lica i tijela. Volim popiti dobru kavu, zapravo volim kavu pa uživam u njoj. Kada sam doma u Poreču, nastojim što više provesti vremena s mamom i uz more. Majku tijekom sezone rijetko vidim i ti su trenuci za mene neprocjenjivi i nastojim što više vremena provesti sa njom.”

“Teniski život nije za slabe. Osjećam da imam glavu u torbi.”

Život svakoga tko se profesionalno bavi tenisom nije lagan. Često ste na putovanjima, stalno na aerodromima. Energetski je zamorno i tako više od deset godina. Jesi li kada razmišljala da ti je dosta i da želiš sve prekinuti?

“Teniski život nije za svakoga, nije za slabe. Često se osjećam da mi je glava u torbi od svih tih putovanja i letenja po svijetu. Svako to putovanje nosi sa sobom određenu težinu i uzima nevjerojatnu količinu energije. Pogotovo duža putovanja gdje morate i presjedati, loviti novi let i slično. Sve što sam starija sve mi to teže pada, onako psihički me umara. Sada naginjem nekom mirnijem životu, obitelji. Teško netko, tko nije i sam u ovoj branši može nas pratiti. Svaki tjedan isti ritam, putovanje na novi turnir, novi grad, nova država. Život sa sobom nosiš u kuferu i vučeš ga na kotačima u novi hotel. Iz hotela se ide u klub, dogovaraju se treninzi, onda si na treningu od jutra do na večer. Uopće ne stignem obići te gradove u kojima sam, ne stignem uopće upoznati zemlju u kojoj sam. Sve to ide u rok službe, vjerujem kada ću prekinuti s teniskom karijerom da ću se potruditi proputovati kao turist u te gradove.”

Osim što su ta putovanja zamorna, vjerujemo da ima i komičnih situacija. Mnogi imaju razne priče da im se nešto dogodilo smiješno, a neki ponavljaju iste neke rituale prije putovanja. Kakva si ti po pitanju putovanja?

“Ajme, ja sam tragično neorganizirana osoba. Moje torbe su uvijek prekrcane sa stvarima, čak i niti ne znam kako ih uvijek prekrcam. Evo to mi nije jasno nikako. Torba mi je puna raznim stvarima i gluposti koje utrpam u nju. Mene uvijek, ali uvijek dočeka na šalteru teta koja kaže ‘gospodična , vaša torba je preteška’! A što je još gore, prije dolaska se potrudim reducirati stvari. Nešto dam treneru, pa nešto u ruksak ubacim, pa krcam tati u njegov kufer. Ali nikada nisam doživjela da mi je torba u zadanim gabaritima. Uopće ne kužim kako to uspijevam, a onda mučim i djelatnike u zračnim lukama da me propuste. Moljakam ih, smješkam se i objašnjavam da idem po turnirima, samo da mi pogledaju kroz prste. Nekad uspije, ali više puta ne uspije baš. Pa onda u zrakoplovu se uhvatim u razmišljanju, pa što ja to toliko nosim sa sobom, koliko je to pari gaća, znojnica ili čega već. Uvijek si obećam kada dođem u hotel da ću to napokon riješiti. Međutim, već slijedeća scena je kao iz beskonačnog dana: ‘gospodična , vaša torba je preteška!‘”

Svatko od profesionalnih sportaša ima nekog idola, nekoga na koga su se željeli ugledati. Jesi ti imala nekoga tko ti je bio idol ili poseban?

“Idola nisam imala. Nisam nikoga imala kao idola na kojeg bi se ja mogla ugledati. Ali mi je Ana Kournikova ostala u sjećanju kao nekoga koga sam voljela gledati pratiti. Nikada nije pripadala u gornji dio tenisa kao recimo neke igračice iz tog perioda, ali voljela sam gledati Korunikovu.”

Početkom ove godine imala si teške trenutke. Rekla si nam da si htjela prekinuti karijeru i otići u neke druge vode. Što se događalo i kako je došlo do promjene?

“Htjela sam odustati od tenisa ali mi je njihov poziv promijenio sve!”

