Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Borilački sportovi

[INTERVJU] Rino Mašić eksluzivno za HR Sport: ‘Neki od uzora su mi Fury i Mike Tyson, a u sport me uveo otac sa 13 godina’

Napravili smo intervju s najboljim Hrvatskim i ponajboljim svjetskim obaračem ruku, Rinom Mašićem. Ekskluzivno za HR Sport nam je progovorio o svojim počecima, uzorima i mnogobrojnim uspjesima u karijeri.

FOTO: Instagram/ Rino Mašić

Poznato je da su Hrvati i više nego uspješni u sportu, a ta tradicija traje već godinama. Naši sportaši nižu velike uspjehe, što je za našu malu zemlju velika stvar. Želimo vas upoznati s jednim uspješnim sportašem koji dolazi iz Gospića i ima 18 godina, a već je napravio ozbiljne rezultate u zahtjevnom sportu.

Riječ je o Rinu Mašiću koji se bavi Arm Wrestlingom, ili na našem jeziku, obaranjem ruku. On je ekskluzivno za Hr Sport progovorio o svojim počecima, o sportskim uzorima, uspjesima i o mnogo toga pa je najbolje da krenemo…

Prije nego što započnemo o tvojim uspjesima, kojih je mnogo, reci nam kako si se i zašto počeo baviti ovim sportom?

S obaranjem ruku sam se počeo baviti nakon što sam isprobao razne timske sportove poput nogometa, rukometa i košarke. Nije mi se svidjela ovisnost o timskom radu koji opet ovisi o svakom pojedincu zasebno. Drugim riječima, nisam se volio oslanjati na tuđi trud i volju da postignemo nekakve rezultate. Nakon toga sam pokušao pronaći individualni sport koji mi se sviđa, a zbog toga što je obaranje ruku obiteljska tradicija, odlučio sam se okušati u tom sportu. U njega me je uveo otac kad sam imao tek 13 godina.

Siguran sam da imaš uzore u svojem sportu ili možda u nekom drugom pa evo, reci nam, tko te najviše inspirira?

Pa, jedan od najvećih uzora u ovome sportu mi je John Brzenk koji je ujedno i najbolji obarač ruku svih vremena. No, imam i druge uzore van ovoga sporta. To su Mike Tyson i Tyson Fury.

Pošto je sportska karijera pred tobom, imaš li možda ambicije okušati se i u boksačkim vodama?

Nisam se planirao okušati u boksu, ne samo zbog toga što me obaranje ruku ograničava na razne načine, nego sam poprilično nespretan kad dođe do borilačkih iskušenja poput boksa.

Osim što si među najboljima na svijetu u obaranju ruku s tek 18 godina, reci nam s čime se još baviš u životu?

Trenutno idem u školu, a cilj mi je upisati Kineziološki fakultet u Zagrebu.

Puno si toga ostvario, a tek ti je 18 godina. Izdvoji nam neke najveće uspjehe u tvojoj karijeri.

Neki od mojih najznačajnijih uspjeha bi bili drugo mjesto na svjetskom prvenstvu u Bukureštu u seniorskoj kategoriji do 100 kilograma na desnoj ruci. Zatim bih izdvojio prvo mjesto na obje ruke u juniorskoj kategoriji. Ove godine sam u Turskoj uspio obraniti svjetsku titulu na obje ruke u juniorskoj kategoriji te postati svjetski viceprvak na lijevoj ruci u kategoriji seniora.

Vratio si se sa svjetskog prvenstva u Turskoj s tri odličja. Dva zlata u juniorskoj konkurenciji te srebro u seniorskom dijelu do 100 kilograma. Jesi li očekivao da ćeš ostvariti ove impozantne uspjehe?

Da budem iskren, jesam. Sve što sam osvojio sam i očekivao. Žao mi je samo što se zbog ozljede nisam mogao natjecati s desnom rukom u seniorskoj konkurenciji, a kriva je ozljeda ramena.

Čitatelje će sigurno zanimati, kako izgleda jedan tvoj prosječan trening?

Moj prosječan trening se sastoji od specifičnih vježbi za obaranje koje zapravo simuliraju pokret obaranja ruku za stolom. Radim sve ove vježbe s velikim kilažama, ali sa znatno manjim brojem ponavljanja.

Ako se ne varam, u Turskoj je 24 člana predstavljalo Hrvatsku pa evo reci nam, ističe li se još netko kao veliki potencijal?

Naravno, svi su bili iznimno dobri i svi imaju jako puno potencijala. Do njih je koliko će truda i vremena uložiti u trening i pripremu za natjecanje.

Otvorio si i YouTube kanal, bacio sam malo oko i moram priznati da je sadržaj jako dobar. Misliš li da je to budućnost za popularizaciju ovoga sporta da li je to dobar način da privučeš mlade u ovaj sport?

Da, mislim da putem društvenih mreža mogu privući pažnju i motivirati ljude da isprobaju ovaj sport. Općenito mi je važno da sa svojim primjerom i načinom života utječem na mlade da promijene svoj pogled na svijet. U tu svrhu najviše i koristim društvene mreže.

Godina se polako bliži svojem kraju, a ova je bila i više nego uspješna. Koje si ciljeve postavio za 2023. godinu koja nam dolazi?

Ciljevi u idućoj godini su mi osvojiti četiri zlatne medalje na europskom i svjetskom prvenstvu. Osim toga, cilj mi je upisati Kineziološki fakultet te početi prenositi svoje znanje i iskustvo na sve one koji imaju interesa za ovaj sport.

Ostavi komentar

Intervju

Od desete godine navija za minhenski Bayern te je, stoga, razvojem situacije zavolio našeg Marija...

Rukomet

Ne viđamo ju na parketu toliko mnogo kao prije dvije godine, no Larissa Kalaus i dalje je jedna od glavnih uzdanica ekipe Nenada Šoštarića