Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nogomet

Ovo su najpopularniji sportovi u Hrvatskoj (Top 20)

Tribine
Foto: Pixabay

Kreirati listu najpopularnijih sportova u Hrvatskoj definitivno nije posve jednostavan zadatak. Iako svi uglavnom znamo koji je hrvatski sport broj 1, svatko bi imao neko drukčije mišljenje o tome kako poredati ostatak sportova. Postoji jedan veći niz različitih kriterija na koje se možemo fokusirati kada su u pitanju najpopularniji sportovi u Hrvatskoj, a glavna dva uglavnom bi trebala biti broj gledatelja na godišnjoj razini te broj onih koji se tim sportovima zapravo bave.

Čak i same sportove možemo podijeliti u dvije kategorije, a to su ekipni i pojedinačni. Možemo reći da su ekipni sportovi ipak gledaniji od pojedinačnih, iako i uspjeh koji ostvaruje ekipa ili pojedinac, naravno, imaju ogroman utjecaj na njegovu popularnost.

Kriteriji za odabir

Prije kreiranja samog popisa top 20 najpopularnijih sportova u Hrvatskoj, bitno je znati kriterije važne za odabir. Ranije smo spomenuli dva najvažnija, a to su njihova gledanost te broj sportaša u Hrvatskoj koji se zapravo bave tim sportovima.

Popularnost sporta podiže svakako i količina uspjeha koju hrvatski sportaši ostvaruju u tom sportu, ali i kompetitivnost te kvaliteta domaćih liga i natjecanja u tom sportu u usporedbi s nekim od najvećih europskih i svjetskih liga.

Za kraj, bitno je u obzir uzeti oba spola, dakle koliko je sport popularan kod muške, ali i ženske publike, te je li jednako popularan i kada je riječ o samom igranju istoga.

Top 20 najpopularnijih sportova u Hrvatskoj

20. Stolni tenis

Stolni tenis
Foto: Pixabay

Popis najpopularnijih sportova u Hrvatskoj otvorit ćemo stolnim tenisom. U Hrvatskoj ga povezujemo uz Tamaru Boroš i Zorana Primorca, a njegova popularnost dolazi i iz činjenice da se radi o vrlo dinamičnom sportu čiji mečevi ne traju dugo te su, unatoč tome, puni uzbuđenja i lijepih poteza.

19. Veslanje

Veslanje
Foto Unsplash

Veslanje spada u sami vrh sportova u kojima je Hrvatska kroz povijest bilježila značajne uspjehe. Točnije rečeno, veslanje je sport u kojem je Hrvatska osvojila najviše odličja na Olimpijskim igrama tako da ne čudi da je popularno kada se nađe u prijenosu na nekom od programa.

Od sedam spomenutih odličja, dva su bila zlatna, tri srebrna te dva brončana.

18. Biciklizam

Biciklizam
Foto: Pixabay

Biciklizam je jedan od sportova koje možemo uvrstiti u kategoriju onih koji nisu za svakoga, ali u Hrvatskoj je ipak toliko popularan da se nađe na ovom popisu. Tijekom godine održava se nekoliko zaista velikih i impresivnih utrka među kojima je najpopularnija Tour de France. Hrvatska uglavnom ima svoje predstavnike i na njima što gledanje istih čini dodatno uzbudljivijima.

17. Motociklizam

Motociklizam
Foto: Pixabay

Motociklizam je jedan od dva auto-moto sporta koji su se našli na ovom popisu. Možemo sa sigurnošću reći da su utrke motocikala izuzetno popularne u Hrvatskoj te da njihova popularnost zapravo raste vrlo brzo. Iako se neka od najvećih natjecanja u tom sportu ne održavaju u Hrvatskoj, tijekom godine postoji zavidna brojka različitih utrka motocikala u Lijepoj našoj.

