Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klađenje

Koja su najpopularnija loto izvlačenja u Hrvatskoj i svijetu?

Loto kuglice
Foto: Screenshot

Loto je igra koja je jako zabavna, a uz to donosi velike dobitke najsretnijim igračima. Igra se u gotovo cijelom svijetu, što znači da postoji stotine, pa možda čak i tisuće različitih i jedinstvenih izvlačenja. Hrvatska nije izuzetak kada je loto u pitanju, pa tako i ovdje možemo odigrati na neka popularna loto izvlačenja koja su s nama već dugi niz godina. Isto tako, nagrade su zaista sjajne, stoga ne postoji neki dobar razlog zašto se barem jednom ne okušati u nekom od tih izvlačenja.

Upravo ćemo o tim izvlačenjima reći nešto više u nastavku, ali ćemo se dotaknuti i onih stranih izvlačenja koja su nadasve popularna te ćemo objasniti na kojem principu funkcioniraju i koja su njihova pravila. Reći ćemo i nešto o tome koja se strana izvlačenja mogu igrati u Hrvatskoj i kolike su njihove šanse.

Povijest lota

Loto je popularna igra na sreću koja ima dugu i zanimljivu povijest. Ona seže stoljećima unatrag, a sami korijeni lutrije i lota datiraju još iz drevnih civilizacija poput Kine, Egipta, Rima i Grčke. Međutim, moderni oblik lota kakav danas poznajemo razvio se tijekom srednjeg vijeka u Europi.

Prvi zabilježeni slučaj igranja igre nalik na loto zabilježen je u talijanskom gradu Genovi u 15. stoljeću. Ondje su se igrale igre na sreću koje su pridonijele razvoju kasnijih lutrijskih igara. U 16. stoljeću, loto je postao popularan u drugim dijelovima Italije te je brzo prešao granice zemlje. Francuska je, tijekom vladavine Luja XIV., također doprinijela popularizaciji lota, koristeći ga za financiranje javnih projekata i gradnju infrastrukture.

Tijekom 18. i 19. stoljeća, lutrija je stekla veliku popularnost diljem Europe i Sjeverne Amerike. No, kako su se počeli pojavljivati problemi vezani uz prevare i korupciju, mnoge zemlje su zabranile lutrije i igre na sreću u 19. stoljeću. Ipak, kasnije su one ponovno legalizirane, ali su podvrgnute strožoj regulaciji.

U 20. stoljeću, loto je postao sveprisutna igra na globalnoj razini. Uvođenje televizijskih prijenosa izvlačenja brojeva privuklo je masovnu publiku, a prihodi od lutrije koriste se za različite dobrotvorne svrhe, obrazovanje, kulturu i druge projekte.

S razvojem Interneta i tehnologije, loto je postao još dostupniji, omogućujući ljudima iz cijelog svijeta da sudjeluju u raznim izvlačenjima. Danas postoje mnoge vrste te igre, a igrati loto online jako je jednostavno.

loto kuglice broj 20 i 21
Foto: Pixabay

Hrvatska loto izvlačenja

U Hrvatskoj postoje dva najpopularnija loto izvlačenja u kojima domaći igrači sudjeluju jedan zaista dugi niz godina. To su Loto 6 i Loto 7. Kao što im sama imena kažu, u njima se izvlači 6, odnosno 7 brojeva i igrači koji uspiju predvidjeti te brojeve osvojit će glavnu nagradu. U Lotu 6 koristi se ukupno 45 brojeva iz kojih se bira 6 dobitnih, dok se kod Lota 7 koristi 35 brojeva, a bira 7 dobitnih.

To znači da su šanse u Lotu 7 nešto veće da igrači pogode popularnu “sedmicu”, a te šanse su veće za oko 25%. No, unatoč toj značajnoj brojci, šanse su ipak vrlo malene i pogoditi svih 7 brojeva je jedan izuzetno težak zadatak.

Oba ova izvlačenja u organizaciji su Hrvatske Lutrije i dolaze uz televizijski prijenos, što dodaje jednu posebnu draž samom sudjelovanju u njima i pokušajima osvajanje velikih novčanih dobitaka. Ta se lota mogu odigrati u poslovnicama Hrvatske Lutrije te na mjestima kao što su prodajna mjesta Tiska, a uz to, mogu se odigrati i putem Interneta što donosi jednu novu dimenziju igranja i lakoću same uplate.

