Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Skijanje

Slalom u Flachauu: Ljutić senzacionalna nakon prve vožnje! Samo 58 stotinki zaostaje za vodećom Vlhovom!

Nevjerojatna Zrinka Ljutić odvezla je svoju najbolju prvu vožnju u seniorskoj karijeri u Svjetskom kupu

Foto: Screenshot Hrvatski skijaški timovi

Hrvatsko čudo od djeteta, tinejdžerka koja će tek za dva tjedna navršiti 19 godina, Zrinka Ljutić, nalazi se na trećemu mjestu nakon prve vožnje slaloma u austrijskom Flachauu! U vodstvu je Slovakinja, Petra Vlhova, za kojom “Zizi” zaostaje 58 stotinki. Između Zrinke i Vlhove smjestila se Mikaela Shiffrin koja u Austriji lovi 83. pobjedu u karijeri, što bi bio rekord što se tiče ženskih utrka Svjetskoga kupa. Njezin zaostatak za Slovakinjom iznosi 17 stotinki. Druga hrvatska predstavnica, Leona Popović, nalazi se na 23. mjestu sa zaostatkom od +3.16.

Ponovno je Zrinka dobila startni broj 17 iskoristivši vrlo dobre uvjete na stazi. Skijala je izuzetno brzo, riskirala je većim dijelom prve vožnje, što joj se naposljetku isplatilo. Dok su slalomašice koje su joj prethodile, na prvom prolaznom vremenu imale zaostatke veće od pola sekunde, 18-godišnja Hrvatica prvi sektor okončala je sa samo sedam stotinki u plusu, a na sredini staze imala je i 15 stotinki prednosti pred Vlhovom! U donjem dijelu staze napravila je nekoliko sitnih greškica koje su joj odnijele dragocjene stotinke, ali ne i senzacionalno visoku poziciju. Zrinka Ljutić u drugu vožnju ulazi s trećeg mjesta!

Leona Popović dobila je startni broj 14. Činila se vrlo brzom, no nedovoljna preciznost i loša putanja odnosile su joj veliki broj desetinki iz prolaza u prolaz. Zahvaljujući solidnom posljednjem sektoru, kojeg je odradila brže i od Zrinke, osigurala je plasman u drugi lauf, no za novi Top 10 plasman šanse su jako male. Za desetoplasiranom, Paulom Moltzan, Leona zaostaje sekundu i 27 stotinki.

Već smo više od 15 godina bez postolja

Dvije Hrvatice penjale su se na pobjedničko postolje Svjetskoga kupa – najveća Janica Kostelić 55 puta te Ana Jelušić dvaput, oba puta 2007. godine, u Zagrebu i kanadskoj Panorami. Riječanka Jelušić posljednja je kojom je to pošlo za skijom, a kada je 25. studenog 2007. godine stala na treću stepenicu postolja u Kanadi, Zrinka Ljutić imala je tri godine i deset mjeseci…

Hoćemo li 10. siječanj 2023. pamtiti kao nezaboravan, u kontekstu hrvatskog skijanja, ali i Zrinkine karijere, saznat ćemo vrlo brzo. Druga vožnja vozi se od 20:45 sati.

Rezultati 1. vožnje slaloma u Flachauu

 • 1. Petra Vlhova (Svk) 55.90
 • 2. Mikaela Shiffrin (SAD) +0.17
 • 3. Zrinka Ljutić (Hrv) +0.58
 • 4. Lena Duerr (Nje) +0.96
 • 5. Wendy Holdener (Švi) +1.24
 • 6. Anna Swenn-Larsson (Šve) +1.36
 • 7. Laurence St.Germain (Kan) +1.45
 • 8. Thea Louise Stjernesund (Nor) +1.85
 • 8. Katharina Liensberger (Aut) +1.85
 • 10. Paula Moltzan (SAD) +1.89
 • 23. Leona Popović (Hrv) +3.16
 • 30. Lila Lapanja (SAD) +3.74
Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Skijanje

Osim Švicarske, Grčke i SAD-a, i pratitelji hrvatskog skijanja imaju razloga za zadovoljstvo...

Skijanje

Da je Hrvatska mala i lijepa zemlja u kojoj su ljudi povezani na zaista velik broj dirljivih načina, jasno nam je svima. No, priča...

Skijanje

U petak smo Vam postavili jednostavno pitanje koje nije naročito često u sportskom okruženju: Koja je najbolja skijašica u povijesti?

Skijanje

Zrinka je naslijedila Anu Jelušić Black, koja je posljednja od Hrvatica stala na pobjedničko postolje, prije malo više od 15 godina