Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Promo

Kako konzumacija tamne čokolade kao dnevnog međuobroka može pomoći u poboljšanju sportskih rezultata

Studija objavljena u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity sugerira da bi svakodnevna konzumacija tamne čokolade mogla pomoći u smanjenju ozljeda mišića izazvanih vježbanjem kod sportaša. Istraživači koji stoje iza studije otkrili su da su se markeri oksidativnog stresa i ozljeda mišića u krvi smanjili kada su elitni nogometaši jeli tamnu čokoladu svaki dan tijekom 30 dana.

Zdrave komponente čokoladi daju gorak okus

Razlog zašto tamna čokolada ima gorak okus leži u visokom postotku kakaovca (60-95% čvrste tvari kakaovca). Za usporedbu, mliječna čokolada sadrži puno više šećera i ima maksimalni udio kakaa od 50%.

Tamna čokolada nije najčešće korištena čokolada jer joj veća koncentracija antioksidansa daje izrazito gorak okus. Ipak, njezina je kalorijska gustoća još uvijek niža od bijele čokolade. Aktivna komponenta “polifenoli” u zrnu kakaovca daje tamnoj čokoladi većinu njenih zdravstvenih dobrobiti. Djeluje protiv starenja i pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Također je bogata magnezijem koji je dobar za oporavak nakon vježbanja i protiv upale.

Tri agensa polifenola identificirana u zrnu kakaovca su sljedeća: 

  • katehini (37%)
  • antocijanidini (4%) 
  • proantocijanidini (58%)

Ti su flavonoidi najzastupljeniji fitonutrijenti u zrnu kakaovca. Tamnu čokoladu raznih proizvođača imate u ponudi Tommy kataloga

Kako tamna čokolada pomaže sportašima?

Uvođenje tamne čokolade u prehranu kao međuobrok moglo bi pomoći u poboljšanju sportskih rezultata, evo kako:

  •  Tamne čokolade imaju dovoljno polifenola koji pokreću ciklus dušikovog oksida sintaze, što, jednostavno rečeno, dovodi do vazodilatacije i kao rezultat toga povećava opskrbu kisikom i protok krvi u radnom mišiću. Za sportaša to znači poboljšanu izdržljivost, manji umor i poboljšan aerobni kapacitet.
  •  Tamna čokolada također je bogat izvor magnezija, koji pomaže u smanjenju grčeva u mišićima, a kada se konzumira u obroku nakon treninga, pomoći će u oporavku jer smiruje i opušta mišiće u tijelu.
  •  Tamna čokolada također pospješuje biosintezu mitohondrija, što znači da povećava broj mitohondrija u tijelu. Mitohondriji su elektrane energije, a što je više mitohondrija prisutno u vašem tijelu, to je bolji razvoj izdržljivosti, jer dovodi do većeg unosa glukoze u mišiće. Flavanoli u zrnu kakaovca potiču mitohondrijsku biogenezu u skeletnim mišićima.
  • Epikatehini i drugi katehini u tamnoj čokoladi smanjuju upalu. Stoga tamna čokolada nakon treninga može pomoći u oporavku mišića. Katehini u tamnoj čokoladi također mogu dati poticaj vašem mozgu, a to može indirektno pomoći vašoj izvedbi motivirajući vas.

Zašto je čokolada došla na “loš glas”?

U ranim danima čokolada se konzumirala kao otopljeni napitak i prodavala u tamnim kockastim komadima, ali jedan švicarski slastičar pronašao je način da napravi čvrste čokoladice s mlijekom i tako smo dobili mliječnu čokoladu! I tu je počeo problem. Mliječna čokolada bila je jeftinija alternativa raskošnoj tamnoj čokoladi napravljenoj od izvrsnih zrna kakaovca.

Mlijeko korišteno za pripremu čokolade dodalo je dodatnu masnoću, šećer i kalorije inače zdravoj tamnoj čokoladi. To je pridonijelo “lošoj reputaciji” čokolade kod ljudi koji se debljaju, dobivaju akne ili imaju problema s crijevima i srcem.

Iako se mnogim ljudima zbog svoje mekoće i podosta slađeg ukusa dopada upravo mliječna čokolada, ako želite uživati u zdravstvenim dobrobitima čokolade morate se prilagoditi izvornom načinu jedenja čokolade tj. tamnoj čokoladi napravljenoj od zrna kakaovca bez mlijeka. Ako ste sportaš, naviknite se na gorak okus tamne čokolade i naučite uživati u njoj zbog raznih zdravstvenih dobrobiti koje će vam pružiti.

(Sponzorirani članak)

Ostavi komentar

Esport

Esport, dosad nezamisliv bez virtualnih svjetova i digitalnih izazova, sve više stupa u novo i revolucionarno razdoblje zahvaljujući brzom napretku tehnologije virtualne realnosti (VR)....

Promo

Ljubitelji fitnesa i ostalih sportskih aktivnosti dobro znaju da postizanje sportskih ciljeva zahtijeva predanost, trud i odgovarajuću sportsku opremu. No, kako pronaći onu po...

Olimpijski sportovi

Jedrenje može biti skup hobi, ali i ne mora. Sve ovisi o tome što želite i koliko ste spremni potrošiti na ovaj sport

Komentar

Da je Hrvatska takozvana “najsportskija” država na svijetu, apsolutno nema sumnje. Zadnjih dana, kako traje Svjetsko prvenstvo u nogometu, svi se još jednom dive...