Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Rukomet

KOMENTAR Napadamo HRT, a ovo prvenstvo očekivali smo istim žarom kao i Svjetski kup u kriketu

Foto: HRS

Nevjerojatne rezultate ostvaruje hrvatska ženska rukometna reprezentacija u Danskoj. Na europsku smotru došle su kao jedne od najvećih autsajdera prvenstva te su uoči utakmica s Mađarskom i Nizozemskom prognozirani teški porazi naših djevojaka. Međutim, demantirale su Kaubojke očekivanja mase te su s maksimalne tri pobjede napravile nešto što niti jedna ženska seniorska selekcija Hrvatske prije nije uspjela. A to je još nevjerojatniji podatak. Čak niti ona sjajna ekipa iz 90-ih koja je u sebi sadržavala igračice tadašnjih europskih prvakinja, Podravke Vegete, nije uspjela iskoračiti na velikoj sceni. Najveći doseg im je peto mjesto s prvog Europskog prvenstva u Njemačkoj 1994. godine. Snježani Petiki, Vlatki Mihoci i društvu nije za rukom pošlo ostvariti tri pobjede u nizu.

Očekivalo se da će djevojke biti „kanta za napucavanje“

Šteta što ovakve rukometne predstave u režiji izabranica Nenada Šoštarića ne može pratiti čitava Hrvatska putem javne ili komercijalne televizije. Gospoda si je uzela za pravo, vodeći se slabijim rezultatima hrvatskog ženskog rukometa unazad nekoliko godina te time da ćemo u Danskoj vjerojatno biti “kanta za napucavanje“, da ne otkupi televizijska prava za prikazivanje europske smotre. Sasvim legitimno s njihove strane, budući da su nužne mjere štednje u ovim recesijskim vremenima uzrokovanim dobro poznatim razlozima.

Foto: HRS

Šest godina bez muškog rukometa na HRT-u

HRT od 2015. godine ne prenosi nastupe na velikim natjecanjima muške rukometne reprezentacije, izuzev olimpijskog turnira u Riju kojeg su prenosili, s obzirom da im je rukomet ulazio u „olimpijski paket“. RTL je objeručke prihvatio prijenos naših Kauboja, no, uistinu, ne sjećamo se kada su, i jesu li ikada uopće na svojim programima imali velika natjecanja ženskog rukometa. To ih očito ne zanima, za razliku od HRT-a, koji je osiguravao prijenos na prethodnim europskim i svjetskim smotrama na kojima su nastupale hrvatske reprezentativke.

Napad na HRT i u slučaju tri poraza?

Nemogućnost praćenja Europskog prvenstva na hrvatskim televizijskim programima (izuzev Planet sporta koji nema veliku publiku) izazvao je buru nezadovoljstva u hrvatskom pučanstvu. No, takvi smo mi. Kada se pobjeđuje, naglo poraste sportski interes, no kada se gubi, sve je po starom. Da su, kojim slučajem, Hrvatice već stigle svojim kućama s tri upisana poraza, mislite li da bi se podigla tolika prašina oko nepraćenja ovog Europskog prvenstva HRT-a i RTL-a?

Manjak samokritičkog promišljanja

Ruku na srce, do prije tjedan dana, rijetko tko u Lijepoj našoj mogao je nabrojati barem tri igračice koje je Nenad Šoštarić poveo na sjever Europe. Sada se situacija, hvala Bogu, promijenila. Djevojke su poznate, pohvale stižu sa svih strana i neka se taj trend nastavi. No, trebamo li sami sebe „zašpotati“ i shvatiti kako nam strašno mnogo manjka samokritičnosti? Naravno da trebamo. Hoćemo li to ostvariti? Teško…

Ako se nismo bunili prije tjedan dana, ne bismo se smjeli niti sada

Na izumiranje sporta na HRT-u već smo navikli te nas ne moraju iznenađivati ovakve odluke. Nekada smo na javnoj televiziji mogli pratiti utrke Formule 1, Prvu HNL, lige „petice“, mušku rukometnu reprezentaciju, a u posljednje dvije godine i nogometna reprezentacija, svjetski viceprvaci, preselili su na drugu televiziju. Od nacionalne televizije više ne moramo ništa očekivati, a svaki dodatak sportskom programu samo je bonus, poput vraćanja NBA lige. Međutim, ako se nismo bunili prije tjedan dana, uoči Europskog prvenstva, te tada postavljali pitanja i slali besmislene dopise na HRT i RTL u kojima tražimo pojašnjenje, onda nema potrebe to raditi sada. Onaj tko hoće, snaći će se kako bi mogao uživati u nadolazećim dvobojima Kaubojki u drugom krugu. Slovenska televizija prenosi rukomet, kao i srpska, na EHF TV-u možete pratiti prijenose naših rukometašica, kao i na streamovima koji se pružaju prostranstvima interneta. Nisu potrebne crne misli, samo pozitiva koja će, vjerujemo, našim heroinama pomoći ostvariti povijesni uspjeh, polufinale Europskog prvenstva!

Foto: HRS
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Rukomet

Prošlo je malo više od mjesec dana od bronce na EP-u, no dojmovi su još tu...

Rukomet

Drugi najteži poraz Hrvatske u službenim utakmicama