Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Komentar

[KOMENTAR] Pogledajmo malo izvan svoga dvorišta: Uvjeti u Garmischu bili su značajno lošiji nego na Sljemenu

Neke su se slalomašice žalile na loše uvjete na stazi tijekom Snježne kraljice. Njih bi valjalo upitati kako su Holdener, Vlhova i Shiffrin tako dobro odvezle drugi lauf

Foto: Screenshot FIS Alpine YT

Nažalost, današnji slalom na Sljemenu otkazan je uslijed toplog vremena i južnog vjetra koji je puhao tijekom čitave noći. Organizatori zagrebačke utrke izgubili su borbu s vremenskim neprilikama koji haraju dobrim dijelom Europe posljednjih dana. Druga je godina zaredom da se događaju slične situacije, samo što je prošlogodišnje izdanje muškog slaloma proteklo u svojevrsnom “cirkusu” koji je bio praćen u prijenosu uživo.

I bogati se bore s problemima

Puno je kritika na račun organizacije Snježne kraljice. Mnogi smatraju kako su troškovi organiziranja jednog ovakvog događanja preskupi i da idu nauštrb građanima Zagreba. Neki ne vide smisao održavanja utrke u državi koja nije planinska, iako do prije nekoliko godina nije bilo prevelikih problema i slalomi su se održavali gotovo redovito. Oni koji se pronalaze u ovim rečenicima, vjerojatno se nisu dugo zadržali ispred malih ekrana i odgledali muški slalom iz Garmischa koji je jučer održan i u kojem su nastupila četvorica Hrvata. Samo da im se ne naruše zatrovani i potpuno netočni stavovi…

Nalazimo se u razdoblju zagrijavanja Zemljine atmosfere (ne nužno i trajnog globalnog zatopljenja!) te, stoga, organizatori brojnih skijaških utrka diljem svijeta (u Svjetskom kupu, Europskom kupu, Nor-Am kupu) imaju velike probleme i događanja se održavaju u iznimno neregularnim uvjetima. Daleko od takvih neregularnih uvjeta jučer nije bio slalom u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu.

Iako je riječ o bogatoj zemlji bogate skijaške povijesti (Katja Seizinger, od jučer pokojna Rosi Mittermaier, pa Maria Riesch) i lokaciji koja je legendarna u pogledu organiziranja skijaških utrka Svjetskoga kupa (više su utrka organizirali samo Kitzbuhel, Wengen, Val d’Isere i Val Gardena), i ovdje su prisutni problemi. Tako smo jučer mogli vidjeti na stotinjak radnika koji izlaze i popravljaju stazu nakon svakog skijaša tijekom obje vožnje slaloma u Garmischu. I opet je bilo daleko od idealnog. Lošije od Sljemena u svakom pogledu.

>>Obratite pozornost na stazu u Garmisch-Partenkirchenu u gornjem dijelu<<

Prikaz rupa na stazi u Garmischu
Foto: Screenshot Facebook Hrvatski skijaški timovi

Riječi Mikaele Shiffrin imaju težinu

Neke su se slalomašice žalile na loše uvjete na stazi tijekom Snježne kraljice. Te iste djevojke valjalo bi upitati kako su, primjerice, Holdener, Vlhova i Shiffrin tako dobro odvezle drugi lauf, iako su startale među posljednjima (sjajna Amerikanka imala je četvrto vrijeme druge vožnje). Tko zna, zna. U Garmischu takve ili slične situacije, pak, nije bilo. Filip Zubčić i Samuel Kolega, hrvatski dvojac koji se kvalificirao u drugu vožnju, imao je sreću što je startao među prvima u nastavku, još u trenucima kada je staza “držala”. Filip je ostvario treće najbrže vrijeme drugog laufa, a Samuel šesto, iako, ruku na srce, nisu odskijali ništa spektakularno. Jedan od onih koji je imao odličan nastup (ponavljam, ništa spektakularno), Stefano Gross, ostvario je pomak s 26. na peto mjesto. Skijaši u kudikamo boljoj formi i s prenesenom prednošću većom od dvije sekunde iz prve vožnje nisu uspjeli prestići Talijana. No, nećemo čuti žalopojke na račun oštećene i skoro pa neupotrebljive staze u Garmischu, pa čak i da se netko ozlijedio uslijed mnogobrojnih rupa, da se pojavio neki “garmiški” Victor Muffat-Jeandet kojemu propadne odlazak na Olimpijske igre…