Strana loto izvlačenja

Među strana popularna izvlačenja može se ubrojati zaista velik broj istih, no spomenut ćemo samo neke o kojima možete često čak i čuti u vijestima zbog iznosa dobitaka koje nude svojim igračima.

Eurojackpot

Prvo strano loto izvlačenje koje ćemo spomenuti, ali ono koje se uvelike igra i u Hrvatskoj je Eurojackpot izvlačenje. Budući da se igra u čak 18 europskih zemalja, jasno je i da su dobitci u njemu znatno veći od onih u domaćim loto izvlačenjima. No, to isto tako znači i da su šanse puno manje da ćete baš vi biti sretni dobitnik. U ovom lotu igrači moraju pogoditi 5 brojeva koji će se izvući, a čije će vrijednosti biti između 1 i 50 te uz to moraju pogoditi i 2 broja koja se izvlače iz intervala od 1 do 10.

Postojanje dva fonda brojeva iz kojih se izvlače oni dobitni jako smanjuje šanse za pogotkom sretne sedmice, a kada usporedimo šanse za glavni dobitak koje ovaj loto ima u odnosu na domaći Loto 7, dolazimo do zaključka da su one oko 23 puta manje.

EuroMillions

Što se europskih loto izvlačenja tiče, svakako vrijedi spomenuti i EuroMillions. Radi se o loto izvlačenju koje je vrlo slično Eurojackpotu, a jedina razlika je što onaj drugi, manji skup brojeva sadrži ukupno 12 brojeva, umjesto 10. To dodatno smanjuje šanse igračima, tako da je ipak lošija opcija u usporedbi s Eurojackpotom.

SuperEnalotto

SuperEnalotto je popularni talijanski loto koji je poznat po tome što nema ograničenje gornje granice za glavni jackpot, a igrači biraju 6 brojeva iz skupa od 1 do 90. Izvlačenje se održava tri puta tjedno, obično utorkom, četvrtkom i subotom. Zbog odsutnosti gornje granice, nagrade u SuperEnalottu mogu narasti na iznimno visoke iznose, što je privuklo mnoge igrače izvan Italije.

La Primitiva

Iako se održava u Španjolskoj, La Primitiva je također popularan europski loto. Igrači odabiru 6 brojeva iz skupa od 1 do 49, a postoji i “Complementario”, odnosno dodatni broj koji pomaže u osvajanju drugih manjih nagrada. Izvlačenje se održava dva puta tjedno, obično četvrtkom i nedjeljom. La Primitiva je jedna od najstarijih lutrija na svijetu, a njezini dobitci također mogu biti impresivni.

Powerball

Powerball je jedan od najvećih i najpoznatijih lota u SAD-u. Osnovan je 1988. godine i igrači sudjeluju odabirom 5 glavnih brojeva iz skupa od 1 do 69 te dodatnog “Powerball” broja iz skupa od 1 do 26. Izvlačenje se održava dva puta tjedno, srijedom i subotom. Powerball je postao poznat po iznimno visokim glavnim dobitcima, a neki od najvećih jackpotova u povijesti lutrije osvojeni su upravo u Powerballu.

Mega Millions

Mega Millions je još jedna izuzetno popularna američka lutrija koja se održava od 1996. godine. Igrači biraju 5 glavnih brojeva iz skupa od 1 do 70, te “Mega Ball” broj iz skupa od 1 do 25. Izvlačenje se održava dva puta tjedno, utorkom i petkom. Mega Millions također nudi impresivne nagrade, a jackpotovi su često ogromni.

Mogu li se strana izvlačenja igrati u Hrvatskoj?

loto kuglice s brojevima 12, 7 i 40
Foto: Screenshot

Mnoga od ovih i još puno drugih loto izvlačenja mogu se igrati u Hrvatskoj, iako zapravo nisu hrvatska. U njima mogu sudjelovati svi, a potrebno je znati pravi način kako im pristupiti. Hrvatske kladionice i casina vrlo vjerojatno su najbolji način za taj čin.

Mnoge domaće kladionice i casina u svojim ponudama imaju i loto, a u toj ponudi igrači mogu birati koji loto zapravo žele igrati. Neka izvlačenja su dostupna jednom tjedno, dok postoje izvlačenja koja se odvijaju svakih 10-ak minuta, tako da igrači mogu igrati loto praktički kad god požele. Naravno, pravila i dobitci za svaki od lota su drukčiji, tako da je vrlo bitno proučiti ih prije same uplate listića i odabira svojih sretnih brojeva.

Koji loto ima najveće šanse za dobitak?

Može se reći puno toga o šansama za dobitak glavnog jackpota na lotu, a hrvatski Loto 6 i Loto 7 su dva tipa loto izvlačenja koja imaju zapravo puno veće šanse za osvajanjem jackpota od ostalih. Glavni razlog zašto je to tako je činjenica da se brojevi izvlače iz samo jednog skupa, a ne dva kao kod ostalih većih i popularnijih lota.

Šanse za dobitak na Lotu 6 su oko 1:8.000.000, dok su šanse za dobitak na Lotu 7 oko 1:6.000.000. Iako su to jako malene šanse za igrača, što reći za lota poput Eurojackpota, Mega Mllionsa ili Powerballa, gdje igračeve šanse premašuju omjere od 1:100.000.000 i to za čak nekoliko puta.

No, to je potpuno razumljivo jer isto tako ta popularnija loto izvlačenja igra znatno veći broj ljudi, a uz to su i dobitci puno veći. Na samim je igračima u konačnici da odaberu loto koji žele igrati jer svi su podaci o pravilima i šansama lako dostupni, a treba ih samo proučiti i donijeti odluku.

Zaključak

Loto je igra koja je popularna u gotovo cijelom svijetu, što znači da postoji jedan velik broj izvlačenja koja se gotovo u svakom trenutku odvijaju negdje i kojima se može vrlo lako pristupiti te sudjelovati u njima. Igrači iz Hrvatske također imaju svoja vlastita loto izvlačenja, ali mogu sudjelovati i u nekim drugim, puno popularnijim izvlačenjima koja su dostupna igračima iz cijelog svijeta.

Ta se lota razlikuju jedno od drugog i imaju drukčija pravila i nagrade, a samim time i šanse za osvajanjem glavnog dobitka. Na igračima je da odaberu kojem lotu žele pristupiti i odigrati ga, a zatim se nadati ostvarivanju nekog ogromnog dobitka ili barem jednog od onih nešto manjih, ali i dalje jako isplativih dobitaka.

Najbolje online kladionice

95%
TOTAL SCORE

700€ bonus na prvu uplatu, 30€ risk-free bet

Favbet kladionica jedna je od najboljih hrvatskih kladionica koja svojim prepoznatljivim bonusima i ponudom, ruši sve standarde. Osim kladionice, tu je i casino sekcija s mnogo popularnih slot igara.

90%
TOTAL SCORE

Bonusi od 50%, 100% i 200% na prve tri uplate

Germania je jedna od najprepoznatljivijih kladionica, koja je na hrvatskom tržištu prisutna već više od 2 desetljeća.

85%
TOTAL SCORE

400 EUR bonusa na prvu uplatu

Mozzart je regionalna kladionica, sponzor brojnih poznatih klubova i sportaša, koja je postala jedna od najprestižnijih destinacija za klađenje u svijetu.

85%
TOTAL SCORE

100 EUR bonusa na prvu uplatu

PSK je prva sportska kladionica u Hrvatskoj koja svih ovih godina uspijeva zadržati standard kakvog je postavila od samog početka.

Ostavi komentar

Prognoze utakmica

Hrvatska reprezentacija danas gostuje u Armeniji gdje će odigrati novu kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo. Taj susret počinje u 18 sati, uz izravan prijenos...

Prognoze utakmica

Hrvatska nogometna reprezentacija će danas u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo igrati protiv Latvije. Ta utakmica počinje u 20 sati i 45 minuta, uz izravan...

Nogomet

2013. godine, Hrvatska se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u nogometu nalazila u skupini A, zajedno s Belgijom, Srbijom, Makedonijom, Walesom i Škotskom. Bila...

Prognoze utakmica

Na Europskom prvenstvu u odbojci, Hrvatska će danas igrati protiv Slovenije. Ta utakmica počinje u 19 sati i 30 minuta, uz prijenos u online...