Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Skijanje

Otvaranje sezone u Austriji: Filip u Top 10, lovi najbolji plasman u Söldenu

Za razliku od ljepšeg spola kojemu je jučer otkazano otvaranje sezone u austrijskom Soldenu, skijašima se vrijeme smilovalo

Foto: Screenshot

Muška skijaška karavana započela je 57. sezonu Svjetskoga skijaškoga kupa. Prema običaju, prva utrka održava se u austrijskom Soldenu, na Rettenbach glečeru. Za razliku od ljepšeg spola kojemu je jučer otkazano otvaranje sezone, skijašima se vrijeme smilovalo. Nije bilo padalina u odnosu na jučerašnji dan, no vrijeme je vrlo toplo. Navodno, u trenucima završavanja druge vožnje temperaturna živa trebala bi se popeti do 12 stupnjeva Celzijusa.

Filipove oscilacije

U vodstvu nakon prve vožnje je Švicarac, Marco Odermatt, najbolji skijaš današnjice i osvajač velikoga Kristalnoga globusa u prošloj sezoni. Vrlo neselektivnu i jednostavnu vožnju koju je postavio Norvežanin, Christian Mitter, okončao je jedini ispod jedne minute. Drugo mjesto zauzeo je Mitterov “ljubimac”, Lucas Braathen, sa zaostatkom od 41 stotinke. Treći je Žan Kranjec (+0.69) koji je ovime nagovijestio povratak u sam vrh svjetskog veleslaloma.

Između četvrtoplasiranog Meillarda i osmoplasiranog Pinturaulta samo su dvije desetinke razlike, a potom slijedi naš Filip Zubčić na devetoj poziciji (+1.28). Filip je puno oscilirao tijekom vožnje. Imao je solidan start, da bi u srednjem dijelu, na strmini, napravio grešku koja ga je dovela u “crveno” od preko jedne sekunde. Potom ostvaruje najbolje vrijeme trećeg sektora, no ne uspijeva dodatno smanjiti zaostatak u finišu te se tako približiti pozicijama na postolju. Podsjetimo, Zubčiću je najbolji plasman u Soldenu, upravo – deveto mjesto, iz prošle godine.

Drugi hrvatski predstavnik, Samuel Kolega, imao je izuzetno loše uvjete na stazi koja već nakon startnog broja 44 više nikoga nije propustila u drugu vožnju. Samuel je sa startnim brojem 69 doskijao do 63. mjesta (+5.56) od 64 skijaša koja su došla do cilja. Mlađi brat Kolega apsolutno je kapacitet za bolje rezultate, što je pokazao na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Druga vožnja na rasporedu je od 13:00 sati. Filip Zubčić kreće 22. po redu.

Rezultati 1. vožnje

 • 1. Marco Odermatt (Švi) 59.88
 • 2. Lucas Braathen (Nor) +0.41
 • 3. Žan Kranjec (Slo) +0.69
 • 4. Loic Meillard (Švi) +0.81
 • 5. Manuel Feller (Aut) +0.89
 • 6. Henrik Kristoffersen (Nor) +0.95
 • 7. Atle Lie McGrath (Nor) +0.97
 • 8. Alexis Pinturault (Fra) +1.02
 • 9. Filip Zubčić (Hrv) +1.28
 • 10. Alexander Schmid (Nje) +1.33
 • 30. Trevor Philp (Kan) +2.64
 • 63. Samuel Kolega (Hrv) +5.56
Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Skijanje

Pobijedio je u veleslalomu u austrijskom Soldenu sa 76 stotinki prednosti nad Slovencem, odličnim Žanom Kranjecom

Sport

Nadolazeću noć od 3:15 sati popratite nastupe naših najboljih skijaša u olimpijskom veleslalomu. Zasada Hrvatska još uvijek nema medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu,...

Skijanje

Snimka prve vožnje u 19:00 h, prijenos druge u 20:45 h