Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na današnji dan

Prije točno 49 godina: Rođen jedan od najboljih hrvatskih vratara svih vremena

Od 2001. do 2006. godine ubilježio je 28 nastupa za A hrvatsku reprezentaciju, a najupečatljivije predstave je imao na Europskom prvenstvu 2004.

Foto: Lario Tus / Shutterstock.com

Na današnji dan 1974. godine rođen je jedan od najboljih hrvatskih vratara svih vremena, Tomislav Butina, zvani “Bućo”.

Butina je svoju iznimno uspješnu vratarsku karijeru započeo u HAŠK Građanskom 1992. godine. Iz HAŠK-a je bio na posudbama u Slaven Belupu 1997. i Samoboru 1996. godine. U Dinamu ostaje do 2003. godine kada odlazi u redove belgijskog Club Bruggea.

Nakon Bruggea, 2006. godine odlazi u Pirej, u redove grčkog Olympiacosa. U Olympiacosu se nije naigrao jer je bio rezerva legendarnom grčkom vrataru, Nikopolidisu.

Nakon dvije razočaravajuće godine u Pireju, Butina se 2008. godine vraća u Dinamo gdje i završava karijeru, a u svom drugom periodu u Maksimiru biva junak uzvratne utakmice finala kupa Hrvatske 2009. godine kada Dinamo nakon ruleta jedanaesteraca uspijeva osvojiti svoj deseti kup u povijesti.

Butina je od 2001. do 2006. godine ubilježio i 28 nastupa za A hrvatsku reprezentaciju, a najupečatljivije predstave je imao na Europskom prvenstvu 2004. godine, kada je odličnim obranama zamijenio tada ozljeđenog Stipu Pletikosu.

Prvi nastup za reprezentaciju imao je u rujnu 2001. godine protiv San Marina, dok je posljednji nastup imao u lipnju 2006. godine protiv Poljske.

Ostavi komentar

Na današnji dan

Na današnji dan 1981. godine rođen je bivši grčki reprezentativac, Giourkas Seitaridis. Seitaridis je svoju karijeru započeo 1998. godine u PAS Gianniu. Nakon PAS-a,...

Na današnji dan

Na današnji dan 2019. godine prestalo je kucati srce bivšem španjolskom nogometnom reprezentativcu, Joseu Antoniju Reyesu, koji je u svojoj karijeri bio suigrač srebrnog...

Na današnji dan

Na današnji dan 1980. godine rođen je legendarni kapetan Liverpoola, Steven Gerrard. Gerrard je gotovo cijelu svoju igračku karijeru proveo u redovima “Redsa”, a...

Na današnji dan

Na današnji dan 2005. godine odigrano je finale Lige prvaka između Liverpoola i Milana u Istanbulu na stadionu Ataturk Arena. U njemu je momčad...