Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Košarka

Završene kvalifikacije za EuroBasket 2022.: Bez mjesta za Vučevića i Porzingisa

Eh, sad treba čekati…

Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock.com

Došao je kraj najduljim kvalifikacijama u povijesti Europskog prvenstva, čiji počeci sežu još tamo u 1935. godine kada je svjetlo dana ugledalo u međuratno vrijeme u švicarskoj Ženevi. Latvija se okrunila naslovom prvog europskog pobjednika, a upravo te Latvije neće biti na idućem EuroBasketu, onom koje se treba održati za nešto malo više od godinu i pol. Samim time na europskoj smotri neće biti niti jednog od najboljih europskih košarkaša, Kristapsa Porzingisa. Nije ovaj latvijski centar jedini od poznatih imena koji se neće pojaviti na festivalu europske košarke, u svakom slučaju valja izdvojiti i Nikolu Vučeviću, još jednog centra, ali crnogorske reprezentacije i čovjeka koji se pomalo pretvara u legendu Orlando Magica. Dakle, bez Latvije i Crne Gore na EP-u. No, tko li je onda izborio plasman?

Gotovo sve zemlje učestali sudionici EP-a

Ima tu svakojakih „padobranaca“, no niti jedna reprezentacija neće biti u statusu debitanta, dapače, niti jednoj ovo natjecanje nije novo. Od 24 momčadi koje su izborile plasman, čak 23 su nastupile barem na jednom od posljednja dva EP-a. Jedino Bugarska ne spada u tu veliku skupinu, budući da europski doprvaci iz daleke 1957. punih deset godina nisu kročili na veliku scenu. Ponajviše tome pogoduje ovaj „prošireni“ format, koji je uzeo maha u brojnim sportovima, ne samo u košarci. Stoga ćemo na EuroBasketu dogodine vidjeti košarkaške „liliputance“ poput Estonije, Bugarske ili Mađarske.

Hrvatska, uz Grčku i BiH, prva osigurala prolaz

Hrvatska košarkaška reprezentacija, moramo priznati, lakše je od očekivanog izborila plasman na svoje 14. europsko prvenstvo, ako uzmemo u obzir „tragikomične“ kvalifikacije za SP 2019. u kojima smo se mučili s Nizozemcima, Mađarima, Rumunjima, svim odreda reprezentacijama koje nemaju niti približnu povijest kao naša, da bismo naposljetku i ispali. Takvu neugodu nismo si dopustili i sada, odigravši prve četiri utakmice jako lijepo, dominiravši protiv Turske, Nizozemske i Švedske za osiguravanje prvog mjesta u skupini D. Lijepo je saznanje da smo među prvima osigurali prolaz na europsku smotru, uz Grčku i BiH (domaćine Češku, Gruziju, Njemačku i Italiju ne brojimo).

Ako se pravila zadrže, Francuze izbjegavamo u prvom krugu

Zanimljivo bi se bilo ovog trenutka poigrati sa ždrijebom, to jest eventualnim protivnicima dogodine u jednoj od četiri navedene zemlje koje imaju ulogu domaćina. Ako bi se FIBA Europe vodila istim pravilima prilikom određivanja jakosnih skupina kao prije prethodnog EP-a održanog 2017. godine, Hrvatska bi završila u trećem od šest potova, zajedno s Francuskom, Turskom i Poljskom. Princip je bio taj da su najbolje pozicije u ždrijebu dobivale one reprezentacije koje su izborile ili izravan nastup na Olimpijskim igrama ili u najmanju ruku nastup u doigravanju za OI. Potom su se gledali rezultati na prethodnom EuroBasketu te bi na osnovu toga one momčadi koje su bile visoko pozicionirane na EP-u, a uz to imale najmanje doigravanje za OI, bile smještene u prvoj jakosnoj skupini. Nas bi, tom logikom, koštao nešto slabiji plasman na posljednjem EuroBasketu (deseto mjesto), no zahvaljujući skorašnjem nastupu na predolimpijskom turniru, mogli bismo se nadati toj, predviđenoj, trećoj jakosnoj skupini. Naravno, ako se FIBA Europe ne predomisli…

Što se tiče samog ždrijeba, još nije odlučeno kada će se održati, no poznato je da će se 41. EuroBasket zaigrati od 1. do 18. rujna 2022. godine. Sada se čini dugo, no brzo će to…

Poredak skupina kvalifikacija za EuroBasket 2022.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Moguće jakosne skupine EP-a 2022.

1.
POT
2.
POT
3.
POT
4.
POT
5.
POT
6.
POT
SlovenijaNjemačkaHRVATSKAČeškaUkrajinaEstonija
SrbijaItalijaFrancuskaBiHVelika BritanijaNizozemska
ŠpanjolskaGrčkaTurskaIzraelGruzijaFinska
RusijaLitvaPoljskaBelgijaMađarskaBugarska
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Košarka

Nastavljaju se zdravstveni problemi hrvatskog izbornika

Košarka

11. klub u seniorskoj karijeri 26-godišnjeg Mustapića

Košarka

Moguć povratak Mustapića nakon dvije godine provedene u Poljskoj i BiH

Košarka

Splićani preskočili cibose na prvenstvenoj ljestvici