“Evo kada me to već pitaš onda ću ti i otkriti jednu ekskluzivnu vijest. Ali prije te ekskluzive moram reći da je sve to što si rekao točno. Nisam bila zadovoljna sa sobom jer znam da mogu dati više i da mogu igrati bolje. Osjećala sam se teškom i u glavi se nisam posložila. Mislila sam da želim drugi život, život bez natjecateljskog tenisa. Već sam bila rekla kako je to sve iscrpljujuće i da nikada ne znate kako će se turnir razviti. Zaredalo mi se par rezultata ispod mog nivoa, poljuljalo mi se samopouzdanje i sve je krenulo niz brdo. Moj kondicijski trener kojeg jako volim i poštujem, Leonardo Komšić mi je jako pomogao savjetima. Leo mi je mudro rekao da ako to stvarno želim da onda moram ići u tome smjeru. Htio je da spoznam da ipak u meni ima još materijala za dobre rezultate. Čak sam i krenula u smjeru trenerskih izazova, ali se onda dogodio obrat. Jedan poziv promijenio je sve i ja sam ponovno proigrala i dižem svoju formu iz turnira u turnir. Naime, poziv koji sam dobila je iz Barcelone, zvali su me iz akademije Portas-Puentes Tennis Academy. Izrazito jaka akademija specijalizirana za unaprjeđenje igre na zemljanim podlogama, a to je moja podloga. Koliko puta ste gledali meč kada jedna lopta odluči pobjednika, tako je i meni taj poziv promijenio sve. Ponovno smo se trener, moj otac Davor, Leonardo i ja prihvatili posla. Veliku pomoć i podršku imam i od dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Juraja Dusparića. Sada se osjećam sve moćnijom i dominantnijom na terenu. Imam i iskustvo iza sebe i vjeru u sebe. Samopouzdanje mi je na visokoj razini i više ne razmišljam o odustajanju od tenisa.”

Portas-Puentes Tennis Academy je stvarno velika vijest. U ime redakcije HR Sport čestitamo na novim izazovima i radujemo se novim uspjesima.

“Hvala puno. I da, ovo je velika stvar. Prepoznali su u meni tu kvalitetu i pozvali me u suradnju. Radujem se svim novim izazovima ispred mene i nadam se odličnoj suradnji. I potpuno je sve ne planski. Sve što sam pomno planirala nikada se nije ostvarilo kako sam htjela. Ove godine sam bila skroz klonula i nisam pristupala treninzima punim elanom. I evo, ne planski je došao taj poziv. A prije samo dva mjeseca nisam bila glavom u tenisu, bila sam van forme, doživjela poraze od igračica od kojih se ne smije gubiti. Onda sam u sebi prelomila i prihvatila poziv na suradnju. Od uvijek sam željela otići na neku akademiju u Španjolskoj jer je zemlja moja podloga, a njihove akademije za tu podlogu su sami vrh. To mi je sve pomoglo da se oslobodim grča, opustim ruku i pročistim glavu. Nakon toga igrala sam zaista sve bolje i bolje. Mislim da ću ove godine ponovno krenuti naprijed i ponovno pokucati na vrata Top 100. Moj otac Davor mi pomaže u savjetima puno, on mi je i trener i naša suradnja je odlična.”

Tereza Mrdeža, Zagreb Ladies Open 2021, foto: Isidor Matković

” Osjećam se moćno i ne idem više glavom kroz zid! “

Ovog proljeća stvarno igraš odličan tenis, prošla si kvalifikacije na WTA Istanbulu, ovdje u Zagrebu si u kvalifikacijama izbacila Aleksandru Krunić u sjajnom meču. Potom si u još jednom, po mnogima, najboljem meču turnira nakon skoro tri sata borbe izgubila od Rakhimove. Unatoč tome porazu, nanizala si tri pobjede u Zagrebu. Kakvi su ti planovi nakon akademije za ovu godinu?

“Sada sam jako fokusirana na tenis, počela sam uživati u tenisu ponovno. Osjećam se moćno i slušam svoje tijelo. Fokusirana sam da se vratim na WTA turnire jer mislim da tamo i pripadam. Veselim se zemljanoj sezoni i priželjkujem glavni ždrijeb Roland Garrosa. Tu sam u igri za kvalifikacije, mislim da ću ih igrati, ali treba pričekati. Bitno mi je da upadnem na kvalifikacije Roland Garrosa, a onda je sve na meni. Fizički sam spremna, a iskustvo mi pomaže da i glavu izbalansiram. Ne srljam više kao prije i ne idem glavom kroz zid.”

Koliko smo čuli u Zagrebu si trebala ostvariti još jednu suradnju na nekom posve trećem, van teniskom planu. O čemu se radi?

“Da, eto otvaraju mi se i neke druge mogućnosti, kako kažeš, van teniske aktivnosti. Trebala sam snimati reklamu za jednog poznatog zagrebačkog sportskog fizioterapeuta, Pericu Lozančića. Produkcijska kuća i njihova suradnička kompanija za marketing su me pozvali i pitali jesam li zainteresirana za suradnju. Međutim, nismo se uspjeli dogovoriti oko termina. Moj kalendar je zgusnut, a i u periodu snimanja bila bih na akademiji.”

