Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na današnji dan

Prije točno 14 godina: 67-godišnji Veljko Rogošić prvi u povijesti preplivao Sredozemno more 

Plivanje

Foto: Screenshot

Bio je sti’na od čovi’ka. Pravi čelik koji nikada nije puknuo. Veljko Rogošić najveći je maratonac kojeg je Hrvatska imala, a ne bismo pretjerali kada bismo to tvrdili i za čitavi svijet. Podvizi koje je vršio u poodmakloj životnoj dobi vrijedni su apsolutnog divljenja. Još u mladosti bio je uspješan plivač koji se okitio srebrom i broncom na Mediteranskim igrama 1963. godine u Napulju (400 m i 1500 m slobodno). Bio je sudionik i Olimpijskih igara 1960. u Tokiju i 1964. u Rimu. No, status “božanstva” u hrvatskom i svjetskom plivanju stekao je u kasnijim fazama života kada se posvetio maratonskim rutama. 

Nitko ranije nije ‘spojio’ Europu i Afriku 

Osupnuo je sve pratitelje plivanja kada je 2006. godine preplivao Jadran, od Grada do Riccionea, u duljini od nevjerojatnih 225 kilometara. Zahvaljujući tom uspjehu, uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda.

Dvije godine ranije postao je prvi Hrvat koji je preplivao La Manche i najstarija osoba kojoj je to pošlo za rukom (63 godine)! Godine 2008. odlučio se upustiti u novu pustolovinu – preplivavanje Sredozemnog mora, točnije od Sicilije do Tunisa duljine 171 km. Nitko nikada ranije nije “spojio” dva kontinenta. Sve do 67-godišnjeg Veljka Rogošića… 

Da budemo precizni, pothvat je započeo dan prije svog 67. rođendana i trajao je dva dana. Ukupno 50 sati i 26 minuta trebalo je vitalnom Rogošiću za dolazak do rta Bon u Tunisu. Posljednji sati bili su izuzetno naporni s obzirom na to da se borio s umorom, bolovima u uhu i nogama, a nevjerojatno je da se godinu dana ranije oporavio od teške upale mozga. 

“Morski čovjek” iz Kaštela imao je mnoge planove i u osmom desetljeću života, no u tome ga je spriječila bolest. Veljko Rogošić umro je u 72. godini, a u tjednima koji su prethodili tome najavljivao je odlazak na novi maraton, na Pacifik. Bio je neustrašiv, borac do kraja.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati