Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nogomet

Evo po čemu ćemo pamtiti trenera svih trenera

ćiro
Foto: Screenshot

Samo dva dana prije svog 88. rođendana, šokirala nas je vijest da je preminuo Miroslav Ćiro Blažević. Ćiro je vodio jednu tešku bitku s rakom o kojoj smo mogli čitati u posljednje vrijeme, a on mu je dijagnosticirana 2011. godine.

Govoriti o Ćirinim uspjesima i velikoj karijeri zaista bi mogli danima, ali uspjeh po kojem ga svakako najviše pamtimo je povijesno treće mjesto osvojeno s reprezentacijom na Svjetkom prvenstvu u Francuskoj, 1998. godine.

Ćirin život

Miroslav Blažević rodio se 10. veljače 1935. godine u Travniku. Svoju je karijeru prvobitno započeo kao igrač u nogometnom klubu Bratstvo, a igračka karijera vodila ga je i preko klubova Dinamo, Lokomotiva, Sarajevo, Rijeka i Sion.

Svoju puno veću karijeru, onu trenersku, započeo je u švicarskom klubu pod imenom Vevey, a zatim počinje napredovati. Nakon tog prvog angažmana, vodio je Sion, Lausanne, pa zatim i švicarsku reprezentaciju. Tada se vraća u Hrvatsku kako bi trenirao Rijeku i Dinamo.

Putovao je kroz Europu, a 1994. godine postaje izbornik reprezentacije. Vodio ju je s neopisivim žarom, a sve je kulminiralo spomenutom broncom 1998. na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Izbornik Hrvatske bio je do 2000. godine, kada preuzima reprezentaciju Irana.

Nakon angažmana u Iranu, nastavlja s klupskom karijerom u nekolicini hrvatskih klubova, da bi 2008. godine preuzeo Bosni i Hercegovinu. 2010. godine odlazi u daleku Kinu kako bi preuzeo Shangai, a zatim se ponovno vraća na naše prostore trenirati klubove Zagreb, Slobodu i na koncu Zadar.

Postignuća

Miroslav Blažević imao je izuzetno bogatu trenersku karijeru, a ovo su njegova postignuća:

  • 1974. – Švicarski kup (Sion)
  • 1982. – Prvenstvo Jugoslavije (Dinamo)
  • 1983. – Jugoslavenski kup (Dinamo)
  • 1984. – Švicarsko prvenstvo (Grasshoppers)
  • 1993. – Hrvatsko prvenstvo (Dinamo)
  • 1994. – Hrvatski kup (Dinamo)
  • 1998. – Bronca na Svjetskom prvenstvu (Hrvatska)
  • 2002. – Hrvatski Superkup (Dinamo)
  • 2003. – Hrvatsko prvenstvo (Dinamo)
  • 2005. Hrvatski Superkup (Hajduk)

Najpopularnije Ćirine izjave

Puno je izjava i anegdota kojima se može opisati Miroslava Blaževića, a donosimo samo jedan mali dio istih po kojima će trener svih trenera ostati zapamćen.

Zašto žene ne komentiraju utakmice? Pa ne mogu igrači toliko brzo trčati koliko žene mogu brzo pričati.

Ćiro i ženski komentatori

Dobro, 6-0 je veliki rezultat, ali to se još da izdržati. No 7-0? E, to je posebna blamaža.

Ćiro nakon pobjede Argentine protiv Srbije rezultatom 6-0

Tuđman mi je iz kreveta vikao da mu ne prilazim jer ima gripu. Uletio sam u krevet i viknuo: ‘Predsjedniče, želim vašu gripu’

Anegdota s predsjednikom Tuđmanom

Majka je htjela da budem svećenik. I tako ja odem u samostan i vidim prekrasnu sestru Auroru. Kad sam je vidio, sunce ti *****, rekao sam si: ‘Ćiro, nije ovo za tebe’

Ćiro o potencijalnom svećenstvu

“Ne bih mijenjao Šukera ni za 10 Batistuta, je*o te Batistuta”

Usporedba Šukera i Batistute

Zauvijek će ostati zapamćen

Ćiro nikada neće biti zaboravljen. To su mu osigurali, ne samo njegovi veliki uspjesi, već i karizma te način na koji se odnosio prema igračima i sportu. Bio je jedinstven, imao je svoj pristup i teško je reći da ćemo ponovno gledati takvog gospodina kraj nogometnih travnjaka.

Iako smo znali da je njegovo zdravstveno stanje sve gore, svejedno se teško oprostiti od ovakve nogometne legende. Volio je sve i svi su voljeli njega, a za kraj možemo samo reći: Ćiro, počivaj u miru.

Ostavi komentar

Prognoze utakmica

Večeras u Ligi prvaka imamo uzvratni susret između Real Madrida i Liverpoola. Kao što znamo, prvi je završio s čak 5:2 za Real, a...

Prognoze utakmica

Večeras u nogometnoj Ligi prvaka imamo uzvratni susret osmine finala u kojem će se susresti Chelsea i Borussia Dortmund. Njegov prijenos bit će dostupan...

Nogomet

Nogometaši Marseillea i PSG-a su odigrali posljednju utakmicu 25. kola Ligue One na Velodromeu u kojoj su gosti slavili s 0:3. Parižani su sredinom...

Nogomet

Danijel Pranjić je zaista imao bogatu nogometnu karijeru. Nju je započeo u Našicama u klubu pod imenom NAŠK, a kroz Papuk i Belišće se...