Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sportske kladionice u Hrvatskoj

Pogledajte koje su najbolje kladionice u Hrvatskoj za sportsko klađenje u 2023. godini te kako preuzeti atraktivne bonuse dobrodošlice i nagrade.

Klađenje je jedan od najpopularnijih hobija za punoljetne osobe u Republici Hrvatskoj. Kada pogledamo ponudu različitih kladionica, koeficijenata, sportskih događaja i slično, to saznanje zaista ne bi trebalo nimalo začuditi. Trenutno postoji jedna zavidna brojka kladionica u Hrvatskoj u kojima gotovo na dnevnoj bazi uživaju njihovi igrači, a upravo zato vrijedi i reći pokoju riječ više o njima.

Najbolje sportske online kladionice

95%
TOTAL SCORE

700 EUR bonusa na prvu uplatu

Favbet kladionica jedna je od najboljih hrvatskih kladionica koja svojim prepoznatljivim bonusima i ponudom, ruši sve standarde. Osim kladionice, tu je i casino sekcija s mnogo popularnih slot igara.

90%
TOTAL SCORE

Bonusi od 50%, 100% i 200% na prve tri uplate

Germania je jedna od najprepoznatljivijih kladionica, koja je na hrvatskom tržištu prisutna već više od 2 desetljeća.

85%
TOTAL SCORE

100 EUR bonusa na prvu uplatu

PSK je prva sportska kladionica u Hrvatskoj koja svih ovih godina uspijeva zadržati standard kakvog je postavila od samog početka.

85%
TOTAL SCORE

400 EUR bonusa na prvu uplatu

Mozzart je regionalna kladionica, sponzor brojnih poznatih klubova i sportaša, koja je postala jedna od najprestižnijih destinacija za klađenje u svijetu.

75%
TOTAL SCORE

70 EUR bonusa na prvu uplatu

Supersport kladionica jedna je od najpopularnijih u Hrvatskoj, što opravdava njena široka ponuda sportskih događaja.

Kladionice sa sjedištem u RH i one bez

Za početak spomenimo i koja je razlika između kladionica koje se nalaze u Hrvatskoj te kladionica čije sjedište je u nekoj od stranih zemalja. Donedavno je vrlo čest slučaj bio da se igrači iz Hrvatske registriraju na neku od stranih kladionica jer su tamo mogli igrati bez različitih poreza, a isto tako je i ponuda bila znatno opširnija. Međutim, budući da strane kladionice nisu plaćale nikakav oblik poreza Republici Hrvatskoj, vrlo brzo su označene kao ilegalne i pristup njima postao je ograničen ili zabranjen.

Sve je to navelo domaće igrače da se većinom okrenu klađenju u hrvatskim kladionicama u želji za zaradom i to je svakako dovelo do toga da one sada bilježe puno bolje brojke nego što je to ranije bio slučaj. Naravno, označavanje stranih kladionica ilegalnim razočaralo je mnoge iskusnije igrače koji su znali koje prednosti imaju strane kladionice, ali možemo reći da se svi zajedno sada već privikavaju na situaciju kakva jest.

Najpoznatije online kladionice u Hrvatskoj

Ako pričamo o najpoznatijim kladionicama u Hrvatskoj, neka je imena teško izbjeći. Taj popis kladionica definitivno predvode četiri kladionice, a to su Supersport, Favbet, PSK i Germania. Uspoređujući ta četiri velika imena hrvatske kladioničke scene, sa sigurnošću možemo reći da Supersport ima neke naprednije značajke što se tiče samih pogodnosti za igrače, dok ostale kladionice poput Favbeta te nedostatke nadoknađuju bonusima i nešto boljoj sportskoj ponudi, kao primjerice ponudi za esport događaje koje u Supersportu nemamo.

