Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Intervju

11 BRZOPOTEZNIH SA SVJETSKOM PRVAKINJOM: „Dvije hrvatske medalje u Zagrebu odličan su rezultat”

Intervju za HR Sport uoči napornoga kraja sezone

Foto: Barbara Matić / Montaža: hrsport.hr

Ona je najbolja hrvatska džudašica u povijesti, a tek joj je 26. Ima tri zlata s Grand Prixova, jedno zlato s Grand Slama, tri bronce s europskih prvenstava, a povrh svega – ona je aktualna svjetska prvakinja u kategoriji do 70 kilograma te najbolja svjetska džudašica prema rang-ljestvici Svjetske džudo organizacije. Jasno, riječ je o Barbari Matić, Splićanki koja je posljednji nastup odradila u Tokiju na Olimpijskim igrama gdje joj je medalja pobjegla za dlaku, osvojila je peto mjesto, najmanje zahvalnu poziciju u džudu. Bile su joj to druge OI, u Riju je kao 21-godišnjakinja ispala u prvom kolu bez mogućnosti za repasažom. U svjetskoj prijestolnici ovog sporta proteklog ljeta nije podbacila, iako su neki laici očekivali kako će Barbara lako do medalje. Konkurencija je bila strašna…

Foto: Barbara Matić

Dok se neki sportaši lagano približavaju odmoru, Barbara se sprema za nadolazeće najjače svjetske turnire koji će se održati u listopadu i studenom. Ima li Splićanka u planu pohoditi sve turnire, saznajte u nastavku…

Jesi li se odmorila nakon nastupa u Tokiju na OI? Na koje si načine napunila baterije za nastavak sezone?

– Pa mislim da jesam. Tri tjedna nisam ništa radila, bila sam na odmoru s dečkom par dana, a ostalo sam bila u Splitu s obitelji i prijateljima.

U listopadu i studenom na repertoaru su Grand Slamovi u Parizu, Bakuu i Abu Dhabiju. Planiraš li ići na sva natjecanja?

– Ne planiramo sva, još ćemo odlučiti na koja točno idemo.

Na Grand Prixu u Zagrebu, Ana Viktorija Puljiz i Marko Kumrić osvojili su dvije bronce. Jesi li zadovoljna njihovim nastupima i kako komentiraš nastupe drugih Hrvatica i Hrvata? Je li još netko, po tebi, trebao do medalje?

– Jako sam zadovoljna, mislim da oboje tek kreću s osvajanjima medalja na seniorskoj svjetskoj sceni. Smatram da se, možda, od nekih očekivao bolji rezultat, ali tada je bio takav dan i mislim da će idući GP Zagreb završiti s više hrvatskih medalja.

Jesu li, prema tvome mišljenju, dva odličja uspjeh za Hrvatsku ili je moglo biti bolje?

– Naravno da se uvijek može bolje, ali s obzirom na to da tri olimpijke nisu nastupale (uz Barbaru još Karla Prodan i Ivana Maranić, op. a.), što bi bile tri potencijalne medalje, mislim da je i ovo odličan rezultat.

Koji je razlog bio tvom odustajanju od nastupa u Zagrebu? Znaš li zašto nisu nastupili Karla i Ivana?

– Takva je na kraju bila odluka naših trenera i saveza da je možda pametnije ne nastupiti s obzirom u kakvoj smo fazi treninga, ozljeda i ostalog.

Da se kratko osvrnemo na Olimpijske igre… Kakva si očekivanja imala uoči puta u Tokio ili nisi imala nikakva očekivanja od nastupa?

– Išla sam s idejom u glavi da se trebam „potući” i ići borbu po borbu, ne razmišljati ništa unaprijed. Ja sam dala sve od sebe i baš sam iznimno jako željela tu medalju, ali očito da me nije išlo taj dan.

Što misliš, koji je bio glavni razlog tvog poraza od Taimazove u borbi za broncu?

– Mislim da nema razloga, jednostavno se tu borbu pokazala boljom.

Je li te Ruskinja ugodno iznenadila zbog odlične fizičke pripremljenosti, budući da je prije toga meča imala iznimno tešku i dugu borbu s Chizukom Arai, kasnijom olimpijskom pobjednicom?

– Nije jer je poznata po tome da ju je teško baciti i da joj dosta borbi odlazi u golden score.

Još malo pa ulaziš u 28. godinu života. Je li ti u planu lov i na Igre u Los Angelesu nakon Pariza?

– Tako je, još malo pa ću 27 godina, ali igre u LA-u su stvarno predaleko da uopće razmišljam o tome. Sad su glavni cilj igre u Parizu.

Misliš li da ćete ubuduće protivnice smatrati ozbiljnije sad kad si na broju 1 IJF renkinga u kategoriji do 70 kg?

– Mislim da radi renkinga neće, bar ja nisam to tako gledala. Možda hoće zbog toga što sam svjetska prvakinja…

Je li te iznenadilo dobivanje nagrade za najbolju sportašicu Hrvatske za prošlu godinu?

– Definitivno je, nisam se nadala, pogotovo jer nije bilo ni puno natjecanja i korona nas je omela tako da sam bila baš ugodno iznenađena.

Kratka napomena – Grand Slam u Parizu održat će se 16. i 17. listopada, u Bakuu od 5. do 7. studenog, a onaj u Abu Dhabiju od 26. do 28. studenog. Grand Slamovi u Tel Avivu, Taškentu, Tbilisiju, Antalyiji i Kazanju su iza nas te će biti zanimljivo popratiti posljednja tri jaka svjetska turnira te vidjeti na kojima će Barbara odlučiti, zajedno sa svojim timom, nastupiti. Nakon dva ovogodišnja srebra (Taškent i Antalya), možda stigne nova medalja…

Foto: Barbara Matić
Ostavi komentar

Intervju

Od desete godine navija za minhenski Bayern te je, stoga, razvojem situacije zavolio našeg Marija...

Rukomet

Ne viđamo ju na parketu toliko mnogo kao prije dvije godine, no Larissa Kalaus i dalje je jedna od glavnih uzdanica ekipe Nenada Šoštarića

Borilački sportovi

Napravili smo intervju s najboljim Hrvatskim i ponajboljim svjetskim obaračem ruku, Rinom Mašićem. Ekskluzivno za HR Sport nam je progovorio o svojim počecima, uzorima...

Sport

Pitaju se mnogi: „Kako ih jedna mala Hrvatska toliko proizvodi?“. Najveće promotore „Lijepe naše“ u svijetu. Pođite gdje god u svijet s reprezentativnim dresom...