Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klađenje

Manipulativni trošak – što je i postoji li još koji porez u kladionici?

Manipulativni trošak
Foto: Pixabay

Ljubitelji kladionice koji vole igrati u nekoj od hrvatskih kladionica, mogli bi primijetiti da njihov listić nakon uplate zapravo nema smisla. Primjerice, uložili su 100 kuna na kvotu 2.00, ali njihov eventualni dobitak nije 200 kuna, već 180 kuna i 50 lipa. Znajući da se eventualni dobitak računa kao umnožak uloga i kvote, mogli bi pomisliti da nešto nije u redu sa stranicom kladionice. Međutim, glavni razlog zašto je to tako je takozvani manipulativni trošak, kao i porez na dobitak.

Manipulativni trošak je jedan pojam koji već dugo vežemo uz domaće kladionice, dok je porez na dobitak jedna novost. Bilo kako bilo, niti jedan od njih nije drag igračima, a u nastavku ćemo objasniti i zašto.

Manipulativni trošak

Manipulativni trošak u hrvatskim kladionicama postoji odavno. Negdje je označen punim imenom, a negdje kao skraćenica “M.T.”. On je u principu porez na ulog, a njegov iznos najčešće je oko 5%. Dakle, svaki ulog koji igrač postavi na nekom od svojih listića koje je odigrao, bit će umanjen za 5%. Na praktičnom primjeru, jednostavno zamislimo da uplaćujemo 100 kuna uloga na naš listić. 5% od tog uloga će se oduzeti te će naš ukupni ulog biti 95 kuna, a onih 5 kuna oduzetih manipulativnim troškom ili porezom otići će kladionici kao neki tip naknade za uplatu listića.

Za razliku od poreza na dobitak, ovaj porez ide direktno kladionici, dok porez na dobitak ide zapravo državi.

Porez na dobitak

Manipulativni trošak i porez
Foto: Pixabay

Porez na dobitak je nešto što donedavno nije postojalo u hrvatskim kladionicama, ali sada je implementirano na svaki listić koji odigrate u nekoj od njih. Riječ je o određenom postotku koji će se igraču oduzeti od eventualnog dobitka i otići u državnu blagajnu. Za razliku od manipulativnog troška, ovaj oblik poreza nije konstantan, odnosno postotak koji će se igraču oduzeti od eventualnog dobitka može varirati. Na stranici Porezne uprave tako je opisan na sljedeći način:

  • Igraču će se kao porez na dobitak oduzeti 10% od eventualnog dobitka do 10.000,00 kuna
  • Igraču će se kao porez na dobitak oduzeti 15% od eventualnog dobitka iznad 10.000,00 kuna do 30.000,00 kuna
  • Igraču će se kao porez na dobitak oduzeti 20% od eventualnog dobitka iznad 30.000,00 kuna do 500.000,00 kuna
  • Igraču će se kao porez na dobitak oduzeti 30% od eventualnog dobitka iznad 500.000,00 kuna

Manipulativni trošak i porez na dobitak su jako nepopularne mjere

Ako usporedimo hrvatske kladionice s ovim mjerama i neke od najvećih i najpoznatijih stranih kladionica, jasno je zašto većina igrača nije oduševljena ovim oblicima troškova. Hrvatska je jedina zemlja koju znamo u čijim se kladionicama može osvojiti manji dobitak od uloga, a da nije riječ o sistemskom listiću. Primjerice, ako igrač uloži neki iznos na sportski događaj čija je kvota 1.05 ili manja, njegov će dobitak biti manji od uloga. Recimo da se radi o kvoti 1.05 i igrač je odlučio uložiti 100 kuna na nju. Njegov će eventualni dobitak u toj situaciji biti 99 kuna i 27 lipa.

Međutim, ono što vrijedi istaknuti je da su kvote upravo zato nešto veće u hrvatskim kladionicama i da se donekle troškovi nastali porezima mogu nadoknaditi na taj način.

Možda će vas zanimati

Klađenje

Veljača je mjesec s pregršt zanimljivih sportskih događaja, od kojih će neka kladitelji u Hrvatskoj definitivno koristiti za slaganje svojih listića. Započela je nova...

Klađenje

Cijenjeni čitatelji u novu godinu ulazimo jako te vam odmah dajemo do znanja kako će naš fokus barem u prvom kvartalu biti upravo na...

Nogomet

Bivši hrvatski reprezentativac i izbornik tijekom Svjetskog prvenstva gostuje na indijskom kanalu Sports18...

Nogomet

Saznajte gdje gledati prijenos Rijeka - Osijek, derbija dva kluba koja su daleko od idealne forme, a mogući poraz dodatno bi produbio krizu