Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klađenje

Kako je obični teletekst popularizirao klađenje

Foto: Screenshot

Klađenje je jedna aktivnost koja postoji desecima godina. Međutim, počeci klađenja i rani napredak istog definitivno nisu bili ni približno razvijeni kao danas. Uz današnje opcije klađenja online, klađenja uživo te mogućnosti uplate listića u roku manjem od minute iz udobnosti svoga doma, zaboravili smo kako je to nekad izgledalo.

Kada se pokušamo podsjetiti, teletekst definitivno nikako ne možemo izostaviti iz tih sjećanja. Bio je gotovo neizbježan dio svakog odigranog listića, a objasnit ćemo i zašto.

Što je zapravo teletekst?

Teletekst je oblik informacijskog servisa koji je prvi put zaživio u Velikoj Britaniji početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Prvobitno je bio namijenjen kako bi gledateljima omogućio titlove onoga što gledaju, ali vrlo brzo je prepoznat njegov puni potencijal. Teletekst je postao sastavni dio svakog programa, a korisnici su mu uz pritisak na samo jednu tipku daljinskog upravljača mogli pristupiti u sekundi.

Televizije su tako mogle uređivati svoje stranice teleteksta, a isto tako je postojala i mogućnost da netko kupi pravo reklamiranja na teletekstu, kao i da zakupi određenu stranicu teleteksta. Taj su potencijal brzo prepoznale kladionice.

Teletekst stranice kladionica

Kao što danas mnoge online kladionice imaju svoje web adrese i stranice na  kojima se nalaze njihove ponude i rezultati, tako je nekoć funkcionirao teletekst. Svi oni koji su htjeli uštedjeti na vremenu i trudu pri uplati listića, svoje parove nisu birali u samoj poslovnici, već su to mogli učiniti kod kuće. Svaka je kladionica koja je to željela imala nekoliko svojih stranica na teletekstu, a na njih je uvrštavala svoju ponudu.

Igrači su tako mogli pripremiti svoj listić za uplatu u kladionici jer svaki sportski susret imao je svoj broj događaja. Kod popunjavanja listića bilo je potrebno unijeti taj broj događaja i tip te kada je igrač odlučio da je ispisao dovoljno parova na svoj listić, s njime je mogao otići do kladionice i uplatiti ga u najkraćem mogućem roku.

Praćenje rezultata

Kladionice su na svojim stranicama teleteksta imale i rezultate uživo. Odvojile su nekoliko stranica kako bi na njima svojim igračima omogućile da u svakom trenutku vide rezultate za sve događaje koji su se nalazili u ponudi. U doba kada nisu svi posjedovali računala i Internet, to je bio najbolji način kako saznati neki rezultat, čak i za one koji se nisu kladili, već su bili obični ljubitelji sporta.

Gotovo da nije postojala osoba koja se voli kladiti, a da nije točno znala broj teletekst stranice rezultata uživo na kojoj bi pokušavala saznati kako je prošao njezin listić.

Sentimentalna vrijednost

Možemo reći kako se teletekst za kreiranje sportskog listića danas gotovo niti ne koristi. Tek neki rijetki ljubitelji klađenja još uvijek znaju koristiti stranice rezultata uživo kako bi provjerili neki rezultat, no većinom je to sada samo iz sentimentalne vrijednosti. Definitivno je nekoć postojao taj određeni osjećaj zadovoljstva kada bi vidjeli kako se brojka kod rezultata uživo osvježavanjem stranice teleteksta mijenja u onu kojoj smo se nadali i teško je očekivati da će išta moći zamijeniti ta sjećanja i uspomene. Vrijedi istaknuti kako različite verzije teleteksta danas možemo pronaći i na Internetu te možemo skinuti neke od aplikacija koje nam teletekst omogućavaju i na mobilnim uređajima.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Prognoze utakmica

Danas na teniskom turniru u Tel Avivu imamo susret između dominica Thiema i Lasla Djerea. On počinje u 16 sati i 30 minuta, a...

Prognoze utakmica

U rukometnoj će Ligi prvaka danas Lokomotiva u svojoj dvorani dočekati ekipu Budućnosti. Taj susret počinje u 18 sati, a prijenos će mu se...

Prognoze utakmica

Danas će u rukometnoj Ligi prvaka PPD Zagreb gostovati kod Magdeburga. Taj susret počinje u 20 sati i 45 minuta, a prijenos će mu...

Prognoze utakmica

Danas će u Ligi prvaka u rukometu Kiel gostovati kod Celja. Ta utakmica počinje u 18 sati i 45 minuta, a njezin prijenos naći...