16. Plivanje

Plivanje
Foto: Unsplash

Hrvatska je nekoć ostvarivala zaista velike uspjehe u plivanju, a čini se kao da u posljednje vrijeme to više nije slučaj. Međutim, ovaj je sport i dalje jako popularan u Hrvatskoj i mnogi se njime bave. U Hrvatskoj postoji oko 7.200 registriranih sportaša koji se bave plivanjem, a to je jedna zaista impresivna brojka.

15. Karate

Karate
Foto: Pixabay

Karate je sport na koji se mnogi odluče još kao djeca i vrlo je popularan među mlađim uzrastima. U Hrvatskoj postoji čak 167 karate klubova u kojima svoje vještine uči i unaprjeđuje čak 8.500 registriranih karatista.

Ovaj sport uglavnom nećemo vidjeti na televiziji te mu gledanost nije velika, a to samu činjenicu da imamo ovoliko karatista čini još impresivnijom.

14. Streljaštvo

Streljaštvo
Foto: Wikipedija

Streljaštvo je, vjerovali ili ne, sport koji se nalazi na trećem mjestu po broju registriranih sportaša u Hrvatskoj. Njih je ukupno oko 15 tisuća u 141 klubu. Već sama ta činjenica dovoljan je razlog zašto se ovaj sport nalazi na popisu koji smo kreirali, a ako na nju dodamo i da je streljaštvo također sport u kojem je Hrvatska kroz povijest bilježila velike uspjehe, uključujući i dvije zlatne medalje s Olimpijskih igara, sumnje u popularnost streljaštva ne bi trebalo biti.

13. Taekwondo

Taekwondo
Foto: Wikipedija

U Hrvatskoj postoji čak 125 taekwondo klubova. Uz to, Hrvatsku i taekwondo veže zaista bogata povijest uspjeha među kojima se nalazi i zlato s Olimpijskih igara koje je osvojila sjajna Matea Jelić. Može se reći da je Hrvatska zapravo jedna jako uspješna zemlja u ovom sportu kada se gledaju uspjesi domaćih sportaša i ne čudi ovaj ubrzani rast popularnosti tog sporta.

12. Gimnastika

Gimnastika
Foto: Unsplash

Gimnastika je jedan od sportova kojim se bavi izuzetno velik broj djece i mladih u Hrvatskoj. Naravno, kada govorimo o popularnosti nekog sporta, njih definitivno ne bismo trebali zaboraviti. Vrijedi istaknuti i kako su hrvatski gimnastičari gotovo redovno bilježili uspjehe na nekim velikim natjecanjima što je sasvim sigurno doprinijelo popularnosti ovog sporta u Hrvatskoj.

11. Skijanje

Skijanje
Foto: Wikipedija

Iako nije na onim visinama na kojima je bilo dok su se njima bavili Janica i Ivica Kostelić koji su nas redovno oduševljavali svojim uspjesima, skijanje je i dalje jedan dosta popularan sport među Hrvatima.

Hrvatski skijaši pritom uspijevaju ostvariti i neke zapažene rezultate, a zaista ne čudi činjenica da je ljubav prema njemu još uvijek postojana kod onih koji su skijanje zavoljeli uz obitelj Kostelić.

10. Boks

Najpopularniji sportovi - boks
Foto: Wikipedija

Boks je izuzetno popularan borilački sport u Hrvatskoj. Već se zaista puno puta pokazalo da Hrvati uživaju u boksačkim mečevima, a nerijetko se ti mečevi nalaze i u prijenosima uživo na nekom od domaćih televizijskih programa.

Boks je sport kojima se mnogi bave i u svoje slobodno vrijeme, a to je također vrlo bitno kada govorimo o najpopularnijim sportovima.

9. MMA

Najpopularniji sportovi - MMA
Foto: Wikipedija

MMA je kratica za Mixed Martial Arts što bi u prijevodu trebalo značiti “mješovite borilačke vještine”. Popularizacija ovog sporta u Hrvatskoj bila je najistaknutija u doba kada je Mirko Filipović ostvarivao svoje velike uspjeha, a danas je definitivno znatno veća.

