Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nogomet

PRIJELOMNA VIJEST: Preminuo Miroslav “Ćiro” Blažević

Foto: Screenshot

“Trener svih trenera” Miroslav Ćiro Blažević preminuo je svega 2 dana prije svog 88. rođendana nakon dugotrajne borbe s karcinomom prostate.

Miroslav je rođen 10. veljače 1935. godine u Travniku. Nogometom se bavio do 31. godine, a branio je boje travničkog Bratstva, Dinama, Lokomotive, Sarajeva, Rijeke te švicarskog Siona i Moutiera.

Trenersku karijeru je započeo u Švicarskoj gdje je vodio Vevey, Sion, a onda i švicarsku reprezentaciju koju preuzima 1976. godine. Tri godine kasnije Rijeku vodi do četvrtfinala Kupa kupova u kojem ispadaju od Juventusa. Krajem 1980. godine postaje trener Dinama kojeg 1982. vodi do prve titule prvaka Jugoslavije nakon 24-godišnjeg posta. Prije 5 godina je izjavio kako je to bio vrhunac njegove karijere. Sljedeće godine Dinamo osvaja jugoslovenski kup, a Ćiro napušta Zagreb na koncu sezone.

Između dva mandata u Dinamu, vodio je Grasshopper te Prištinu, a s prvonavedenim osvaja titulu prvaka Švicarske u sezoni 1983/84.

Nakon Prištine se vraća u Dinamo gdje ne bilježi veće uspjehe kao ni u Nantesu te PAOK-u koje je vodio prije nego se po treći put vratio u Dinamo 1992. godine. S Dinamom osvaja hrvatsko prvenstvo 1993. godine te hrvatski kup godinu kasnije. Nakon toga napušta klub i postaje izbornik hrvatske reprezentacije.

Ono po čemu će ga se najviše pamtiti jest Svjetsko prvenstvo 1998. godine kada je Hrvatsku vodio do brončanog odličja na njezinom debiju na najvećem nogometnom natjecanju.

Do kraja karijere još se dva puta vraćao u Dinamo, a vodio je i Osijek, Muru, Varteks, Hajduk, Xamax, Zagreb (2 puta), Shanghai, Mes Kerman, Slobodu, Zadar kao i reprezentacije Irana, Bosne i Hercegovine te olimpijsku reprezentaciju Kine.

U tom razdoblju je osvojio i još jedno hrvatsko prvenstvo s Dinamom (2002/03), po jedan hrvatski superkup s Dinamom (2002.) i s Hajdukom (2005.) kojemu je to do danas i posljednji trofej superkupa u povijesti.

Istaknut ćemo i njegove uspjehe u BiH gdje je Slobodu Tuzlu vratio u 1. ligu, a možemo reći kako je u kratkom vremenu preporodio reprezentaciju BiH koju ipak nije uspio dovesti do SP-a u Južnoafričkoj Republici jer su “zapeli” u dodatnim kvalifikacijama od dosta snažnijeg Portugala.

Ostavio je neizbrisiv trag, ne samo u hrvatskom već u svjetskom nogometu.

Počivao u miru.

Ostavi komentar

Nogomet

Samo dva dana prije svog 88. rođendana, šokirala nas je vijest da je preminuo Miroslav Ćiro Blažević. Ćiro je vodio jednu tešku bitku s...