Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Atletika

Spektakularno finale diska obilježio osobni rekord nove svjetske prvakinje, Sandra Perković peta

Foto: Ivica Drusany / Shutterstock.com

Nakon finala kugle u kojemu je Filip Mihaljević zauzeo sedmo mjesto, hrvatska atletika je danas imala drugo finale na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Legendarna hrvatska atletičarka, Sandra Perković, nastupila je u finalu bacanja diska. Nažalost, nakon pet uzastopnih SP-a s osvojenom medaljom, večeras je zauzela peto mjesto čime je prekinut taj niz.

Sandrin prvi hitac nije bio savršen, dapače, završio je u mreži pokraj bacališta pa je tako hrvatska atletičarka uz Talijanku Daisy Osakue i Amerikanku Laulaugu Tausagu bila na začelju poretka. Nakon prve serije, vodeća je bila olimpijska prvakinja Valarie Allman iz SAD-a sa 68.57, dok je drugoplasirana bila braniteljica titule svjetske prvakinje – Kineskinja Bin Feng s hicem od 66.97 metara.

Perković je popravila situaciju hicem u drugoj seriji. Disk je poletio do 66.57 metara što je bio njezin novi najbolji rezultat sezone koji je bio dovoljan za treće mjesto. To je ujedno bila i jedina promjena u vrhu poslije te serije.

Nažalost, Sandrin treći hitac je još jednom završio u mreži, no srećom nijedna od atletičarki ju nije uspjela prestići u trećoj seriji. Moramo istaknuti sjajno bacanje Amerikanke Allman čiji je disk završio na udaljenosti od 68.79 metara kojim je dodatno povećala svoju prednost u odnosu na konkurenciju.

U četvrtoj seriji je Sandra ponovno imala jako dobar hitac, no nije bio bolji od onog iz druge serije. Na kraju je završio na udaljenosti od 65.64 metra. Što se preostalih djevojaka u vrhu tiče, i Feng i Allman su popravile svoje najbolje rezultate. Najprije je Kineskinja bacila diska do 67.18 metra da bi nakon toga Amerikanka dobacila do iznimnih 69.23 metra.

Perković je s treće pozicije skliznula u petoj seriji nakon što je najprije Nizozemka Jorinde Van Klinken postavila novi rekord sezone od 67.20 metara i tako došla do drugog mjesta, dok je nakon nje spektakularni hitac imala Amerikanka Laulauga Tausaga koja je popravila svoj osobni rekord za čak četiri metra te je sa 69.49 metara šokirala atletski svijet i skočila na prvo mjesto.

Najbolja hrvatska atletičarka u petoj seriji nije imala odgovor na njihove rezultate te je njezin disk završio na 65.09 metara. U konačnici je Sandra završila na petom mjestu nakon što je u posljednjoj seriji bacila slab hitac pa je odlučila prestupiti za kraj natjecanja.

Na kraju je Kineskinja Bin Feng s hicem od 68.20 metara zauzela treće mjesto, Amerikanka Valarie Allman sa 69.23 metra srebrna, dok je senzacionalno zlato osvojila njezina sunarodnjakinja Laulauga Tausaga s hicem od 69.49.

Kako stvari stoje, Hrvatska će po prvi put nakon Helsinkija i 2005. godine, Svjetsko atletsko prvenstvo okončati bez ijedne osvojene medalje.

Naša najbolja atletičarka osvojila je pet odličja na zadnjih pet prvenstava, bila je zlatna 2013. u Moskvi i 2017. u Londonu, srebrna 2015. u Pekingu i lani u Eugeneu, dok je 2019. u Dohi osvojila broncu.

Poredak finala bacanja diska u ženskoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu u atletici:

  1. Laulauga Tausaga (SAD) 69.49
  2. Valarie Allman (SAD) 69.23
  3. Bin Feng (Kina) 68.20
  4. Jorinde van Klinken (Nizozemska) 67.20
  5. Sandra Perković (HRVATSKA) 66.57
  6. Kristin Pudenz (Njemačka) 65.96
  7. Shanice Craft (Njemačka) 65.47
  8. Liliana Ca (Portugal) 63.59
  9. Melina Robert Michon (Francuska) 63.46
Ostavi komentar

Atletika

Sandra Perković večeras je potvrdila svoju fantastičnu formu pred Dijamantnu ligu i odnijela pobjedu u bacanju diska najboljim hicem sezone. Perković je sa hicem...

Atletika

Pročitajte gdje gledati Hanžekovićev memorijal, prijenos legendarnog atletskog natjecanja sa stadiona Mladosti u Zagrebu

Atletika

Hrvatski atletičari Sara Kolak i Filip Pravdica nisu se uspjeli plasirati u finale u bacanju koplja odnosno u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu koje se održava u...

Atletika

Najbolja hrvatska atletičarka, Sandra Perković, drugog je dana natjecanja na Svjetskom atletskom prvenstvu koje se održava u Budimpešti izborila plasman u finale. Na putu...