Sve je više ljubitelja ovog sporta, iako se radi o sportu koji definitivno nije za svakoga zbog svoje brutalnosti.

8. Atletika

Najpopularniji sportovi - atletika
Foto: Pixabay

Atletika ili Kraljica sportova zapravo obuhvaća velik broj različitih disciplina, ali smo ih sve ovoga puta objedinili. Može se reći da nam je kroz povijest atletika priuštila velika sportska zadovoljstva, a u tome uspijeva i dalje. Bilo da se radi o svjetskim ili europskim prvenstvima, kao i Olimpijskim igrama, u Hrvatskoj se atletika poprilično puno prati, a uvijek postoji i šansa za ostvarivanjem nekog zapaženog uspjeha domaćih sportašica i sportaša.

7. Vaterpolo

Najpopularniji sportovi - vaterrpolo
Foto: Pixabay

Vaterpolo je sport koji se u Hrvatskoj gleda ponajviše kada nastupa reprezentacija. Ona nas je naviknula na razne uspjehe, a impresivno je i da u Hrvatskoj postoji oko 3.200 registriranih vaterpolista. Oni se natječu u 70 klubova pa stoga ne čudi da Hrvatska na gotovo svakom velikom natjecanju ima kvalitetnu ekipu i realne šanse za ostvarivanjem nekog velikog uspjeha.

6. Formula 1

Najpopularniji sportovi - Formula 1
Foto: Pixabay

Iako Hrvatska zapravo nema svojih predstavnika u ovom sportu niti se on održava u Hrvatskoj, Formula 1 je definitivno jedan od najpopularnijih sportova u kojem uživaju Hrvati. Kada je o auto-moto sportovima riječ, niti jedan se ne može mjeriti s Formulom 1, a Hrvati se s time definitivno slažu.

Jedna sezona Formule 1 traje oko osam mjeseci, a utrke se odvijaju diljem cijelog svijeta. Bilo da su one ujutro, popodne ili navečer, velik će broj fanova ovog sporta očistiti svoj raspored ne bi li ih uhvatili u prijenosu uživo.

5. Odbojka

Najpopularniji sportovi - odbojka
Foto: Pixabay

Iako odbojku nećemo baš često pronaći na televizijskom prijenosu, ako se ona ipak tamo nađe, velike su šanse da će je ljubitelji sporta iz Hrvatske i pogledati. Budući da smo naveli kako nam je jedan od bitnih kriterija pri ovom odabiru uz gledanost i sam broj osoba koje se bave određenim sportom, odbojka se s punim pravom nalazi na petom mjestu.

Kada se osvrnemo na broj odbojkaških klubova koji postoje u Hrvatskoj, možemo uočiti da ih postoji čak 186. Za te klubove nastupa gotovo 2.200 sportašica i sportaša, a po oba se ta kriterija odbojka zapravo nalazi u top 5 sportova u Hrvatskoj.

4. Rukomet

Najpopularniji sportovi -  rukomet
Foto: Pixabay

Hrvatska i rukomet imaju jednu zaista posebnu vezu. Neki od mnogima najdražih sportskih uspjeha u hrvatskoj povijesti došli su upravo u ovom sportu. Također, Hrvatska je imala čak dva najbolja igrača svijeta u Ivanu Baliću i Domagoju Duvnjaku, a uz to je i ženska reprezentacija pokazala da ima kvalitete za osvajanjem najvećih odličja.

Međutim, razlog zašto rukomet nije na nekom višem mjestu je činjenica da ogroman broj ljudi ovaj sport prati samo u periodima kada se igraju velika natjecanja, a to su prosinac kod žena te siječanj kod muškaraca. Ostatak godine rukomet jednostavno nije ni približno popularan, iako Hrvatska ima izuzetno dobre igrače koji sa svojim klubovima ostvaruju vrhunske uspjehe.