U nešto skorijoj budućnosti za očekivati je da ćemo na tržištu imati i druga ozbiljna imena kada je o sportskom klađenju riječ, a jedno od takvih brzorastućih imena svakako su Mozzart, 22bet, a tu je i Cro Bet, kladionica Hrvatske Lutrije koja se vrlo brzo i efikasno razvija. Igrači već i sada imaju poprilično puno različitih opcija gdje se kladiti, a one će nedvojbeno u vremenima koja dolaze biti još mnogobrojnije.

Bitcoin i kripto kladionice

Jedna vrsta kladionice koja u zadnje vrijeme poprima sve više popularnosti je bitcoin kladionica ili kripto kladionica. Već je po samom imenu jasno da se radi o kladionicama koje kao sredstvo uplate koriste kriptovalute, a bitcoin je njihov najpoznatiji predstavnik. Rastom popularnosti kriptovaluta neke su već postojeće kladionice osim običnih načina plaćanja odlučile u svoju ponudu uvrstiti i kriptovalute, a sada je na tržištu sve veći broj relativno novih kladionica kojima su kriptovalute zapravo jedini način plaćanja.

Takav način uplate i isplate sa sobom nosi velik broj prednosti, a glavna koju će istaknuti mnogi je pojačana privatnost i anonimnost jer igrači neće morati u takvim kladionicama ostavljati neke osobne podatke kao što je, primjerice, IBAN. Štoviše, takve kladionice od igrača neće u nekim slučajevima zahtijevati čak ni one najosnovnije podatke kao što su ime, prezime, adresa, OIB i slično.

85%
TOTAL SCORE

Do 7 BTC bonusa na prvu uplatu

Vrijedi napomenuti kako ove kladionice po svim svojim ostalim značajkama niti po čemu neće odudarati od drugih, nazovimo ih standardnih online kladionica pa će tako imati podjednako dobru ponudu, isplative bonuse, korisničku podršku i slično. Štoviše, kada je riječ o bonusima, oni su čak i isplativiji u kripto kladionicama jer igračima će se nuditi bonusi dobrodošlice od 100% do nekih velikih iznosa koji premašuju 5 bitcoina. Kada 5 bitcoina pretvorimo u kune dolazimo do iznosa koji bez problema premašuje milijun kuna. S druge strane, minimalna uplata u ovakve kladionice je vrlo niska pa će u igranju moći uživati i oni koji žele koristiti jako male uloge kako bi igrali.

Uvod u klađenje

sportske kladionice Hrvatska

Neki od potencijalnih novih igrača nikada dosad nisu pokušavali odigrati listić u nekoj od kladionica, a isto vrijedi i za listiće online. Međutim, online klađenje u hrvatskim kladionicama bi im možda osiguralo nešto više udobnosti oko početka klađenja, a sasvim sigurno bi im i pomoglo da nauče neke od sitnih detalja koje iskusniji igrači znaju i često koriste.

Puno je toga što treba znati prije početka klađenja, a upravo će ti iskusniji igrači reći da je vrlo važno znati koje sve vrste oklada i ishoda postoje kako bi se moglo pravilno iščitati ponudu koju je priredila kladionica. Dakle, osim onih standardnih tipova oklada gdje se može odigrati koja će ekipa ili igrač doći do pobjede, neke od ostalih često korištenih oklada su:

Registracija na hrvatske kladionice

Neke hrvatske kladionice imaju i svoje fizičke poslovnice, ali daleko najviše prometa ostvaruju putem Interneta. Kako bi igrači mogli igrati u nekoj od njih online, moraju se registrirati. Proces registracije na kladionicu gotovo je isti na svakoj od njih, a igrači će kroz njega biti vođeni korak po korak. Uglavnom je najpotrebnije unijeti svoje osobne podatke kao ime, prezime, adresu i OIB te osmisliti korisničko ime i lozinku koji će biti korišteni za prijavu na stranicu. Idući korak u samoj registraciji je došao nakon još jedne relativno nove odluke i sve ga kladionice moraju sadržavati, a riječ je o potvrdi identiteta igrača.

