Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Rukomet

IHF mijenja pravila već idućega ljeta?

Foto: montaža / HR Rukomet

Već neko vrijeme slušamo rukometne pratitelje kako negoduju oko nekih pravila ovog sporta. Otkad se pravilo „sedam na šest“ pojavilo, izazvalo je buru polemika koliko je, uistinu, korisno rukometnoj igri. Možda ovo pravilo ubrzo ode u povijest. Naime, Svjetska rukometna organizacija razmišlja o promjeni nekoliko pravila, a te promjene mogle bi stupiti na snagu već od iduće sezone. Radi se o pasivnoj igri, pogotku loptom u vratarevu glavu te spomenutoj igri sedam na šest.

Smanjenje dodavanja u pasivnoj igri sa šest na četiri

Dobro je poznato kako je, nakon početka pasivne igre, dopušteno maksimalnih šest dodavanja prije oduzimanja lopte, no IHF razmišlja o smanjenju broja dodavanja sa šest na četiri kako bi se ubrzale posljednje sekunde napada. Također, ako bi napadač pucao, a obrambeni igrač blokirao, no lopta se vrati ekipi koja napada, to bi se brojalo kao jedno dodavanje. Sve u svrhu da se timovi ne upuštaju u pasivnu igru.

Dvije minute isključenja za napucavanje vratara u glavu

Do sada se napucavanje vratara u glavu kažnjavalo izravnim crvenim kartonom zbog opasne igre, ali ubuduće bi se takva nepažnja trebala sankcionirati dvominutnim isključenjem bez obzira s kojega dijela terena je upućen udarac. Izuzetak bi mogao biti udarac upućen dok je napadač bio pod prekršajem. Tada bi se igraču progledalo kroz prste.

Izvođenje brzog centra duboko sa svoje polovice

I naposljetku, dolazimo do famozne igre sedam na šest. Posljednjih godina gledali smo pogotke upućene u praznu mrežu zbog navedene igre te nemogućnosti bržeg vraćanja vratara na gol. Da bi igra sedam na šest postala još riskantnija, IHF planira uvesti pravilo koje bi dopustilo momčadima započeti novi napad ne na centru, nego čak i 4,5 metara od samog centra, što bi dodatno otežalo vratarev povratak na svoj gol.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Rukomet

Sjedinjene Američke Države 31. su sudionik nadolazećeg Svjetskog rukometnog prvenstva koje će se u siječnju iduće godine održati u Egiptu. Takvu je vijest objavio...

Rukomet

Međunarodna rukometna federacija(IHF) i Radna grupa za razvoj pravila(GRDWG) konstantno rade na načinima kako bi poboljšali rukometnu igru te je ujedno učinili atraktivnijom na...