Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Skijanje

Odabrali ste: Nema dvojbe koja je najveća skijašica u povijesti!

U petak smo Vam postavili jednostavno pitanje koje nije naročito često u sportskom okruženju: Koja je najbolja skijašica u povijesti?

Foto: Shutterstock.com / Montaža: hrsport.hr

Nerijetko se vode polemike, svađe i prepirke u vezi toga tko je najveći košarkaš u povijesti, nogometaš, tenisač (možda i najviše u posljednje vrijeme), no nas zanima nešto drugo. U petak smo Vam postavili jednostavno pitanje koje nije naročito često u sportskom okruženju: Koja je najbolja skijašica u povijesti? Za naše čitatelje prevelike dvojbe nije bilo.

S 52 posto glasova pobijedila je najveća sportašica koju je Hrvatska ikada imala – Janica Kostelić. Dvadeset posto manje glasova zaradila je Mikaela Shiffrin, Amerikanka koja nas je potaknula da pokrenemo ovu temu. Mikaela je proteklog vikenda u Špindleruvu Mlinu došla do 85. pobjede u karijeri, a 86. joj je izmaknula za “dlaku”. Podsjećamo, upravo toliko, 86, ima apsolutni rekorder u povijesti Svjetskoga skijaškoga kupa, Ingemar Stenmark. Postoji mogućnost da Shiffrin izjednači ili nadmaši rekord ovog Šveđanina u njegovoj zemlji – 10. i 11. ožujka održat će se veleslalom i slalom u Areu.

Dominantna kada je bilo najpotrebnije

Iako se Janica u rijetko kojoj statističkoj kategoriji nalazi na vrhu, apsolutno je zaslužila priznanje najveće svih vremena u ženskom skijanju, i to od dobrog dijela stranih analitičara i stručnjaka. U osam godina profesionalne karijere isprepletene mnogobrojnim ozljedama i zdravstvenim problemima, triput je osvojila veliki Kristalni globus, a malo joj je nedostajalo da u mirovinu ode s četiri velika Globusa (u sezoni 2004./05. Anja Paerson imala je samo tri boda više). Najviše se pamti šest olimpijskih medalja iz Salt Lakea Cityja i Torina, od čega četiri zlata. Koliko je Janica bila dominantna kada je bilo najpotrebnije, pokazuje njezin učinak 5/5 na svjetskim prvenstvima – pet medalja, pet zlata!

Usprkos tomu što joj je karijera bila kratkog vijeka, brojke su i dalje impozantne. No, vrlo vjerojatno bi, da je kojim slučajem nastavila skijati do poslije 30. godine, Mikaela Shiffrin i Lindsey Vonn kasnije nadmašile Janicu po broju pobjeda i postolja u Svjetskom kupu. Međutim, dojam je bio vrhunski. Janičina elegancija, način skijanja, pristup… Sve to, jednostavno je nenadmašno. A tek ona legendarna vožnja bez štapa, rukavice i štitnika na Sljemenu 2006. godine… Boljelo je kao sam vrag, ne možemo niti zamisliti, no velika Janica stisnula je zube ušavši u cilj sa sekundom i 90 stotinki ispred Šarke Zahrobske!

Najveća – Janica Kostelić.


Rezultati ankete – Koja je najveća skijašica u povijesti?

  • 1. Janica Kostelić – 52%
  • 2. Mikaela Shiffrin – 32%
  • 3. Lindsey Vonn – 10%
  • 4. Annemarie Moser-Proell – 3%
  • 5. Anja Paerson – 1%
  • 5. Vreni Schneider – 1%
  • 5. Marlies Schild – 1%
Ostavi komentar

Skijanje

Mladi Braathen ima 32 boda više od iskusnijeg sunarodnjaka, a sada je još bliži svom prvom Globusu u karijeri

Skijanje

Slalom u Soldeuu i 18. ožujak 2023. godine pamtit će do kraja života, dan kada joj je malo nedostajalo do pobjede. No, postoljom je...

Skijanje

Odermatt je slavio u današnjem veleslalomu u Soldeuu s nevjerojatnom prednošću od preko dvije sekunde nad Henrikom Kristoffersenom

Skijanje

Koliko je bila brza naša Leona, govori činjenica da je trenutno ispred najbolje skijašice svijeta, Mikaele Shiffrin