Potvrda identiteta na kladionicama

Igrači u kladionicama, ali u casinima te na raznim stranicama igara na sreću u Republici Hrvatskoj moraju potvrditi svoj identitet. To je proces koji je izuzetno bitan kako igrači ne bi otvarali više računa na istoj kladionici budući da je to prema uvjetima i odredbama kladionica zabranjeno. Uz to, to je jedan od načina kako se pokušava suzbiti pranje novca korištenjem upravo kladionica i sličnih stranica.

Potvrda identiteta vrši se tako da igrač mora odabrati jedan od dva osobna dokumenta(osobne iskaznice ili putovnice) te ih ili slikati ili prepisati neke od brojeva s njih. Ovdje igrači ponekad znaju paničariti budući da im nije ugodno davati podatke s osobnih dokumenata, ali garancija svake kladionice danas je da će ti dokumenti biti sigurni i da neće biti korišteni za svrhe za koje igrač to ne želi.

Ponuda hrvatskih kladionica

Ponuda je jedna od glavnih karakteristika kladionice po kojoj će igrači zapravo birati gdje žele igrati. Ako uspoređujemo hrvatske kladionice i njihovu ponudu sa stranim, većim kladionicama, vrlo brzo ćemo doći do zaključka da su strane kladionice u tom segmentu puno naprednije. Isto tako, online kladionice u Hrvatskoj često imaju različit opseg ponude i zato je prilikom odabira važno istražiti taj segment.

Ranije smo spomenuli da, primjerice, neke kladionice uopće u svojoj ponudi nemaju esport događaje, dok druge imaju. Budući da je riječ o jednoj kategoriji klađenja koja je iz dana u dan sve popularnija, bilo bi poželjno imati je uključenu u svoju ponudu.

Također, mnogi igrači preferiraju klađenje na neke od manje popularnih sportova i za njih je prioritet da kladionica dovoljno dobro pokriva takve događaje. Na kraju dana, kada je o igranju u hrvatskim kladionicama riječ, odluka o tome koja je ponuda zadovoljavajuća, a koja nije, ovisi isključivo o pojedincu i sam igrač bi trebao odlučiti gdje igrati i kojoj će kladionici ukazati svoje povjerenje.

Uplate i isplate na kladionicama

Metode uplata i isplata su sastavni dio korištenja online kladionica u Hrvatskoj i igranja u istim. Kako bi se igrač zapravo mogao kladiti i uplaćivati listiće online, potrebno je da na svoj račun uplati nešto sredstava za igru. To se danas može činiti na vrlo velik broj različitih načina, a najjednostavniji je svakako uplatom u nekoj od fizičkih poslovnica kladionice kako bi sredstva bila dostupna na internetskom računu.

Isplate i uplate na kladionice

Za one koji žele sredstva uplatiti iz udobnosti svoga doma, najjednostavnija je metoda uplate karticom. Uplata karticom dostupna je u svim hrvatskim kladionicama online, dok se ostale metode znaju razlikovati. Među te ostale metode ubrajamo različite e-novčanike i bonove koji se mogu kupiti na određenim prodajnim mjestima. Najpoznatiji i najčešće korišteni e-novčanici u Hrvatskoj su Skrill i Aircash, dok među najpopularnije bonove možemo ubrojati A-bon i Paysafecard bon.

Ono što je podjednako važno su i metode isplate, a igrači kada uplate sredstva jednom od ponuđenih metoda, uglavnom žele i isplatiti pomoću nje tako da se kladionice u Hrvatskoj moraju pobrinuti da im to bude omogućeno. Ukoliko se dogodi situacija da nije moguće isplatiti istom metodom kojom je i uplaćeno, možemo reći da se radi o velikom previdu kladionice.