Znači ima te i u tim vodama. Vidiš li sebe kao modela za reklame?

“Meni je cijela ta priča bila jako super. Sviđaju mi se takve stvari, mislim da je sve to jako uzbudljivo. Meni je jako žao što nismo uspjeli ostvariti suradnju jer sam to stvarno željela. Želja mi je snimiti neke reklame, volim sve vezano oko takvih snimanja. Upoznavanje prekrasnih ljudi, neke nove životne stranice i neki drugi pogledi na svijet. Volim se uljepšavati, obožavam se slikati i često imam neke photo shootinge. Ja sam sportašica, imam jaču muskulaturu i svjesna sam da ne mogu biti manekenka. Ali otvorena sam za snimanja i photo shootinge , biti model bi meni bilo nešto novo u životu.”

Osvajala si turnire, pobjeđivala velika imena svjetskog tenisa. Odlazila si igrati na sve kontinente i igrala na svim turnirskim razinama. Koji će ti turniri ostati u tvome sjećanju kao nešto posebno?

“Mislila sam da je kraj sa karijerom, a onda sam osvojila Zagreb Ladies Open!”

“Uobičajeno je da ljudima bude najdraži turnir onaj kojeg su prvog osvojili. Meni je najdraži osvojeni turnir bio Zagreb Ladies Open. Upravo ovaj turnir koji se sada igra osvojila sam 2018. godine. Tada je, kao i sada , bio jedan od jačih turnira tog ranga u kalendaru. Zagreb mi je poseban te godine. To je godina koja je bila jako teška za mene jer sam tada razmišljala odustati od tenisa. Onda me je ta titula vratila u život i od tada sam emotivno vezana za Zagreb Ladies Open. Osim Zagreb Ladies Opena uvijek ću se sjećati US Opena kao nešto posebno. Kada sam prošla kvalifikacije na US Openu i ušla u glavni ždrijeb bila sam sretna. To je bilo 2015. godine, igrala sam najbolji tenis u svojoj karijeri te godine. I onda operacija ramena, opet stagnacija i sve ispočetka. Tako je to u tenisu, dođete blizu 100 i onda sve nanovo. Iako su za mene te brojke i dalje samo brojke. Želim i dalje uživati u tenisu kao te 2015.godine, a mislim da je to ova godina. Osjećam da ove godine mogu stvarno ponovno prema vrhu.”

Tereza, stvarno imaš borbeni i jaki duh. Dva puta si bila blizu da odustaneš od tenisa i dva puta se ponovno vraćaš prema gore. Mnogi već nakon prvog pomišljanja o odustajanju to i učine. Ti si i dalje u vrhu hrvatskog tenisa, Top 5 si igračica u Hrvatskoj. Što bi ti poručila novim mladim generacijama koje dolaze, koji savjet bi im dala?

“Vjerujte u sebe i živite svoje snove. Uživajte u tenisu i u svakome trenutku koji vam on daje. Ne zamarajte se brojkama već uživajte punim plućima. Budite okruženim malim krugom velikih ljudi kao što sam i ja. Gradite samopouzdanje i nikada ne odustajte. Život je ipak prekratak za odustajanja.”

Tereza, hvala ti na ovome iscrpnom razgovoru i što si s nama podijelila svoje životne prekretnice. Vjerujemo u tebe i dalje ćemo te pratiti u tvojim teniskim uspjesima a za koje smo sigurni da će ih biti. U ime cijele redakcije HR Sport, želimo ti puno uspjeha u karijeri bez ozljeda.

Nevjerojatna vedrina i snaga je ovoj mladoj djevojci. Ima cilj, ima viziju i zna kako ih ostvariti. Drago mi je što ima nepokolebljiv duh i da zna kako širom otvoriti krila. A mi ti želimo, draga naša Tereza, da su ti ta krila uvijek širom otvorena i da letiš kamo god ti srce želi.

1 komentar

Intervju

Od desete godine navija za minhenski Bayern te je, stoga, razvojem situacije zavolio našeg Marija...

Tenis

Borna Gojo donis Hrvatskoj izjednačenje u United Cup okršaju protiv Grčke.

Tenis

Hrvatska Davis cup reprezentacija poražena je u polufinalu završnog turnira u Malagi. Australski par, Purcell/Thompson, bio je bolji od Pavića i Mektića.