Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sport

Sportovi s loptom – kako je lopta zauvijek promijenila sport

Lopta
Foto: Pixabay

Pokušajmo barem na trenutak zamisliti svijet sportova kada ne bi postojala lopta. Gotovo svi najpopularniji sportovi na svijetu koriste je i ne bi imali previše smisla kada ne bi bilo lopte. Nogomet, košarka, rukomet, tenis, američki nogomet, odbojka itd., samo su neki od popularnih sportova koje možemo staviti na taj popis, ali njih je, naravno, još puno više. Sportovi s loptom definitivno predvode sve sportove po svojoj popularnosti i gledanosti, a donekle im mogu konkurirati atletika, auto-moto sportovi te zimski sportovi.

Možemo tako reći da je samo jedan jedini izum zapravo zaslužan za izgled sporta koji imamo danas, a malo tko zna kako je lopta nastala i kakvi su bili njezini prvi oblici. Zato ćemo odvojiti nešto vremena i govoriti o njoj, njezinoj evoluciji i značaju koji ima danas.

Sportovi s loptom - Odbojka
Foto: Pixabay

Sportovi s loptom igrali su se prije 3500 godina

Malo tko zna da je zapravo prvi oblik lopte postojao još prije oko 3500 godina. Zanimljiva je to priča o sportu pod imenom ulama koji su navodno igrali drevni narodi koji su živjeli na današnjem području Meksika. Lopta koju su koristili za njega bila je kreirana od životinjske kože. Postoji više različitih objašnjenja kako se ovaj sport igrao, a jedno od njih govori kako se “utakmica” sastojala od dvije ekipe koje su pokušavale loptu dotjerati iza granice igrališta protivničke ekipe. To je nešto što možemo na više načina povezati s nogometom, ali i američkom inačicom nogometa te ragbijem.

Lopta je tada navodno znala težiti do čak četiri kilograma, a definitivno se nitko nije htio nalaziti na gubitničkoj strani. Naime, neki navodi kažu kako se smatralo da ovu igru nadgledaju sami bogovi te bi se u ritualnim obredima žrtvovalo igrače gubitničke ekipe, a tome svjedoče razni crteži koji se mogu pronaći u drevnom gradu Chichen Itza.

Sportovi s loptom razvijali su se kako i sama lopta

Kada se osvrnemo na neke od najdražih nam sportova i kako su se razvijali kroz godine, dolazimo do jasnog zaključka da su se oni zapravo razvijali kako se razvijala i sama lopta. Od spore kožnate lopte koja je bila vrlo teška, do bezbroj današnjih lopti koje se razlikuju za svaki sport po svojoj veličini, težini i karakteristikama.

Za primjer možemo uzeti nogomet. U 19. stoljeću on se igrao s vrlo teškom loptom koja je često bila kreirana od svinjskog mjehura. Tada je bilo gotovo nemoguće kontrolirati je i to je jako utjecalo na samu brzinu i tempo igre.

Tek se u šezdesetim godinama prošlog stoljeća pojavila sintetička lopta koja je označila pravu revoluciju u nogometu. Do izražaja su došli individualni potezi i driblinzi, a baš u tom periodu pojavljuju se neke od prvih superzvijezda ovog sporta.

Iz godine u godinu, lopta je postajala brža, a 2010. godine je na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici predstavljena službena lopta pod nazivom “Jabulani”. Riječ je o lopti koju je kreirala tvrtka Adidas, a ona je bila toliko laka i brza da su se vratari kao što je Gianluigi Buffon žalili kako je jednostavno nepoštena prema vratarima.

Standardi koji se ne bi trebali mijenjati

Može se reći da smo došli do točke kada su lopte u svim sportovima dovedene gotovo do savršenstva. Sada postoje strogi standardi na koji se način one moraju kreirati da bi bilo dopušteno igrati s njima i svako odstupanje od tog standarda značilo bi da se tom loptom zapravo ne može igrati.

Teško je stoga očekivati da ćemo u skorijoj budućnosti proživjeti neku od značajnijih evolucija kada su sportovi s loptom u pitanju. Vrlo vjerojatno na tako nešto ne bi niti reagirali s odobravanjem budući da sportovi danas funkcioniraju bolje no ikada, a ako bi već nešto trebalo mijenjati u njima, to definitivno nije lopta.

Ostavi komentar

Prognoze utakmica

Danas u njemačkoj nogometnoj Bundesligi imamo ono što se može okarakterizirati utakmicom sezone. Bayern će na svom stadionu dočekati Borussiju Dortmund, a ta utakmica...

Prognoze utakmica

Danas u rukometnoj Ligi prvaka imamo uzvratni susret dvije danske ekipe. Radi se o GOG-u i Aalborgu, a prva utakmica završila je pobjedom Aalborga...

Prognoze utakmica

Danas u rukometnoj Ligi prvaka za muškarce imamo uzvratni susret osmine finala između Nantesa i Wisle Plock. On počinje u 20 sati i 45...

Rukomet

Danas je u Našicama odigrana druga utakmica osmine finala Europske lige u rukometu. U njoj je Nexe dočekao ekipu Motora iz Zaporožja, nakon što...