3. Tenis

Najpopularniji sportovi - tenis
Foto: Pixabay

Tenis je sport koji se igra gotovo cijele godine, a Hrvatska je u njemu uvijek imala, u najmanju ruku, solidne predstavnike. Mora se priznati da su uspjesi u muškoj konkurenciji ipak nešto istaknutiji, ali osim činjenice da postoje zaista kvalitetne tenisačice iz Hrvatske, ženska populacija općenito tenis smatra jednim od najdražih sportova za gledanje.

Osim u pojedinačnim konkurencijama, hrvatski su tenisači poprilično uspješni na reprezentativnom planu. Reprezentacija je tako igrala na čak četiri Davis Cup finala, od kojih je dva i osvojila te se tako pokazala najjačom na svijetu.

2. Košarka

Najpopularniji sportovi - košarka
Foto: Pixabay

Košarka je na drugom mjestu najpopularnijih sportova u Hrvatskoj. Iako se može voditi rasprava o tome je li košarka popularnija od rukometa ili tenisa u Hrvatskoj, postoje neki razlozi zašto ona to jest. Za razliku od rukometa, košarka je u Hrvatskoj gledana gotovo cijele godine, a NBA je definitivno jedna od najpopularnijih sportskih liga koje prate domaći ljubitelji sporta.

Ako pretpostavimo da je čak podjednako gledana kao tenis, jasno je da postoji puno veći broj samih sportaša koji se bave košarkom. Točnije, u Hrvatskoj postoji više od 32 tisuće registriranih košarkaša, tako da pritom ne računamo one koji u ovom sportu uživaju u slobodno vrijeme. Sve to je i više nego dovoljno za uvrstiti “loptanje pod obručima” kao drugi najpopularniji sport u Hrvatskoj.

1. Nogomet

Najpopularniji sportovi - nogomet
Foto: Pixabay

Rekli smo već u uvodu da ćete vrlo vjerojatno pogoditi odmah koji je najpopularniji sport u Hrvatskoj. I da, bili ste u pravu. Nogomet je ipak broj 1, a zaista nije potrebno isticati zašto. Sport je to kojim se u Hrvatskoj bavi najveći broj ljudi i ima najviše svojih klubova. Općenito su nogometna natjecanja najgledanija u Hrvatskoj, a pritom Hrvatska u njemu ostvaruje zaista velike uspjehe.

Hrvatska je u nogometu na svjetskim prvenstvima osvojila broncu 1998. godine i srebro 2018., a uz to su neki hrvatski nogometaši planetarno popularne zvijezde kojima se dive mnogi. Kao najbolji primjer svakako vrijedi navesti Luku Modrića koji je 2018. osvojio sve individualne nagrade koje jedan nogometaš može osvojiti, a to uključuje i Zlatnu loptu za najboljeg igrača svijeta.

Iz dana u dan ovaj sport zapravo postaje i sve popularniji te je teško reći hoće li ga uopće ijedan drugi sport ikada skinuti s vrha ovakvih ljestvica.

Ostavi komentar

Olimpijski sportovi

Hrvatski strijelac Anton Glasnović je danas na Svjetskom kupu u ciparskoj Larnaci osvojio zlatnu medalju u trapu. Glasnović je u finalnom raspucavanju svladao domaćeg...

Sport

Prvenstvo  Hrvatske u vaterpolo došlo je do poluzavršnice. Prvi polufinalni ogled jučer su u Splitu odradili domaći Jadran i riječko Primorje EB a uvjerljivo su slavili...

Prognoze utakmica

Danas u njemačkoj nogometnoj Bundesligi imamo ono što se može okarakterizirati utakmicom sezone. Bayern će na svom stadionu dočekati Borussiju Dortmund, a ta utakmica...

Prognoze utakmica

Večeras na teniskom WTA turniru u Miamiju imamo meč između Petre Kvitove i Sorane Cirstee. On bi trebao početi oko 21 sat, a prijenos...