Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Skijanje

GLASALI STE Najveći hrvatski sportski uspjeh 2005.: Tri svjetska zlata Janice Kostelić

Godina 2005.

Foto: Screenshot

Na Olimpijskim igrama 2002. u Salt Lake Cityju tri zlata i srebro, na Svjetskom prvenstvu 2005. u Bormiju i Santa Caterini tri zlata. Nešto što je mogla samo Janica Kostelić ostvariti! Iako su joj bile samo 23 godine na leđima, već je u svojim vitrinama čuvala dva velika Kristalna globusa, dok je treći bio na putu. U Salt Lakeu 2002. počele su diskusije je li Janica već s 20 godina najveća skijašica svih vremena. Ta se hipoteza nastavila godinu kasnije u St. Moritzu, da bi dobila konačnu potvrdu u veljači 2005. u talijanskoj Santa Caterini.

Pomrsila račune djevojkama u spustu

Svjetsko prvenstvo započelo je utrkom superveleslaloma koju je Janica propustila. “Janičino Svjetsko prvenstvo” počelo je pet dana kasnije kombinacijom. Hrvatska skijašica u ovoj je disciplini branila zlato iz St. Moritza. Bilo je to zagrijavanje za Janicu, čisto dokazivanje moći. Santa Caterina i Bormio (ondje su skijaši skijali svoje utrke Svjetskog prvenstva) bile su lokacija posljednjeg ispraćaja klasične kombinacije (2 slaloma + 1 spust). Janica je to sjajno iskoristila pomevši konkurenciju. Drugoplasirana Anja Paerson gledala joj je u leđa s čak sekundom i 45 stotinki zaostatka.

Dva dana kasnije – spust. Kostelić nije bila vrsna u spustu, iako je i u najbržoj disciplini osvajala bodove. Dobru spustašku formu iz kombinacije pokušala je prenijeti i u utrku spusta. Dvije djevojke koje su dominirale te sezone u brzim disciplinama bile su Austrijanke Michaela Dorfmeister i Renate Goetschl. Nje dvije, ali i ostale skijašice spusta i superveleslaloma bile su neizmjerno sretne gledajući Janicu kako “hara” tih godina u tehničkim disciplinama. No, Hrvatica je odlučila i “brzim” djevojkama pomrsiti račune. S 26 stotinki prednosti slavila je ispred domaće predstavnice, Elene Fanchini! Jedna od najvećih spustašica u povijesti i osvajačica maloga Kristalnoga globusa te sezone, Goetschl, završila je trećeplasirana s 39 stotinki zaostatka.

Koji je veći problem – viroza ili očeva staza?

A onda – problemi. Virus je ušao u ski-resort i narušio zdravlje brojnim skijašicama i skijašima. Janica je nešto teže prošla, a posljedica je bila propuštanje veleslaloma. Ondje je Anja Paerson (načeta virozom) stigla do drugog zlata (prvo u superveleslalomu) pa je stoga naslov posljednjeg čina Svjetskog prvenstva glasio: “Koja će skijašica postati svjetska kraljica skijanja – Janica Kostelić ili Anja Paerson?”. Koja će do trećeg zlata?

Ždrijeb je baš htio da posljednju utrku, slalomsku, otvori Šveđanka, a odmah poslije nje starta Hrvatica. Janica je još podosta osjećala simptome, a kasnije je izjavila da je uoči utrke pojela što je više mogla čokolade kako bi pridobila energiju. Neki su je već otpisali, poput Eurosporta koji je prije slaloma naglasio borbu Paerson i Tanje Poutiainen. Nisu bili ludi baš ti na Eurosportu. Prvu su vožnju Šveđanka i Finkinja odradile bolje od naše skijašice. Odlično su odvozile i preostale naše dvije predstavnice, Nika Fleiss i Ana Jelušić. Obje su u drugu vožnju ušle među deset najboljih.

Drugi lauf postavio je Ante Kostelić. Nije ta vijest dobro sjela brojnim hrvatskim navijačima, budući da Janica nikad ranije nije pobijedila na očevoj postavci staze. Svi dobro znamo kakve je postavke radio Ante. Složene, selektivne, s nekoliko zamki i maksimalnim brojem vrata. Niti u Santa Caterini nije bilo drugačije. Na najvećoj skijaškoj sceni htio je testirati dokle sežu kćerine sposobnosti. Na maloj vendi prije prvog prolaznog vremena napravio je sebi svojstvenu zamku u koju su se “upecale” dvije vodeće skijašice – Paerson je izletila, Poutiainen je izgubila podosta vremena. Janica je, također, imala problema, ali se izvukla. Donji dio “Antine staze” odradila je bez greške za, kasnije će se pokazati, treće zlato na samom sjeveru Italije! Nika i Ana upotpunile su sjajan dan hrvatskog skijanja Top 10 plasmanima.

