Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biciklizam

Tri razloga zašto morate isprobati bicikliranje na šljunku ili gravel grinder

Foto: Pixabay

Ako vam je vožnja biciklom postala dosadna – imamo odličan prijedlog za vas! Iskušajte novi trend – sve popularniji među ljubiteljima bicikliranja – gravel grinder ili   bicikliranje na šljunku.

Radi se o kombinaciji bicikliranja po makadamu ili šljunku, ali i po asfaltu. Zahvaljujući promjeni površina po kojima vozite – vožnja je sve samo ne dosadna.

Kako je bicikliranje na šljunku postalo popularno?

Vožnja biciklom po šljunčanom i zemljanom terenu nije novi koncept, a prvi gravel bike pojavio se još 2012. No, tek je pandemija koronavirusom početkom 2020. drastično potaknula interes ljudi za ovom vrstom biciklizma.

Višak slobodnog vremena i manjak mogućnosti za uobičajenim druženjem motivirali su ljude na provođenje slobodnog vremena u prirodi, a vožnja biciklom nametnula se kao prirodan izbor. 

Sudeći po brojim ljubiteljima u ovu vrstu aktivnosti – izgleda kako bicikliranje na šljunku nije prolazan trend.

Tri razloga zašto morate isprobati bicikliranje na šljunku

Foto: Pixabay
  1. Gravel bicikli su izuzetno svestrani

Gravel grinder bicikl najviše odlikuje njegova svestranost. Lakoća s kojom se nosi s različitim vrstama terena znači kako je ova vrsta bicikla namijenjena svim ljubiteljima pedaliranja bez obzira na kondiciju i poznavanje tehnika vožnje.

Volite li voziti bicikl po različitim terenima, a nemate budžet za kupovinu cestovnog ili MTB bicikla, gravel grinder je odlična alternativa kojom ćete spojiti dva modela bicikla u jedan. Na off-road terenima snalazi se bolje od cestovnih bicikala, a cestom putuje znatno brže od MTB bicikala. Primjerice, njime možete svakodnevno putovati na posao, a vikendima istraživati staze u prirodi.

Na gravel grinder možete instalirati različite nosače za prtljagu planirate li na duži put, a gume također možete prilagoditi svojim potrebama.

  1. U bicikliranju na šljunku – zabava je na prvom mjestu

Bicikliranje na šljunku mnoge privlači zbog opuštene atmosfere koja vlada među vozačima gravel bicikala. U ovoj zajednici zaboravite na stres.

Zajednice ljubitelja cestovnih bicikala ili izvođenja vratolomija na MTB biciklu pune su zagriženih entuzijasta koji, iako su amateri, vožnju bicikala smatraju vrlo ozbiljnim sportom kojim se ne biste trebali baviti niste li spremni “ganjati” osobne rekorde i izdvojiti popriličan budžet za najnoviju i najkvalitetniju opremu.

U bicikliranju na šljunku postoji samo jedno pravilo – zabava je na prvom mjestu. Zaboravite na prolaženje što većih trasa u što kraćem vremenu i umjesto toga vozite tempom koji vam odgovara kako biste uživali u slikovitoj prirodi kojom pedalirate.

Zato je biciklizam na šljunku kao stvoren za prosječnog ljubitelja bicikla – nije važan cilj nego uživanje u putovanju.

  1. Vožnja je sigurnija, udobnija i ljepša

Lijepa naša obiluje stotinama kilometara biciklističkih staza od kojih mnoge cestovne staze prolaze slikovitim krajolicima, no istinske ljepote naše zemlje doživjet ćete tek kada ih kombinirate s makadamskim i drugim sličnim putevima. 

S obzirom na to da je gravel grinder osmišljen za vožnju po različitim terenima, vožnja će biti jednako ugodna gdje god vas pedale odvedu.

Na manje prometnim putevima možete pedalirati satima bez da naiđete na vozilo, pa čak niti na bicikliste i pješake. Umjesto da brinete o vozačima automobila koji ne poštuju ograničenja brzina, uživajte u vožnji bez stresa i žurbe, uživajući u lijepim krajolicima. 

Osobine gravel bicikla

Gravel bicikl je vrsta bicikla osmišljena za vožnju po različitim površinama. Ima spuštene ručke i sportsku geometriju zahvaljujući kojima na asfaltu postiže velike brzine, a šire gume, niži stupanj prijenosa i dizajn koji omogućuje jednostavno održavanje stabilnosti istovremeno ga čine odličnim za izborom za vožnju po off-road stazama.

To znači kako dionice različitih biciklističkih ruta poput makadamskih cesta te šumskih, šljunčanih i ostalih staza možete spojiti u jednu ugodnu vožnju na biciklu koji je optimiziran za sve vrste terena.

Nisu svi gravel bicikli isti – neki modeli su osmišljeni s ciljem postizanja većih brzina na cesti i lagane vožnje po off-road terenu, dok drugi više nalikuju MTB biciklima. Koji ćete odabrati, najprije ovisi o vrsti vožnje koja vas zanima.

U pravilu ćete na gravel biciklima pronaći kotače promjera 28″ s gumama gaznog sloja između 35 mm i 40 mm. Kočnice su uvijek disk kako bi vozač mogao snažno i precizno kočiti, čak i u ekstremno mokrim i blatnjavim uvjetima.

Uživajte u fizičkoj aktivnosti, ali i ljepotama prirode

Gravel grinderi pokazuju kako standardi koje je proglasila biciklistička industrija nisu niti bi trebali biti imperativ. Sportom se trebamo baviti prije svega zato što nas veseli, opušta i ostavlja prostor za postavljanje osobnih izazova, no nikada nauštrb fizičkog i mentalnog zdravlja.

Stoga, razmišljate li o tome koji bicikl kupiti, uzmite u obzir gravel grinder. Bicikliranje na šljunku pravi je izbor želite li se priključiti zajednici ljubitelja biciklizma koja umjesto ganjanja osobnih rekordna na prvo mjesto stavlja uživanje u aktivnostima i lijepoj prirodi, a pogotovo ako ne želite biti ograničeni vrstom terena i stilom vožnje.

Upravo zbog toga smo uvjereni kako gravel grinderi nisu samo prolazni trend, nego prava revolucija u svijetu biciklizma.

Ostavi komentar

Nogomet

Kreirati listu najpopularnijih sportova u Hrvatskoj definitivno nije posve jednostavan zadatak. Iako svi uglavnom znamo koji je hrvatski sport broj 1, svatko bi imao...

Biciklizam

Proklizavanje lanca i škripave disk kočnice glavni su znak loše održavanog bicikla. Bicikli traže pravilno čišćenje i podmazivanje kako bi vožnja bila udobna i...