Porezi kladionica u Hrvatskoj

Ono što mnogim igračima hrvatskih kladionica ne odgovara su različiti porezi koji umanjuju njihove potencijalne dobitke. Dok bi, primjerice, bilo koji listić čija je ukupna kvota 2.00 trebao za potencijalni dobitak imati iznos koji je točno dva puta veći od uloga, u hrvatskim kladionicama to neće biti slučaj. Naime, gotovo oduvijek je postojao tzv. manipulativni trošak, odnosno postotak od svakog uloga koji kladionica uzimala sebi, a najčešće je on iznosio 5% ukupnog uloga. No, danas je situacija za igrače još gora jer će im i od potencijalnog dobitka biti oduzet jedan postotak. Taj porez može biti različit ovisno o tome koliki je dobitak, a njegovi su iznosi sljedeći:

  • Na dobitke do 10 tisuća kuna, porez je 10%
  • Na dobitke od 10 tisuća do 30 tisuća kuna, porez je 15%
  • Na dobitke od 30 tisuća kuna do 500 tisuća kuna, porez je 20%
  • Na dobitke iznad 500 tisuća kuna, porez je 30%

Naravno, ove su mjere jako nepopularne među igračima koji tako zapravo gube poprilično velike iznose na dobitke te je to jedan od glavnih izvora frustriranosti što se strane kladionice u Republici Hrvatskoj smatraju ilegalnima budući da one nisu oporezivale niti ulog, a niti dobitak.

Bonusi online kladionica u Hrvatskoj

Bonusi i nagrade su glavno sredstvo za dovođenje novih igrača u kladionicu. Postoji puno različitih načina kako nagraditi igrače, a najčešći i onaj kojeg ima gotovo svaka kladionica je tzv. bonus dobrodošlice. U tom bonusu će kladionica svojim igračima dati isti iznos koji su uplatili u vidu bonusa, sve do neke maksimalne vrijednosti. Naravno, svi bonusi dolaze sa svojim uvjetima i odredbama koje je potrebno poštivati i zadovoljiti kako bi se ta bonus sredstva mogla isplatiti iz kladionice. Ipak, iako ti uvjeti i odredbe ponekad mogu izgledati neizvedivi, korisnicima pružaju šansu za dodatnom zaradom bez ikakvih gubitaka i zato ih igrači uglavnom iskorištavaju bez previše razmišljanja.

Bonusi kladionice

Tijekom godine i nekih većih sportskih događaja, svaka će kladionica za sebe kreirati neke dodatne vrste bonusa kako bi u jeku sportske sezone privukla nove igrače svojim primamljivim ponudama. Hrvatske kladionice tako ponekad znaju ponuditi neke zanimljive bonuse, a kako bi ih igrači iskoristili na najbolji mogući način moraju pratiti zbivanja i ponude te ih iskoristiti kada smatraju da im se to najviše isplati.

Korisnička podrška hrvatskih kladionica

Korisnička podrška vrlo je bitna značajka svake kladionice jer nerijetko nekome od korisnika treba pomoć u vezi nečega vezanog uz klađenje, uplate, isplate ili bonuse. Najbolja moguća opcija komunikacije s korisničkom podrškom je preko chata na samoj stranici kladionice, ali rijetko koja kladionica u Hrvatskoj nudi tu opciju. Kao alternativu za svoje su korisnike dostupni putem raznih društvenih mreža gdje im se oni mogu probati javiti. Ukoliko kladionica ne nudi čak niti tu opciju, korisničkoj podršci moguće se javiti putem e-maila ili pak telefonskog poziva. Međutim, igrači vrlo vjerojatno preferiraju spomenutu opciju chata jer uglavnom žele da se njihovi problemi i nedoumice otklone u najkraćem mogućem roku.

Dodatne značajke

Iako je u većini slučajeva igračima dovoljno da njihova kladionica ima sportsku i eventualno ponudu klađenja uživo, dodatne značajke ponekad znaju biti vrlo zabavne i privlačne. Među njih možemo ubrojati, primjerice, razne druge igre i značajke koje su dostupne na stranici kladionice. To su u najvećem broju slučajeva casina te lutrijske igre kao loto i bingo, a neke kladionice nude i poker uživo. Također, neke kladionice uvele su i neke značajke koje njihovim igračima omogućuju međusobnu komunikaciju putem chata, pisanje analiza za određene parove, kao i dijeljenje te biranje najboljeg listića.