Malo je nedostajalo da nadmaši sve države

Janica je u Santa Caterini postala prva skijašica s tri zlata oko vrata na jednom SP-u još od Erike Hess, ikone svjetskog skijanja u 80-ima, koja je na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu 1982. uzela zlato u slalomu, veleslalomu i kombinaciji. Bilo je to mjesec dana nakon Janičinog rođenja…

Uoči posljednje utrke muškog dijela SP-a, lista osvajača medalja glasila je ovako: 1. Janica Kostelić 3 zlata, 2. Austrija 2 zlata, 3. SAD 2 zlata, 4. Švedska 2 zlata,… Da “Beni” Raich nije svojim Austrijancima donio treće zlato prvim mjestom u slalomu, Janica bi sama nadmašila sve zemlje koje su došle u Bormio i Santa Caterinu! I to u samo tri nastupa! A što se tiče Anje Paerson, Šveđanka je veliku pobjedu dočekala koncem te 2004./05. sezone kada je odnijela veliki Kristalni globus pred Janicom za samo tri boda. Bilo je to veliko rivalstvo, jedno od najvećih u povijesti ženskog skijanja, koje je češće pripadalo hrvatskoj skijašici. Popularna šala tog vremena bila je: “Skijanje je sport u kojem pobjeđuje Anja Paerson, ali samo ako ne nastupa Janica Kostelić”.

Tri zlata Janice Kostelić

Kombinacija: 1. Janica Kostelić (Hrv) 2:53.70, 2. Anja Paerson (Šve) +1.45, 3. Marlies Schild (Aut) +2.70

Spust: 1. Janica Kostelić (Hrv) 1:39.90, 2. Elena Fanchini (Ita) +0.26, 3. Renate Goetschl (Aut) +0.39

Slalom: 1. Janica Kostelić (Hrv) 1:47.98, 2. Tanja Poutiainen (Fin) +0.18, 3. Šarka Zahrobska (Češ) +0.67


Rezultati ankete (Najveći hrvatski sportski uspjeh 2005.)

1. Tri svjetska zlata Janice Kostelić – 48%

2. Muška teniska reprezentacija osvojila Davis Cup – 43%

3. Europsko zlato Tamare Boroš u parovima – 5%

4. Svjetsko srebro Duje Draganje na 50 m slobodno – 4%

5. Svjetsko srebro muške rukometne reprezentacije – 0%

Najveći hrvatski sportski uspjesi po godinama od 1992. (Vaš izbor)

1992. olimpijsko srebro muške košarkaške reprezentacije

1993. obrana naslova europskog prvaka rukometaša Zagreba

1994. svjetska bronca muške košarkaške reprezentacije

1995. svjetsko srebro muške rukometne reprezentacije

1996. olimpijsko zlato muške rukometne reprezentacije

1997. Iva Majoli pobjednica Roland Garrosa

1998. svjetska bronca muške nogometne reprezentacije

1999. Barbara Jelić najbolja odbojkašica svijeta

2000. olimpijsko zlato Nikolaja Pešalova

2001. Goran Ivanišević pobjednik Wimbledona

2002. tri olimpijska zlata i srebro Janice Kostelić

2003. svjetsko zlato muške rukometne reprezentacije

2004. olimpijsko zlato muške rukometne reprezentacije

2005. tri svjetska zlata Janice Kostelić

*Iduća anketa na rasporedu je danas, 13. rujna – Najveći hrvatski sportski uspjesi 2006. godine

Ostavi komentar

Komentar

Dok su zvezdaši pravili nemire, bacali predmete na Dinamove simpatizere, milicija je prekriženih ruku promatrala srpski teror

Komentar

Kao što je to bio slučaj na posljednjem Europskom prvenstvu 2022., hrvatska muška rukometna reprezentacija ponovno će prvu utakmicu odigrati protiv velesile

Komentar

Je li Perkovac kompetentan za vođenje naših rukometaša, nitko se nije zapitao. Ali ga se gledalo kroz prizmu legendarnoga kapetana iz 1996.

Skijanje

Tada su se na završnicu u švedski Are plasirali Janica Kostelić (sve discipline), Ana Jelušić (slalom), Nika Fleiss (slalom) i Ivica Kostelić (slalom)