Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na današnji dan

Prije točno 86 godina: Rođen jedan od naših najvećih nogometaša, prvi izbornik ‘Vatrenih’

Na današnji dan

Foto: Yugopapir

Na današnji dan davne 1936. godine rodio se veliki Dražan Jerković, napadač uz kojega se veže toliko individualnih uspjeha: najbolji strijelac u Dinamovoj povijesti, najbolji strijelac prvog Europskog prvenstva 1960., najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1962.,… S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na spomenutom premijernom Euru 1960. u Francuskoj, a do tog srebra ondašnja reprezentacija ne bi niti došla da Jerković nije postigao dva vrlo važna pogotka domaćinima u polufinalnoj pobjedi 5:4, i to u razmaku od samo jedne minute. 

Jedini izbornik u povijesti sa stopostotnim učinkom s dvjema reprezentacijama 

Nešto mlađi ljubitelji nogometa pamte ga kao prvog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, što je tada, te 1990. godine, bio vrlo logičan potez od vrhuške HNS-a. Naime, Dražan je još kao 20-godišnjak nastupio u onoj utakmici Hrvatske i Indonezije, susretu koji su mnogi u tadašnjoj Jugoslaviji kritizirali i nastojali zabraniti. Upravo je Jerković 34 godine kasnije dobio priliku biti na klupi u trenucima stvaranja nečeg velikog, jedinstvenog, a nešto kasnije i iznimno moćnoga – kulta “Vatrenih”. 

Jerković je vrlo vjerojatno jedini izbornik u povijesti nogometne igre koji je na klupama dvije različite reprezentacije zadržao stopostotan učinak. Tako je, svojedobno je obnašao dužnost izbornika i reprezentacije Jugoslavije. Bilo je to 1978. godine, a s druge strane terena našla se reprezentacija Grčke (4:1). Dakle, po jedna utakmica na svakoj izborničkoj klupi. 

Bio je strašan napadač, izuzetnih fizičkih sposobnosti, a pamte se njegove famozne škarice. U 11 godina provedenih u prvoj ekipi Dinama, postigao je 300 pogodaka (prema nekim podacima 322), čime je najbolji strijelac “Modrih” u njihovoj povijesti. Pri kraju boravka u njegovom Zagrebu, u klubu za koji je živio, kružile su glasine da se ističe kao preveliki Hrvat, a te su se glasine potvrdile početkom 70-ih, onda kada je odrađivao prvi trenerski posao u životu, pogađate – na klupi Dinama. U jeku izljeva domoljubnih osjećaja, Dražan je morao napustiti Hrvatsku na nekoliko godina trenirajući Austriju Klagenfurt i Villacher. Nikada se više nije vratio u Dinamo. Mislimo na onaj zagrebački, budući da je vodio vinkovački jednu sezonu. 

Dražan Jerković umro je rano, u 72. godini, s amputacijom noge i prevelikom tugom. Došli su ga tih dana posjetiti mnogi poznanici, a posebno se istaknuo susret s tadašnjim predsjednikom HNS-a, Vlatkom Markovićem, koji mu je nekada bio poput brata, no međusobni odnosi zahladili su početkom 2000-ih. Bilo je tu suza, smijeha, znali su da se više neće vidjeti na ovome svijetu. Pet godina kasnije, vjerujemo, dogodio se ponovni susret, ali na onome svijetu…

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati