Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ostalo

SP U SPORTSKOM PENJANJU: Vana Piccini daleko od finala bouldera

Osvojila jedan vrh i jednu zonu

Foto: Screenshot

Jučer je u Moskvi započeto 17. Svjetsko prvenstvo u sportskom penjanju, sportu koji je jako slabo zastupljen u Hrvatskoj, za razliku od susjedne Slovenije koja je velesila u ovom izuzetno zahtjevnom sportu. Primjerice, Slovenci su u rusku prijestolnicu poslali čak 22 svoja sportska penjača, a Hrvatska samo jednog. Odnosno, jednu. Riječ je o 19-godišnjoj Vani Piccini, najboljoj sportskoj penjačici u granicama „Lijepe naše”. Mlada je Splićanka prijepodne imala kvalifikacijski nastup u disciplini boulder.

Ukupno su 83 penjačice nastupile u jutrošnjim kvalifikacijama, a najboljih 20 prošlo je u polufinale koje je na rasporedu sutra, kad i finale. Naša Vana zahtjevne kvalifikacije okončala je na 47. mjestu osvojivši jedan vrh i jednu zonu. Za ulazak u polufinale trebao joj je mnogo bolji nastup. Posljednje djevojke koje su prošle dalje, Švicarka Sofya Yokoyama i Japanka Ito Futaba, osvojile su pet zona te dva, odnosno, tri vrha. Najbolji rezultat ostvarile su Amerikanke, Natalia Grossman i Raboutou Brooke (pet zona te četiri i pet vrha). Kad smo već spominjali susjede Slovence, oni će u sutrašnjem polufinalu imati dvije djevojke, Vitu Lukan i Lučku Rakovec.

Vana Piccini jedna je od najboljih mladih penjačica svijeta te je samo pitanje kada će stasati i u seniorskoj konkurenciji. Uoči SP-a osvajala je sedmo mjesto na Kontinentalnom kupu u austrijskom Imstu (disciplina speed), deseto u Grazu (boulder) i osmo u Permu (kombinirano). Tek joj je 19 godina. Svjetla je budućnost pred njom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Vaterpolo

Nakon 15 godina igranja za Barakude

Nogomet

Šibenik golovima Mine i Ćurića došao do pobjede u dalmatinskom derbiju na Šubićevcu,