Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

hrsport.hr

Skijanje

SP U SKIJANJU Pinturault i tri „autsajdera“ u borbi za zlato, Zubčiću čudo treba za medalju

Filip udaljen više od sekunde i pol od postolja

Foto: Screenshot / Montaža: hrsport.hr

Nadasve zanimljivu prvu vožnju veleslaloma Svjetskog prvenstva za skijaše u Cortini d’Ampezzo gledali smo prijepodne. Najbolji veleslalomaš, a ujedno i najbolji skijaš svijeta, Alexis Pinturault maksimalno je iskoristio stazu koju je postavio njegov trener kako bi stigao do pole-positiona uoči druge vožnje. Isprva je njegova vožnja izgledala strahovito dominantno, no kako je vrijeme odmicalo, tako je i zaostatak drugoplasiranog bio sve manji. Naposljetku, 40 stotinki zaostatka De Aliprandinija, 56 stotinki Schmida i 58 stotinki Faivrea sugerira fantastičnu borbu za medalje. Do nje teško da će doći Filip Zubčić kojega je greška pri ulasku u središnji dio staze koštala manjeg zaostatka. Na kraju, 11. pozicija za Filipa (+2.12).

Francuz pokazao zašto je najbolji

Ponajbolji veleslalomaš današnjice, Marco Odermatt, otvorio je današnju utrku, ali nažalost po njega, izlijetanjem. Tako je najavio slab dan najboljih švicarskih skijaša, od kojih je jedino Loic Meillard stigao do cilja osvojivši petu poziciju (Odermatt, Murisier i Caviezel odustali). Tako je naš Filip Zubčić dobio priliku prvi stići do cilja, i uspio je u tome, ali uz veliku pogrešku prilikom ulaska u srednji, zatvoreni dio staze. Kristoffersen, koji je startao odmah nakon Filipa, završio je iza hrvatskog predstavnika, no ne i Pinturault. Francuz je pokazao zašto je daleko najbolji veleslalomaš današnjice sjajno odvoženom, mora se priznati, ne baš laganom prvom vožnjom. Iskoristio je trenerovu postavku, a u cilj je ušao s pomalo nestvarnih -2.12.

Sunce pomoglo skijašima iz „sjene“

Međutim, vrlo brzo smo vidjeli kako je ta golema prednost Pinturaulta više bila posljedica Filipove greške, nego Alexisove „maestralne“ vožnje. Taj središnji, zatvoreniji dio staze, postao je nešto mekši, u usporedbi sa zaleđenim početkom. Tvrđa podloga zahtijevala je i oprezniji ulazak u središnjicu onih skijaša s nižim startnim brojevima, a onima kasnije bilo je lakše suočiti se s tim izazovom, ponajviše i zbog sunca koje je nastavljalo grijati kompletnu stazu. Tako je Faivre (startni broj devet) prvi došao unutar sekunde zaostatka od svog sunarodnjaka Pinturaulta, a njegovu prednost još su malo „otopili“ Schmid (startni broj deset) i De Aliprandini (startni broj 12).

Kolega malo izvan kruga 30 najbržih

Duga staza (vrijeme vodećih oko 1:18 minuta), ali i sjajna predstava Pinturaulta uzrokovali su velike zaostatke među skijašima koji su se „ugurali“ u prvih 30, što je bio dodatan plus za one s većim startnim brojevima. Tako ćemo na početku drugog laufa gledati, primjerice, Argentinca, Tiziana Graviera, koji je sa startnim brojem 62 prvu vožnju završio na 28. poziciji sa zaostatkom od gotovo pet sekundi (+4.80). Drugi hrvatski predstavnik, Samuel Kolega, današnju utrku izborio je kroz jučerašnje kvalifikacije te je danas stigao do sasvim solidnog 34. mjesta sa startnim brojem 53 (+6.30). Gledat ćemo i njega u drugoj vožnji, ali tek nakon što svoj posao odradi 30 najboljih skijaša.

Druga vožnja na rasporedu je od 13:30 sati, također na programu HRT-a 2.

Poredak nakon prve vožnje

POZICIJASKIJAŠVRIJEME
1.Alexis Pinturault (Fra)1:17.55
2.Luca De Aliprandini (Ita)+0.40
3.Alexander Schmid (Nje)+0.56
4.Mathieu Faivre (Fra)+0.58
5.Loic Meillard (Švi)+1.25
6.Marco Schwarz (Aut)+1.56
7.Stefan Brennsteiner (Aut)+1.82
7.Žan Kranjec (Slo)+1.82
9.River Radamus (SAD)+2.06
10.Stefan Luitz (Nje)+2.08
11.FILIP ZUBČIĆ (HRV)+2.12
———-—–
34.SAMUEL KOLEGA (HRV)+6.30
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Skijanje

Treće vrijeme druge vožnje najboljeg hrvatskog skijaša

Skijanje

Filip u napadu na osmo postolje u posljednjih 11 veleslalomskih utrka Svjetskoga kupa