Za očekivati je da će sve kladionice uskoro krenuti tim smjerom kako bi ostale konkurentne na hrvatskom tržištu, a bit će vrlo zanimljivo promatrati i koje će poteze vući domaće kladionice kako bi držale korak sa sada već poprilično visokim standardima koje postavljaju neke od najvećih kladionica u svijetu, kao što su Favbet, Mozzart ili 22bet koje već imaju svoje verzije i na Hrvatskom.

Najčešće postavljena pitanja

Bilo da se radi o novim ili starim igračima sportskih kladionica online, moguće je da se dogodi situacija u kojoj trebaju neku pomoć. To može biti vezano uz gotovo bilo koju značajku stranice, ali korisnici uglavnom najčešće postavljaju upite vezane uz metode uplate i isplate, bonuse ili proces registracije i verifikacije. Upravo ćemo zato i mi odgovoriti na neka od najčešće postavljenih pitanja koja su vezana uz sportske kladionice online.

Kako odabrati najbolju kladionicu za sebe?

Igrači imaju različite kriterije po kojima biraju idealnu kladionicu za sebe. Oni su najčešće ponuda sportova koje kladionica nudi, koliko su isplativi bonusi za nove igrače ili neke jednostavne značajke kao izgled. Odlučite na koje se sportove volite kladiti, koliko ćete ulagati i koje su vam dodatne značajke bitne (korisnička podrška, bonusi, promocije itd.) kako biste odabrali idealnu kladionicu za sebe.

Kako se računa dobitak u kladionici?

Dobitak u kladionici računa se kao umnožak uloga i svih kvota koje se nalaze na listiću. Međutim, u hrvatskim kladionicama postoje dvije vrste poreza, a to su manipulativni trošak i porez na dobitak. Manipulativni trošak je trošak kojim se igraču oduzima 5% od uloga koji će otići kladionici, a porez na dobitak je porez kojim će država sebi uzeti jedan manji dio dobitka.

Postoje li bonusi koji nisu samo za nove igrače?

Iako su daleko najpopularniji bonusi u online kladionicama bonusi dobrodošlice koji duplaju prve uplate novih korisnika, neke kladionice će s vremena na vrijeme kreirati bonuse koji će biti namijenjeni i starijim igračima. Oni su uglavnom slični bonusima dobrodošlice gdje će duplati uplate, ali mogu doći i u vidu besplatne oklade ili povratka cijelog ili dijela izgubljenog uloga na nekoj od oklada.

Zašto kladionice zahtijevaju sliku osobne iskaznice i IBAN prilikom registracije ili pokušaja isplate?

Nedavno je u Republici Hrvatskoj na snagu stupio zakon u kojem svaki igrač online kladionica i online casina mora potvrditi svoj identitet. To je iz razloga što se na taj način brzo i efikasno može spriječiti bilo kakav oblik pranja novca putem tih platformi jer će svaka transakcija biti povezana s potvrđenim profilom. Mnogima je neugodno verificirati svoj identitet na takav način, ali svi podaci su sigurni i zaštićeni raznim protokolima.

Koje su prednosti klađenja online?

Prednosti klađenja online u odnosu na tradicionalni način su razne. Najveća je svakako mogućnost igranja iz udobnosti svoga doma, ali i s bilo koje druge lokacije putem mobilnog uređaja. Igračima online nude se i razni bonusi te promocije koje ne bi dobili da igraju u fizičkoj kladionici. Tu je i neizbježna mogućnost klađenja uživo gdje uz video prijenose susreta na koje se žele kladiti mogu odigrati listić na jedan od ishoda. Osim toga, postoji još velik broj raznih prednosti koje igrači otkrivaju kroz samu igru.