Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Rukomet

Gdje je rukomet najpopularniji u europskim zemljama?

Rukomet je u Hrvatskoj popularan još od samostalnosti. Naravno, nije u svakom razdoblju povijesti, ili svakom periodu godine jednako popularan, no uvijek je tu negdje u pozadini naših misli te samo čeka da se probudi.

Primjerice, sasvim je logično da je rukomet najpopularniji u Hrvatskoj tijekom i nakon održavanja nekog većeg natjecanja na kojem nastupa reprezentacija, a ako je rezultat koji je ostvaren na prvenstvu bio zapaženiji, popularnost će biti još veća.

Uz to, Europska i Svjetska prvenstva igraju se već tradicionalno u prvom mjesecu pa je tako siječanj, možemo reći, vrhunac rukometnih zbivanja i period kada je taj sport najpopularniji.

Budući da se nalazimo u modernim vremenima, u tom periodu Internet preplavi more domoljubnih statusa, slika, selfija, a najistaknutiji na tim slikama uglavnom su navijački rekviziti kao zastave, dresovi pa čak i maskice za mobitele s uzorkom šahovnice.

Tako je barem u Hrvatskoj, no kakva je rukometna popularnost u svijetu danas i raste li ona ili pada te gdje? Jedno od novijih istraživanja možda nam može dati odgovor na ta pitanja.

Metodologija istraživanja

Kada se radi zapravo o istraživanju popularnosti rukometa u drugim zemljama, u obzir treba uzeti razne faktore. Najistaknutiji faktori koji definiraju razinu popularnosti nekog sporta bili bi u tom slučaju:

  • broj registriranih igrača tog sporta
  • broj registriranih klubova
  • posjećenost mečeva
  • učestalost TV prijenosa
  • broj profesionalnih liga
  • plaće profesionalnih igrača
  • interes u nastupe reprezentacije
  • interes na društvenim mrežama

Kada bi navedeni podaci za svaku zemlju bili dostupni, lako bi bilo odrediti gdje je rukomet popularniji. a gdje nije u rangu s drugim sportovima, no jedan od problema na koje se može naići upravo je nedostupnost tih podataka. Najjednostavniji način za razumijevanjem popularnosti rukometa u Europskim zemljama stoga bi bio odrediti tri najpopularnija sporta u pojedinoj zemlji i uvidjeti nalazi li se rukomet na tom popisu.

Budući da nogomet prevladava u Europi i teško je reći da u nekoj zemlji nogomet nije sport broj 1, najbolje je bazirati se samo na drugo i treće mjesto.

Što kažu rezultati?

Na kraju istraživanja, rezultati ipak i nisu bili tako iznenađujući, a ono što veseli sve ljubitelje rukometa jest činjenica da se definitivno došlo do zaključka kako popularnost rukometa raste i to velikom brzinom u zemljama gdje donedavno nismo mogli baš često čuti kako se spominje rukomet. To su zemlje poput Portugala, Turske, Finske, Litve, Latvije, Italije, Bugarske ili Grčke.

Rukomet se definitivno nalazi u top 3 sporta u zemljama poput Bjelorusije, Rusije, Ukrajine, Španjolske i hrvatskim susjednim zemljama: Mađarskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji.

Kada pričamo o zemljama gdje je rukomet najpopularniji sport nakon nogometa, iako negdje možemo tvrditi i ući u raspravu da je popularniji čak i od nogometa, pričat ćemo o zemljama poput Danske, Švedske, Islanda, Francuske, Njemačke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije te, naravno, Hrvatske.

Sve navedene zemlje izuzetni su ljubitelji nogometa, ali primjerice, tijekom odvijanja velikih rukometnih natjecanja kao spomenutih Europskih ili Svjetskih prvenstava u siječnju te Olimpijskih igara svake četvrte godine u ljeto, apsolutno možemo argumentirati da rukomet zna nadmašiti popularnost nogometa u danom periodu.

Naravno, najbolji primjer je naš domaći gdje gotovo cijela nacija pred malim ekranima čeka utakmice reprezentacije i sve ostalo pomalo pada u drugi plan.

Budućnost

Budući da vidimo taj konstantan rast popularnosti rukometa u Europi, a evidentno je da mu popularnost raste i u ostatku svijeta, veseli činjenica da iz godine u godinu imamo sve više konkurentnih klubova i reprezentacija te igrača koji svojim stilom igre, ovisno odakle dolaze, uvijek pružaju nešto novo i obogaćuju igru iz utakmice u utakmicu. Možemo stoga zaključiti kako su pred nama još ljepši dani za sport koji tako volimo.

Top 5 internet kladionica

1
95%
TOTAL SCORE

100% bonus do 5000kn

Favbet kladionica jedna je od najboljih hrvatskih kladionica koja svojim prepoznatljivim bonusima i ponudom, ruši sve standarde. Osim kladionice, tu je i casino sekcija s mnogo popularnih slot igara.

2
90%
TOTAL SCORE

500kn bonusa na prvu uplatu

PSK je prva sportska kladionica u Hrvatskoj koja svih ovih godina uspijeva zadržati standard kakvog je postavila od samog početka.

3
85%
TOTAL SCORE

1000kn paket dobrodošlice

Germania je jedna od najprepoznatljivijih kladionica, koja je na hrvatskom tržištu prisutna već više od 2 desetljeća.

4
85%
TOTAL SCORE

400 EUR bonusa na prvu uplatu

Mozzart je regionalna kladionica, sponzor brojnih poznatih klubova i sportaša, koja je postala jedna od najprestižnijih destinacija za klađenje u svijetu.

5
80%
TOTAL SCORE

Do 500kn dobrodošlice na prvu uplatu

Supersport kladionica jedna je od najpopularnijih u Hrvatskoj, što opravdava njena široka ponuda sportskih događaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Prognoze utakmica

Hrvatska više nema šansi završiti treća u svojoj grupi i boriti se za peto mjesto na natjecanju tako da će utakmica s Nizozemskom biti...