Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sport

Utrke konja i sve što niste znali o njima

Utrke konja
Foto: Pixabay

Nije baš česta situacija da se u našoj svakodnevici susrećemo s utrkama konja. Riječ je o nečemu što je dosta često tema rasprava radi li se o sportu ili ne, ali i nečemu što je davno bilo puno popularnije nego danas. Utrke konja danas naveliko postoje i dalje, ali popularne su samo u nekim zemljama te se odvijaju uglavnom u svrhu klađenja.

Budući da volimo sport, odlučili smo se osvrnuti i na utrke konja iz jednog jednostavnog razloga, a to je kako bismo vam prikazali da su one zapravo izuzetno zanimljive, a neke njezine značajke bile su bitne u razvoju danas puno popularnijih sportova.

Utrke konja postojale su u drevnim vremenima

Teško je točno uperiti prstom i reći kada su nastale utrke konja, ali vjeruje se kako su još gotovo 5000 godina prije Krista neka azijska plemena uživala u utrkama konjima. Puno kasnije, Grci su bili ti koji su nastavili s tom aktivnošću tako što su se trkali na način da konji vuku kočije za jednu ili dvije osobe, a osim borbi gladijatora, u rimskim su se koloseumima također odvijale i slične utrke koje su bile popularne u doba velike moći Rimskog carstva.

Riječ “derbi” nosi korijene upravo iz konjskih utrka

Utrke konja
Foto: Pixabay

Jedna riječ s kojom je upoznat svaki pravi ljubitelj sporta i koju je bezbroj puta iskoristio je “derbi”. Derbi danas u svijetu sporta označava neki ogled dvije ekipe ili igrača koji imaju jedan puno veći značaj od ostalih ogleda. Obično se radi o timovima i igračima koji su kroz svoju povijest izgradili veliku dozu rivaliteta, a vjerojatno najpoznatiji derbi u Hrvatskoj je tako nogometna utakmica između Dinama i Hajduka.

Sama riječ potekla je, barem tako kaže Oxfordski rječnik, još 1780. godine, a bila je naziv utrke koja se održavala svake godine. U njoj su sudjelovali konji stari tri godine, a bila je izuzetno popularna u Engleskoj u to doba.

Utrke konja su drugi najgledaniji sport u Engleskoj

Nogomet je poput religije u Engleskoj i uopće ne čudi da na godišnjoj bazi daleko najveći broj navijača posjeti nogometne utakmice. No, da ne znate koja je tema našeg teksta i netko vas pita što mislite koji je drugi najposjećeniji sport u Engleskoj, zaista su male šanse da biste rekli utrke konja. No, to je zapravo istina i činjenica koju ne znaju mnogi.

Naime, procjenjuje se da na godišnjoj bazi utrke konja uživo gleda fascinantnih 6 milijuna ljudi u Engleskoj i to je zaista brojka vrijedna divljenja.

Svi trkaći konji dijele isti rođendan

Kada su u pitanju utrke konja, postoje razne kategorije. One su uglavnom kreirane po tome koliko je konj star, a ponekad se čini teškim zadatkom znati koliko koji od njih ima godina. Stoga je odlučeno da će konji, nebitno kojeg datuma su rođeni, svakog idućeg 1. siječnja biti jednu godinu stariji.

To uvelike olakšava svrstati konje u trkačke kategorije, a ta je odluka donesena početkom 19. stoljeća.

Nije lako biti džokej

Za one koji ne znaju, osoba koja jaše konja u utrci nosi naziv džokej, a zaista nije lako postati jedan od njih. Džokeji moraju imati veliku razinu znanja o konjima i utrkama, a čak ni to nije dovoljno. Iako ne postoji propisano pravilo o tome koliko visok i težak džokej mora biti, budući da ga konj mora nositi na svojim leđima tijekom utrke, poželjno je da su što lakši.

Upravo zato među profesionalnim džokejima uglavnom možete pronaći jahače koji nemaju više od 55-60 kilograma te nisu viši od oko 165-170 centimetara!

Ostavi komentar

Komentar

Da je Hrvatska takozvana “najsportskija” država na svijetu, apsolutno nema sumnje. Zadnjih dana, kako traje Svjetsko prvenstvo u nogometu, svi se još jednom dive...

Tenis

Borna je u Cincinnatiju pobijedio čak pet Top 20 igrača, no te pobjede nisu stigle slučajno. Hrvat zna svladavati najbolje na svijetu

Plivanje

“DVADESET DEVETO OTVORENO PRVENSTVO  DALMACIJE U DALJINSKOM PLIVANJU – OMIŠ MARATON 2022” održat će se dana 20. 8. 2022. godine ( SUBOTA) s početkom...

Sport

Na prvi spomen bilo kakve opreme za bavljenje sportom prvo nam na pamet padaju tenisice. Nije svejedno koje ćete tenisice odabrati. Vaš odabir ovisi...