Mikaela Shiffrin dala je nakon završetka jučerašnjeg slaloma komentar na organizaciju i vremenske uvjete. Njezine riječi trebale bi imati težinu:

Vrijeme je toplo i za to nije odgovorna ekipa koja priprema stazu. Oni su u ovim uvjetima učinili sve što su mogli. Nevjerojatno je da smo u tako toplim uvjetima uspjeli održati natjecanje. Nadam se da ćemo i sutra moći skijati. No, kad je podloga mekana, onda se lako mogu dogoditi ozljede. O tome moramo voditi brigu u budućnosti. Ja nisam imala osjećaj da su današnji uvjeti na stazi bili opasni. Očekivala sam da će biti puno gora, uvjeti su bili doista zahtjevni, ali organizator je odradio sjajan posao. Nevjerojatno je da su pod ovako visokom temperaturom uspjeli osigurati stazu na kojoj se može skijati, čestitam im.

Dakle, razlika je između pojmova “opasna staza” i “zahtjevna staza”. Mora se napomenuti da je postavka prve vožnje bila podosta zahtjevna, što je bilo za pohvalu švicarskom postavljaču, Christophu Kienzlu, već kad je start pomaknut bliže cilju. Mnoge su djevojke izletjele na Erberovom putu, što nije krivnja loše staze.

‘Popularno je potenciranje negativnih uvjeta u Zagrebu’

Odličan osvrt na pretjerano kritiziranje Snježne kraljice dala je Facebook stranica “Hrvatski skijaški timovi” koja objavljuje skijaške vijesti iz “prve ruke”:

Uvjeti na Sljemenu nisu bili idealni, ali su bili uvjeti jedne klasične proljetne utrke, rupe su za brojeve iznad 40 bile solidne veličine, ali ništa što već nismo viđali i u utrkama poput Adelbodena, Wengena, Chamonixa ili Killingtona. No, organizatori u Garmischu prošle su godine dobili ovu utrku jer su tvrdili da mogu pripremiti stazu bolje od Zagreba, a sada je evidentno da se to nije dogodilo.

Uvjeti u Zagrebu nisu bili idealni, ali bili su značajno bolji od ovih u Garmischu. Potenciranje negativnih uvjeta u Zagrebu popularno je u domaćim medijima (koji smatraju da grad i država previše novaca daju za Snježnu kraljicu) i u stranim medijima (koji se nadaju da će se utrke premjestiti u njihove zemlje jer je ovaj termin popularan zbog visokih prihoda od TV prava). No, pokazalo se da ni zemlja koja je smatrana alpskom i puno organiziranijom od Hrvatske, može napraviti i lošiju stazu od nas kada su uvjeti loši.

Kalendar FIS Svjetskog kupa morat će se mijenjati, s obzirom na sve vremenske promjene koje se događaju i to je puno dublja tema. No, pokazalo se da problem nisu Sljeme i Zagreb nego vremenski uvjeti općenito. I zato zahvala ide svima koji su radili na stazi posljednjih mjesec dana i poruka onima koji na prvu kritiziraju Sljeme i Zagreb, da objektivno pogledaju situaciju i shvate da je problem puno dublji od toga.

Takvi nisu sposobni pogledati izvan svoga dvorišta. Nažalost.

Ostavi komentar

Skijanje

Danas se u Zuerichu održalo Vijeće FIS-a na kojem su izneseni kalendari za iduću sezonu

Komentar

Dok su zvezdaši pravili nemire, bacali predmete na Dinamove simpatizere, milicija je prekriženih ruku promatrala srpski teror

Komentar

Kao što je to bio slučaj na posljednjem Europskom prvenstvu 2022., hrvatska muška rukometna reprezentacija ponovno će prvu utakmicu odigrati protiv velesile

Skijanje

Sada nam prijeti da, nakon što smo ostali bez "Snježnoga kralja", ostanemo i bez "Snježne kraljice"